Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kirjastojen e-aineistojen käyttö hurjassa nousussa – Yhden luukun e-kirjasto toisi tarjonnan aidosti jokaisen suomalaisen ulottuville

Jaa

Kirjastojen e-aineistojen käyttö on kivunnut vuonna 2020 ennätyslukemiin. Niihin on siivittänyt korona-ajan poikkeusolot, mutta nouseva trendi on ollut nähtävillä jo vuodesta 2014 saakka. Tällä hetkellä suomalaiset ovat kirjastojen suhteen kuitenkin epätasa-arvoisessa asemassa, sillä e-aineistoon pääsy riippuu asuinkunnasta. Muun muassa tähän epäkohtaan yhden luukun e-kirjastoon tähtäävä kirjastojen digimediahanke haluaa muutoksen.

Kirjastojen e-aineistojen käyttö on kivunnut vuonna 2020 ennätyslukemiin. Kuva: Helsingin kaupunki / Satu Haavisto
Kirjastojen e-aineistojen käyttö on kivunnut vuonna 2020 ennätyslukemiin. Kuva: Helsingin kaupunki / Satu Haavisto

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa e-lehtien käyttö lisääntyi vuonna 2020 hurjat 118 prosenttia, e-äänikirjojen käyttö 41 % ja e-kirjojen käyttö 20 %. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastoissa e-lehtien käyttö on puolestaan kasvanut 151 % ja e-äänikirjojen 68 %. Jyväskylän kirjastoissa vastaavat luvut ovat 65 % (e-lehdet) ja 39 % (e-äänikirjat). Kehitys on ollut samansuuntaista ympäri Suomen jo jonkin aikaa: vuonna 2014–2019 koko maan e-kirjojen lainaus on noussut 336 % ja e-lehtien 390 %.

”Koronavuosi on selvästi lisännyt suomalaisten kiinnostusta kirjastojen e-aineistoja kohtaan. Niitä on kuitenkin lainattu yhä enenevissä määrin jo viimeisen 6 vuoden ajan, ja olen vakuuttunut, että kehitys jatkuu saman suuntaisena koronatilanteesta huolimatta. Siksi tarve tasa-arvoiselle ja helppokäyttöiselle yhden luukun e-kirjastolle on suuri. Hankkeen onnistuminen määrittelee, millaisia kirjastojen kokoelmat tulevat olemaan 20 vuoden päästä”, sanoo Virva Nousiainen-Hiiri, kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Helsingin kaupunginkirjastosta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kirjastojen digimediahanke tähtää yhteen digitaaliseen kirjastoon, jonne kaikilla on yhtäläinen pääsy ja, jota niin kirjastojen käyttäjien kuin niiden työntekijöiden on helppo käyttää. Myös kustantajat saisivat käyttödataa entistä helpommin, ja tulonmuodostuksesta tulisi entistä läpinäkyvämpää. Hanke on tällä hetkellä selvitysvaiheessa, ja tuloksia odotetaan huhtikuun lopussa.

Sen lisäksi, että kirjastojen e-aineistojen käyttö on lisääntynyt, myös digitaalisten kirjojen ja lehtien tarjonta lisääntyy huimaa vauhtia, ja kirjastojen pitää pystyä tarjoamaan niitä asiakkailleen nykyistä helpommin. Tässä ovat avainasemassa kirja- ja kustannusala, jonka kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä.

”Etsimme yhdessä kirjallisuuden ja kirja-alan kannalta kestäviä, pitkän tähtäimen ratkaisuja. Kun uusia kirjastopalveluja kehitetään, tulee huolehtia erityisesti siitä, että e-aineiston hankintaan varataan riittävästi rahoitusta”, sanoo Suomen Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Suvi Oinonen.

Kaikki hyötyvät yhden luukun e-kirjastosta

Suomalaiset rakastavat kirjastojaan, ja ne sijoittuvat vuodesta toiseen suosituimpien kuntapalveluiden kärkipäähän. Entistä laajemmat ja saavutettavammat kirjastopalvelut tukisivat kuntien elinvoimaa.

E-palveluiden suhteen nykytila on kuitenkin vaihteleva, sillä kirjastojen e-aineisto on usealle eri palvelualustalle jakautunut sekamelska. Saatavuus vaihtelee asuinkunnasta riippuen, ja e-aineistojen käyttäminen on asiakkaalle vaikeaa. Esimerkiksi kirjastojen sulkuaikana e-aineiston kasvaneeseen kysyntään ei voitu kaikilla alueilla vastata.

Sen lisäksi, että yhden luukun e-kirjasto toisi kirjaston käyttäjät yhdenvertaiseen asemaan, myös kirjaston henkilökunnan työ helpottuisi. Kun toimintaketjut selkeytyvät, työ nopeutuu ja kustannustehokkuus paranee.

”Uskon, että uudistus saadaan aikaan, sillä se hyödyttää kaikkia osapuolia. Yhden luukun e-kirjasto edistää ennen kaikkea kotimaisen kirjallisuuden ja suomen kielen asemaa”, Nousiainen-Hiiri sanoo.


Lisätietoa hankkeesta: https://www.kirjastot.fi/digimediahanke

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Virva Nousiainen-Hiiri
Kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö
Helsingin kaupunginkirjasto
virva.nousiainen-hiiri@hel.fi
p. 050 402 5813

Kuvat

Kirjastojen e-aineistojen käyttö on kivunnut vuonna 2020 ennätyslukemiin. Kuva: Helsingin kaupunki / Satu Haavisto
Kirjastojen e-aineistojen käyttö on kivunnut vuonna 2020 ennätyslukemiin. Kuva: Helsingin kaupunki / Satu Haavisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Lasten ja nuorten harrastustoiminta toteutettava 25.2. alkaen ilman lähikontakteja24.2.2021 16:44:49 EETTiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään 24.2.2021 velvoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimijat varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Päätös tarkoittaa, että Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten tiloissa ja alueilla toteuttavassa lasten ja nuorten harrastustoiminnassa ei tule olla lähikontakteja.

Under coronaåret 2020 ökade utlåningsmängden av digitidningar med 154 % och folk flockade till idrottsplatser utomhus24.2.2021 07:59:00 EETTiedote

Helsingforsborna fyllde i fjol idrottsplatser utomhus, badstränder och konstisbanor. Under coronaåret bröt man också många rekord i antalet besökare i olika webbtjänster. Stadsborna blev särskilt inspirerade av digitidningar. Muséer och kulturcentrum utökade sina digitala tjänster. Ungdomsarbetet tog sig ut på gatorna och sociala medier.

During the coronavirus pandemic in 2020, the borrowing of digital magazines rose by 154 % and outdoor sports areas were bustling24.2.2021 07:58:00 EETPress release

Last year, Helsinki residents filled outdoor sports facilities, beaches and artificial ice rinks. During the year marked by the coronavirus pandemic, various online services also broke their visitor records. The city residents discovered digital magazines, museums and cultural centres expanded their digital offering, and youth work moved to the streets and social media.

Användningen av bibliotekens e-material ökar i snabb takt – ett gemensamt e-bibliotek skulle göra utbudet tillgängligt för alla finländare23.2.2021 09:59:00 EETTiedote

Användningen av bibliotekens e-material nådde rekordnivåer år 2020. Undantagsförhållandena under coronatiden har bidragit till detta, men vi har sett en stigande trend ända sedan 2014. I nuläget finns dock en ojämlikhet mellan finländarna i fråga om biblioteken, eftersom tillgången till e-material beror på vilken kommun man bor i. Projektet för digitala medier på biblioteken, som har som mål att skapa ett gemensamt e-bibliotek, vill bland annat åtgärda detta missförhållande.

The use of e-materials in libraries is rising rapidly – a one-stop-shop e-library would bring the offering genuinely within the reach of all Finns23.2.2021 09:58:00 EETPress release

In 2020, the use of libraries’ e-materials has reached unprecedented heights. The exceptional situation during the coronavirus pandemic has contributed to this, but the rising trend has been visible since 2014. At the moment, however, not all Finns are in an equal position, because the availability of e-materials in libraries differs from one municipality to another. This is one of the problems that the libraries’ digital media project aiming at a one-stop-shop e-library wants to change.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme