Basam Books

Kirjoituksia antiikin pahimman pandemian ajalta

Jaa

Antiikin maailma koki pahimman pandemiansa keisari Marcus Aureliuksen aikana, kun ”suuri rutto” surmasi miljoonia ihmisiä eri puolilla Rooman valtakuntaa. Vaikka uuden koronaviruksen tappavuus on vain murto-osa tuon historiallisen pandemian tuhovoimasta, poikkeustilan aiheuttama pelko, huoli ja epävarmuus yhdistävät meitä yli 1800 vuoden takaisiin tapahtumiin. Nykytilanne antaa uutta perspektiiviä tuona aikana syntyneisiin kirjoituksiin.

Keisari Marcus Aurelius (121–180) ja hänen lääkärinsä Galenos (129– n. 216) kokivat läheltä antiikin maailman tappavimman pandemian. Yleisen käsityksen mukaan tuo kuolemaa kylvänyt ”suuri rutto” oli isorokkoa, nykyään koko maailmasta rokotuskampanjoilla hävitettyä virustautia, joskaan varmuutta taudin aiheuttaneesta mikrobista ei ole. Pandemia lähti liikkeelle idästä, mahdollisesti Kiinasta, ja alkoi levitä Rooman valtakunnassa vuonna 165 jKr. Väestöllä ei ollut vastustuskykyä uudelle virukselle, ja on arvioitu, että tauti tappoi jopa neljäsosan siihen sairastuneista.

Marcuksen teos Itselleni on rakastettu filosofian klassikko, jolle nyt kokemamme pandemia-aika antaa uutta syvyyttä. Vaikka teoksessa on vain yksi suora viittaus kulkutautiin, on ilmeistä, että tuhoisa tauti teki suuren vaikutuksen keisarin ajatusmaailmaan. Tiedämme, että Marcus joutui hallitsijana ratkomaan esimerkiksi hautausmaiden täyttymisen ja taikauskon rehottamisen aiheuttamia ongelmia. Marcuksen kanssahallitsija Lucius Verus kuoli mahdollisesti juuri tuohon pandemiaan. Marcus kirjoittaa teoksessaan vaikuttavasti elämän katoavaisuudesta ja kuvaa ihmiskuntaa hautaa kohti vaeltavien sukupolvien ketjuna. Raskaan tehtävänsä hoitamiseen hän löytää voimaa stoalaisesta filosofiasta.

Galenos puolestaan kohtasi ruton lääkärinä ja hoiti kymmeniä ruttoon sairastuneita potilaita. Pandemiaa onkin toisinaan kutsuttu ”Galenoksen rutoksi”, koska Galenos kuvaa kirjoituksissaan sen oireita: tummaa ripulia, hengitystieoireita, kuumetta sekä näppylöitä tai rakkuloita potilaiden iholla. Vaikka Galenos ei tuntenut tehokasta hoitoa tautiin, hän yritti hoitaa potilaitaan oireenmukaisesti. Kokemus oli raskas, mutta Galenos tunsi kulkutautien historian ja tiesi, että pahimmatkin epidemiat talttuivat lopulta. Hänen kirjoituksensa avaavat ainutlaatuisen näköalan siihen, millaista antiikin aikana oli sairastaa ja huolehtia sairastuneista.

Basam Books on julkaissut Marcus Aureliuksen teoksen Itselleni ensimmäisen kerran vuonna 2004. Valikoima Galenoksen teoksia on ilmestynyt vuonna 2019 nimellä Galenos: Lääkärin kirjoituksia sielusta. Teokset on suomentanut muinaiskreikasta Helsingin yliopiston klassillisen filologian dosentti Marke Ahonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt:
Pike Hilakari
pike@basambooks.fi

Myynti:
Jarkko Mali
jarkko@basambooks.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Basam Books
Basam Books
Meritullinkatu 21
00170 HELSINKI

040 500 8695, asiakaspalvelu@basambooks.fihttps://basambooks.fi

Helsinkiläinen erikoiskustantamo Basam Books on palannut juurilleen filosofian, kaunokirjallisten klassikkojen, runojen ja suurten hahmojen elämäkertojen pariin. Vanha kunnon Basam Books jatkaa tutulla laadusta tinkimättömällä linjallaan ja kustantamon puikkoihin on palannut yli 20 vuotta alalla toiminut kustannusjohtaja Batu Samaletdin. Jatkossa kustannusohjelmaamme kuuluvat vahvasti myös äänikirjat, tavoitteena on tuoda kaikki Basam Booksin mestariteokset kuunneltavaksi myös äänikirjoina!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Basam Books

Kovalla kädellä - psykologinen jännäri vallan väärinkäytössä läheisissä ihmissuhteissa26.5.2020 14:07:26 EESTTiedote

Liisa Näsin Kovalla kädellä (Basam Books 2020) on psykologinen jännäri, jonka teemana on vallan väärinkäyttö läheisissä ihmissuhteissa. Väkivalta ei katso sukupuolta: hakkaaja voi olla kuka tahansa, hakattu voi olla kuka tahansa. Mikä saa ihmisen alistumaan henkiselle, taloudelliselle ja fyysiselle väkivallalle? Miksi tappaminen on joillekin helpompaa kuin tapaaminen?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme