Suomen kirjastoseura

Kirjastojen e-kirjojen suosio kasvoi merkittävästi poikkeuskevään aikana 

Jaa

Osassa kaupungeista e-kirjojen lainaus kaksinkertaistui. Suurin osa kirjastojen palveluista on käytössä heti avaamisen jälkeen 1. kesäkuuta.

Yhä useampi suomalainen löysi tänä keväänä kirjastojen e-kirjat.

Suomenkielisten e-kirjojen lainat kasvoivat monessa paikassa voimakkaasti. Lahdessa, Joensuussa ja Kuopiossa e-kirjojen lainat kaksinkertaistuivat. Pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella kasvu on ollut kymmenien prosenttien luokkaa. 

E-lehtien kysyntä kasvoi kevään aikana voimakkaasti samaan aikaan, kun kirjastojen lehtilukusalit olivat suljettuina. Kirjastojen e-lehtipalvelussa kymmenet tuhannet ovat jääneet ilman luettavaa, sillä kaikki hankitut lehdet ovat olleet käytössä.  

Kirjastot kertovat lisänneensä e-kirjojen ja muiden digitaalisten sisältöjen hankintaa koronakriisin aikana. Silti kirjastojen on ollut mahdotonta vastata voimakkaasti kasvaneeseen kysyntään. Lainaamista rajoittavat aineistohankinnan määrärahat, jotka eivät ole kasvaneet viime vuosina.  

”Ajankohtaisen ja laadukkaan kokoelman luominen vaatii osaamisen lisäksi rahoitusta. Koronakevät toi esiin, miten tärkeää lukeminen ja kirjastojen käyttö on suomalaisille. Aineistomäärärahoja tarvitaan valikoimien laajentamiseen ja myös koululaisille lainattavien e-kirjojen hankintaan”, kertoo toiminnanjohtaja Rauha Maarno Suomen kirjastoseurasta.

E-kirjojen hankinta ei poista tarvetta painetuille kirjoille. E-kirjojen osuus kaikista kirjalainoista on viime vuosina ollut alle kaksi prosenttia.

Tuhansia uusia asiakkaita 

Kirjastot ympäri Suomea kertovat saaneensa tuhansia uusia asiakkaita digipalveluidensa käyttäjiksi. Ihmisten kynnys ottaa käyttöön digitaalinen palvelu on madaltunut huomattavasti. Tämä selittää sitä, miksi esimerkiksi kirjastojen tarjoamien elokuvapalveluiden suosio on kasvanut merkittävästi kevään aikana.

Suomen kirjastoseuran mukaan poikkeuksellinen kevät saa aikaan pysyvän muutoksen kirjastojen käyttöön. 

”Tulevan viiden vuoden aikana näemme murroksen lukemisessa ja kirjastojen käytössä. Kirjaston tehtävä on tarjota tasa-arvoinen mahdollisuus käyttää digitaalisia kirjoja ja muita sisältöjä. Pelkkä sisältö ei kuitenkaan riitä. Myös opastaminen ja neuvonta on kirjastoissa tehtävää tärkeää työtä, joka tukee suomalaisen yhteiskunnan digitalisaatiota”, Rauha Maarno sanoo.

Tällä hetkellä kirjastot suunnittelevat yhteisen e-kirjaston rakentamista. Kasvaneen digilainauksen myötä yhteisen e-kirjaston saaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan.  

Kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta alkaen. Avaaminen toteutetaan asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuudesta huolehtien. Suurin osa kirjastojen palveluista, kuten lukusalit, työskentelytilat ja asiakastietokoneet, ovat käytössä heti avaamisen jälkeen. Palveluissa on kirjastokohtaisia rajoituksia.

Omatoimiaukioloajat ovat useimmilla paikkakunnilla toistaiseksi tauolla. Kirjastoautot aloittavat liikennöinnin ja turvallisuudesta huolehditaan eri tavoin, kuten esimerkiksi palvelemalla asiakkaita auton ulkopuolella.    

Lisätietoja e-kirjojen lainaamisesta ja kirjastojen avautumisesta:

Toiminnanjohtaja Rauha Maarno, Suomen kirjastoseura

044 748 1801, rauha.maarno@fla.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen kirjastoseura
Suomen kirjastoseura
Runeberginkatu 15 A 6
00100 HELSINKI

044 522 2941http://suomenkirjastoseura.fi

Suomen kirjastoseura on kansalaisjärjestö, joka edistää kirjastojen asemaa. Seura julkaisee Kirjastolehteä, kampanjoi Kirjaston päivänä ja järjestää valtakunnalliset Kirjastopäivät.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kirjastoseura

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme