Suomen kirjastoseura

Kirjastot palaavat vihdoinkin takaisin arkeen

Jaa
Pitkän odotuksen jälkeen asiakkaat pääsevät lähes kaikkiin kirjastoihin ympäri Suomea. Pääkaupunkiseudulla kirjastot avautuivat kesäkuun alussa.

Rajoitettu asiointi kirjastoissa on päättynyt ja lähes kaikki kuntien kirjastot ovat avoinna asiakkaille. Lisäksi kirjastoautot kiertävät tavalliseen tapaan.

Kirjastojen hyllyjen ääreen pääsee taas etsimään luettavaa. Kirjastoissa voi viettää aikaa, opiskella ja tehdä töitä lukusaleissa. Myös kirjastojen omatoimikäyttö on jo mahdollista joissakin kirjastoissa.

Kirjastojen avautumisesta ovat iloisia niin kirjastojen työntekijät kuin erityisesti asiakkaat.

”Moni on odottanut pääsyä kirjojen ja kulttuurin keskelle. Hyllyjen välissä kuljeskelu ja uuden lukemisen löytäminen on tärkeä osa arkea”, kertoo Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno.

Koulujen kesälomien alkamisen myötä erityisesti lapset ja nuoret tarvitsevat kirjastoja.

”Lähikirjasto tarjoaa maksuttoman ja turvallisen tilan lapsille ja nuorille lomien aikana”, Rauha Maarno kertoo.

Turvallisuus huomioitu

Kirjastoissa tehdään yhä kovasti töitä koronaturvallisuuden varmistamiseksi.

Esimerkiksi asiakaskoneiden ja lukupaikkojen määrää on rajoitettu. Erilaiset kokous- ja ryhmätyötilat ovat auki vaihtelevasti eri puolilla Suomea.

Asiakkailta edellytetään monin paikoin maskin käyttöä ja turvavälien noudattamista. Useimmat ryhmäkäynnit, opastukset ja tapahtumat toteutetaan verkossa.

Pääkaupunkiseudulla kirjastot avautuivat kesäkuun alussa. Poikkeuksellisesti Kokkolassa kirjastoissa on edelleen voimassa täyssulku.

Kirjastot esillä kuntavaaleissa

Tulevissa kuntavaaleissa kirjastot ovat vahvasti esillä.

Yli 1500 kuntavaaliehdokasta on tehnyt Suomen kirjastoseuran tekemän testin, jossa selviää, millä tavalla kirjastot vaikuttavat muuhun yhteiskuntaan. Testi löytyy osoitteesta www.tarkeintakirjastossa.fi

Testissä ylivoimaisesti suosituin tulos oli lukutaito, joka oli kesäkuun alkuun mennessä saatu kaikkien testin tehneiden osalta tulokseksi yli 8 000 kertaa.

Toiseksi eniten testin tulokseksi saatiin yhteisöllisyys, 1900 kertaa.

Kaikkiaan Tärkeintä kirjastossa -testiä tehtiin yli 16 000 kertaa.

”Testin suosio kertoo siitä, että kirjasto on kunnissa tärkeä palvelu, jonka kehittämisestä uudet valtuutetut innostuvat”, Rauha Maarno kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kirjastoseura
Suomen kirjastoseura
Runeberginkatu 15 A 6
00100 HELSINKI

044 522 2941http://suomenkirjastoseura.fi

Suomen kirjastoseura on kansalaisjärjestö, joka edistää kirjastojen asemaa. Seura julkaisee Kirjastolehteä, kampanjoi Kirjaston päivänä ja järjestää valtakunnalliset Kirjastopäivät.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kirjastoseura

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme