Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kirjastojen digimediahanke jatkuu – Yleisillä kirjastoilla avainrooli hankkeen onnistumisessa

Jaa

Yleisten kirjastojen digimediahankkeen selvitystyö on päättymässä, ja hankkeen tulokset ovat luettavissa osoitteessa www.kirjastot.fi/digimediahanke/tulokset. Hanke kuitenkin jatkuu syyskuussa, joten pilotointivaihetta varten rekrytoidaan uusia tekijöitä. Paikalliskirjastojen rooli korostuu jatkohankkeessa ja on elintärkeä yhteisen e-kirjaston toteutuksessa.

Kuva: Ella Tommila - Digimediahanke
Kuva: Ella Tommila - Digimediahanke

Yleisten kirjastojen digimediahankkeen selvitystyö suosittelee uudelle yhden luukun e-kirjastolle yhteistä katto-organisaatiota, joka vastaa aineistoista, teknologioista ja digitaalisista käytännöistä. Paikallinen toimijuus halutaan kuitenkin säilyttää myös digitaalisten aineistojen osalta.

Paikallisten kirjastojen tulee tulevaisuudessakin voida vaikuttaa esimerkiksi oman alueensa kokoelmanäkymiin ja nostoihin ja saada e-kirjastosta ajantasaista tilastotietoa. Myös asiakaspalvelusta ainakin osa säilyy jokaisen omassa lähikirjastossa: esimerkiksi käytön opastus ja niiden henkilöiden tunnusten hankkiminen, jotka eivät voi tai halua hankkia tunnuksia itse vahvan tunnistautumisen kautta verkossa. Hankkeen kaikki suositukset voit lukea selvitystöiden yhteenvedosta.

Hankkeen toteutumisen kannalta on elintärkeää, että käytäntöjä suunnitellaan yhdessä yleisten kirjastojen kesken. Myös yhteistyö kustannusalan kanssa säilyy tärkeänä. Koska hankkeella on monia tärkeitä yhteistyökenttiä, viestintä on keskeisessä roolissa myös jatkohankkeessa.

Hanke jatkuu pilotoinnilla

Hankkeelle varmistui elokuussa 2021 Opetus- ja kulttuuriministeriön jatkorahoitus. Hanketta jatketaan suunnittelu- ja pilotointivaiheella, johon kuuluu muun muassa yhteistyömallien suunnittelu ja teknologiaratkaisujen eri osa-alueiden tarkennus ja pilotointi.

Hankkeen eteenpäin viemiseksi rekrytoidaan myös uusia tekijöitä: kirjastoverkoston koordinaattori, kustannus- ja aineistokoordinaattori, teknologiakoordinaattori sekä viestintäkoordinaattori. Seuraathan työpaikkailmoituksia ja vinkkaa avoimista paikoista myös sopiville tutuillesi!

Miksi hankkeella on merkitystä ja miten sitä voisi edistää? Hankkeen ohjausryhmän jäsen Laura Tyysteri vastaa näihin kysymyksiin kirjastolaisille suunnatussa tietoiskussa: https://www.kirjastokaista.fi/laura-tyysteri-kohti-kaikkien-kuntien-yhteista-e-kirjastoa.

Lisätietoa hankkeesta: kirjastot.fi/digimediahanke.

Yhteenveto hankkeen selvitystöistä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suvi Sivulainen
projektipäällikkö, Digimediahanke
Kirjastoverkon yhteiset palvelut, Helsingin kaupunginkirjasto
suvi.sivulainen@hel.fi
p. 040-191 8531

Kuvat

Kuva: Ella Tommila - Digimediahanke
Kuva: Ella Tommila - Digimediahanke
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

En digital samling för barn och unga lanserades på sommaren – förlagen vill gärna vara med på lästalkot23.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Den nationella digitala samlingen för barn och unga som lanserades på sommaren har aktiverat förläggarna: samlingen lanserades med cirka hundra e- och ljudböcker, men den har potential att öka till t.o.m. flera tusen böcker tack vare nya avtal med förlagen. Via den digitala samlingen för barn och unga är nu digitalt material för första gången tillgängligt för familjer och skolor i hela Finland och man kan ännu lättare än tidigare hitta och använda det elektroniska materialet.

Lasten ja nuorten digikokoelma avattiin kesällä – kustantajat lähteneet innolla mukaan lukutalkoisiin23.9.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Heinäkuussa avattu lasten ja nuorten valtakunnallinen digikokoelma on saanut kustantajat liikkeelle: kokoelma käynnistyi miltei sadan e- ja äänikirjan laajuisena, mutta sitä on edellytykset kasvattaa jopa useaan tuhanteen kustantajien uusien sopimusten ansiosta. Lasten ja nuorten kokoelma tuo digiaineiston nyt ensimmäistä kertaa kaikkien perheiden ja koulujen ulottuville koko Suomessa ja mahdollistaa sähköisten aineistojen aikaisempaa helpomman käytön sekä löydettävyyden.

The Night Time Photos of Vuosaari exhibition celebrates 20 years of Vuosaari House22.9.2021 09:00:00 EEST | Press release

Vuosaari House is celebrating 20 years as Vuosaari’s own cultural centre this autumn. The Night Time Photos of Vuosaari celebratory exhibition, which was moved from last spring due to coronavirus restrictions, dives into Vuosaari's night through the eyes of passionate photography enthusiasts from Vuosaari. In addition to the hobbyists’ photographs, the exhibition will showcase photos from the collections of the Finnish Museum of Photography. The Night time Photos of Vuosaari exhibition will be on display in the Vuosaari House gallery from 14 October to 18 December 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme