Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kirjastotilastot vuodelta 2021 julki ‒ Korona vaikutti edelleen yleisten kirjastojen toimintaan

Jaa

Pandemian vaikutus näkyi yleisissä kirjastoissa paikallisena ja alueellisena vaihteluna etenkin aukioloaikojen, fyysisten käyntien, lainauksen sekä tapahtumien ja koulutusten osalta. Kirjastojen verkkopalvelut kasvattivat edelleen suosiotaan.

Toisin kuin vuoden 2020 alussa, kirjastoja ei jouduttu enää vuonna 2021 sulkemaan koko maan laajuudessa. Tämän vuoksi aukioloajat palautuivat monin paikoin pandemiaa edeltävälle tasolle. Maakunnista poikkeuksena ovat Varsinais-Suomi, Uusimaa ja Kymenlaakso, joiden tiukemmat alueelliset rajoitukset näkyvät myös vuoden 2021 aukiolotunneissa.

Uusien omatoimikirjastojen käyttöönotto paransi kirjastopalvelujen saatavuutta Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Lapissa, Keski-Suomessa, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Näissä maakunnissa kokonaisaukiolotunnit ovat kasvaneet reilusti koronaa edeltävään tilanteeseen verrattuna.

Kokonaislainaus on palautumassa kohti normaalia. Positiivista on, että etenkin lasten aineistojen lainaus on noussut vuoteen 2020 verrattuna.

Verkkopalvelut paikkasivat fyysisiä palveluja myös vuonna 2021

Vuonna 2021 koronarajoitukset vaikuttivat eniten kirjastojen tapahtuma- ja koulutustuotantoon. Tapahtumien ja koulutusten määrät pysyivät samalla tasolla kuin vuonna 2020. Sen sijaan tapahtumien osallistujamäärissä oli suurta kasvua. Tämä kertoo siitä, että kirjastot ovat yhä edelleen siirtäneet tapahtumatuotantoaan verkkoon. Näin tapahtumiin pystyi osallistumaan entistä enemmän ihmisiä. Kirjastojen tapahtumat tavoittivatkin yhteensä yli 877 000 osallistujaa koko maassa. Tämä on yli 200 000 osallistujaa enemmän kuin vuonna 2020.

Pandemian aiheuttama epävarmuus ja palveluiden rajoitukset heijastuivat fyysisiin kirjastokäynteihin, jotka laskivat ensimmäisestä koronavuodesta 2020 edelleen noin 8 prosentin verran. Koko maassa fyysisiä kirjastokäyntejä tehtiin reilu 32 miljoonaa.

Verkkokäyntien kasvun perusteella asiakkaat ovat löytäneet mahdollisuuden käyttää kirjastopalveluja verkon kautta. Verkkokäynnit ovatkin osittain korvanneet fyysisiä kirjastokäyntejä.

E-kirjakokoelmia on kirjastoissa kasvatettu 15 prosentilla viime vuodesta, mutta koronavuoden 2020 valtava digiloikka ja e-aineistojen käyttöpiikki on tasaantunut. E-aineistojen käyttö oli vuonna 2021 lähes samalla tasolla kuin vuonna 2020, mutta e-lehtien käyttökerrat nousivat huomattavasti. Tätä todennäköisesti selittää se, että monessa kirjastossa aiemmin vain kirjaston tiloissa käytettäviä e-lehtipalveluita on laajennettu myös etäkäyttöön. Kirjastoissa tehtiin yhteensä lähes 1,6 miljoonaa e-kirjalainaa ja luettiin e-lehtiä lähes 5,4 miljoonaa kertaa.

Yleisten kirjaston tilastot vuodelta 2021 julkaistaan 1.4.2022 osoitteessa tilastot.kirjastot.fi. Kirjastotilastojen visualisointi julkaistaan uudella alustalla huhtikuun aikana samassa osoitteessa.

Lisätietoja alueittain antavat aluehallintovirastojen kirjastotoimen asiantuntijat:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto:
Kristiina Kontiainen, p. 0295 016 538
Marko Ojala, p. 0295 016 175

Itä-Suomen aluehallintovirasto:
Virpi Launonen, p. 0295 016 845

Lapin aluehallintovirasto:
Satu Ihanamäki, p. 0295 017 395

Lounais-Suomen aluehallintovirasto:
Anu Ojaranta, p. 0295 018 302
Päivi Almgren, p. 0295 018 300

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto:
Jonna Toukonen, p. 0295 018 222
Mika Mustikkamäki, p. 0295 018 843

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto:
Merja Kummala-Mustonen, p. 0295 017 552

Ruotsinkielinen toiminta:
Susanne Ahlroth, p. 0295 018 762

Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme