Kirjastot tukevat erilaisia lukijoita ja vahvistavat kumppanuuksia – kehittämishankkeisiin 1,9 miljoonaa euroa
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen avustuksia 1 961 900 euroa 97 hankkeelle. Hankkeissa edistetään lukuharrastusta, lukutaitoa ja elinikäistä oppimista ja kehitetään kirjastoja aktiivisen kansalaisuuden, demokratian ja sananvapauden toimijoina. Avustuksilla luodaan kirjastoille uusia toimintamalleja palvelujen vaikuttavuuteen ja saatavuuteen.
Kehittämistä yhteistyössä kumppanien kanssa
Kumppanuus on keskeistä monessa avustusta saaneessa hankkeessa. Mäntyharjun kirjaston hankkeessa Kirjastosta elämys-, oppimis- ja asiointikeskus suunnitellaan ja kokeillaanasiakkaiden tarpeisiin perustuvia avoimia käyttäjäympäristöjä. Kehittäjäkumppanit sitoutetaan osallistumaan palvelujen ja tapahtumien tuottamiseen. Uusi toimintatapa kunnan toimijoiden kanssa tekee myös kirjastosta vastuullisemman ja aktiivisemman paikallisten toimijan. Kirjastopalvelut profiloituvat paremmin osaksi kuntien hyvinvointipalveluja.
Lahti puolestaan edistää asukaslähtöistä toimintaa ja vuoropuhelua lähikirjastoissaan. Kumppanien kanssa lisätään kirjastotilojen käyttöä ja toimijoiden aktiivisuutta. Päämääränä on lähikirjasto, joka huomioi asukasryhmät tasa-arvoisesti ja jonne kaikki kuntalaiset tuntevat olevansa tervetulleita.
Pihtiputaan kirjaston hankkeessa Kaveria ei jätetä! - kirjastokummi Wiitaunionin hyvinvointipalveluja välittämässä kehitetään myös uutta toimintakonseptia, jossa luodaan siltaa sukupolvien välille ja pidetään huolta syrjäytymisvaarassa olevista. Kummitoiminta tukee ikäihmisten hyvinvointia ja vähentää työllistämispalvelujen asiakkaiden syrjäytymistä. Hankkeen myötä kirjastopalvelujen rooli paikallisyhteisössä ja kuntien hyvinvointipalveluissa tulee paremmin esille.
Tukea tarvitsevia lukijoita kaikissa ikäryhmissä
Monipuoliset lukutaidot ovat avain jatkuvaan oppimiseen ja täysivaltaiseen kansalaisuuteen. Avoin luotettava tieto ja lähdekriittisyys luovat edellytyksiä toimia digitaalisessa yhteiskunnassa. Tänä vuonna lukemisen edistämiseen tähtäävissä hankkeissa tuetaan erityistä tukea tarvitsevia lukijoita. Tukea tarvitsevat niin lapset ja nuoret kuin aikuisetkin.
Esimerkiksi Rauman kirjaston hanke Kielitietoinen kirjasto - Lukitukea tarvitsevien oppilaiden lukijuuden ja osallisuuden edistäminen on tarkoitettu suomen kielen oppijoille ja heikoille lukijoille sekä heidän perheilleen.
Kuopion kirjaston hankkeessa Lukukirjo kohderyhmänä ovat lapset. Hankkeessa kehitetään lukemista tukevia rakenteita sekä innostaa erityisesti lapsia, joilla on lukuvaikeuksia tai kielellisiä vaikeuksia. Kirjaston henkilökunta tuottaa lukudiplomit, jotka huomioivat myös eniten tukea tarvitsevat lukijat. Lukudiplomit sisältävät monipuolisia ja eritasoisia aineistoja (mm. äänikirjat, selkokirjat, e-kirjat ja e-äänikirjat, elokuvat).
Myös aikuisilla voi olla heikko lukutaito. Kirjaston on perinteisesti ollut vaikea tavoittaa niitä aikuisia, jotka eivät koe kirjaston olevan heitä varten. Tähän tarpeeseen vastaa Oulun kaupunginkirjaston hanke Minun kirjastoni - yhdessä enemmän. Tavoitteena on vahvistaa aikuisten lukutaitoa ja ehkäistä syrjäytymistä. Kohderyhmä on kirjastoa käyttämättömät nuoret aikuiset ja aikuiset, joiden lukutaito on heikko.
Vaasan kirjaston hanke Lukeminen sujuu - arki sujuu edistää nuorten aikuisten ja aikuisten lukutaitoa ja lukuharrastusta ja siten arjen mielekkyyttä. Kohderyhmiä ovat mielenterveyskuntoutujat, kuntouttavan työtoiminnan ja työllistämispalvelujen asiakkaat sekä oikeuspsykiatrisen sairaalan potilaat. Yhteistyökumppaneiden kanssa hankkeessa pyritään tavoittamaan asiakkaita, joiden arjessa selviytymisessä on haasteita heikon lukutaidon ja digivalmiuksien takia.
Myönnetyt avustukset alueittain
Linkkien takaa näet aluehallintovirastojen alueillaan myöntämät avustukset:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 495 500 euroa 21 hankkeelle.
Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 277 200 euroa 15 hankkeelle.
Lapin aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 133 000 euroa 5 hankkeelle.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 235 600 euroa 14 hankkeelle.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 602 600 euroa 33 hankkeelle.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 218 000 euroa 10 hankkeelle.
Aviavustukset.fi-sivustolla on tietoa aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen avustuksista.
Lisätietoja:
Etelä-Suomi: ylitarkastaja Kristiina Kontiainen, p. 0295 016 538, suunnittelija Raija Valtonen, p. 0295 016 567
Itä-Suomi: kirjastotoimen ylitarkastaja Eeva Hiltunen, p. 0295 016 513 (tavoitettavissa 31.3.2021 alkaen), suunnittelija Virpi Launonen, p. 0295 016 845
Lappi: kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki, p. 0295 017 066
Lounais-Suomi: kirjastotoimen ylitarkastaja Päivi Almgren, p. 0295 018 300
Länsi- ja Sisä-Suomi: kirjastotoimen ylitarkastaja Anneli Ketonen, p. 0295 018 818, kirjastotoimen ylitarkastaja Mika Mustikkamäki, p. 0295 018 843
Pohjois-Suomi: kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen, p. 0295 017 552
Ruotsinkieliset ja kaksikieliset hankkeet: sivistystoimen ylitarkastaja Susanne Ahlroth, p. 0295 018 762
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@avi.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme