Royal Canin Finland Oy

Kissojen määrä kasvussa, arvostuksessa yhä parannettavaa

Jaa
Suomessa kissaa arvostetaan yli puolet vähemmän kuin koiraa, vaikka kissa on huomattavasti yleisempi lemmikki. Lisäksi rotukissaa arvostetaan selvästi tavallista kotikissaa enemmän. Kissojen asemaa ja arvostusta lemmikkinä selvitettiin laajemmin nyt ensimmäistä kertaa.

Royal Caninin Taloustutkimuksella teettämän Suuren kissatutkimuksen mukaan Suomessa arvioidaan olevan jopa 1,3 miljoonaa kissaa, joista kolme neljäsosaa on niin sanottuja kotikissoja ja loput rotukissoja.

Arvio on noussut huomattavasti vuodesta 2014, jolloin Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto arvioi kissojen määrän olevan noin 600 000 ja miljoonan välillä. Koiria suomalaisilla on lemmikkinään Kennelliiton arvion mukaan puolet vähemmän, noin 650 000.

Kissojen määrän lisääntyminen ei ole pelkästään iloinen asia. Vaikka toisaalla kissoista pidetään todella hyvää huolta, edelleen noin 20 000 kissaa jätetään heitteille vuosittain.

– Tavoitteenamme on herättää keskustelua kissojen arvostuksesta ja hyvinvoinnista sekä nostaa esiin kissojen pitoon liittyviä ongelmia. Aivan liian moni kissa joutuu vuosittain hylätyksi tai jää vaille tarvitsemaansa hoitoa, toteaa asiantuntijaeläinlääkäri Mirjami Mattila Royal Caninilta.

Hankintahinta vaikuttaa arvostuksen määrään

Kaksi kolmesta suomalaisesta arvostaa lemmikkieläimenä eniten koiraa.

− Arvostuksen eron taustalla lienevät ainakin eläinten erilaiset asemat ihmisen rinnalla. Koiran ajatellaan useammin olevan ihmiselle hyödyksi, ja myös kissaa uskollisempi lemmikki. Lemmikin hankintahinta on valitettavan usein eläimen arvostusta määrittelevä tekijä, arvelee Mattila.

Suuressa kissatutkimuksessa vastaajista 13 prosenttia ei esimerkiksi haluaisi maksaa kissasta mitään.

– Kissan hankinta ei saisi olla niin helppoa, kuin se usein on. Jos kissan saa ilmaiseksi, ei kissaa välttämättä arvosteta, jaolla valmiita panostamaan sen hoitoon taloudellisesti, Mattila toteaa.

Kotikissa häviää rotukissalle

Suomalaisille eläinlääkäriasemille maaliskuussa tehty kysely paljastaa, että 83 prosenttia eläinlääkäreistä kohtaa työssään kissoihin kohdistuvaa piittaamattomuutta, kuten hallitsematonta lisääntymistä sekä rokotusten ja loishäädön laiminlyöntiä. Kuluttajatutkimus osoittaa, että hankintahinnaltaan arvokkaampiin rotukissoihin satsataan monella tapaa enemmän kuin kotikissoihin.

– Rotukissalle tehdään erilaisia hoitotoimenpiteitä jopa kaksi kertaa enemmän kuin kotikissalle. Kotikissa päätyy eläinlääkärin vastaanotolle useimmiten vain akuuteissa tilanteissa. Kissan arvostuksesta kertovaa on, että vain kuusi prosenttia vastaajista on valmis laittamaan kissaansa rahaa juuri niin paljon kuin tarvitsee, Mattila huomauttaa.

Tutkimuksen mukaan kotikissoille suosituin ulkoilumuoto on vapaana kulkeminen, erityisesti maaseudulla. Kotikissayhdistys ja eläinsuojeluyhdistykset ovat kuitenkin pitkään kampanjoineet valvotun ulkoilun puolesta kissan hyvinvoinnin turvaamiseksi.

– Eläinlääkäriasemille suunnatussa kyselyssä ilmeni myös, että tappeluhaavat- ja vammat ovat erittäin yleinen syy kissojen eläinlääkärikäynteihin. Rotukissoja sen sijaan ulkoilutetaan useimmiten valjaissa, Mattila sanoo.

Royal Canin omistaa kuluvan vuoden kissojen arvostuksen lisäämiselle viettämällä Kissanvuotta ja tarjoamalla asiantuntevaa tietoa hyvästä ja vastuullisesta kissan hoidosta.


Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:


Mirjami Mattila
asiantuntijaeläinlääkäri
Royal Canin Finland Oy
puh. 044 201 0507


www.kissanvuosi.fiRoyal Caninin Taloustutkimuksella teettämän Suuren kissatutkimuksen tavoitteena oli selvittää eri näkökulmista kissan arvostusta lemmikkieläimenä. Tutkimus koostui kahden eri tutkimuksen tuloksista. Telebus-tutkimuksella selvitettiin, mitä lemmikkieläintä suomalaiset arvostavat eniten, ja kuinka paljon kissoja ja kissatalouksia Suomessa on. Kysymykset kysyttiin 1000 suomalaiselta. Internetpaneelitutkimus puolestaan kohdistettiin kissanomistajille, ja arviointiin käytettiin muun muassa sitä, millainen kissan asema on perheessä, ja miten toimitaan kun kissa sairastuu. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 18–79-vuotiaat suomalaiset kissanomistajat. Tutkimukseen vastasi hyväksyttävästi 595 kissanomistajaa. Lisäksi Royal Canin teetti kissakyselytutkimuksen suomalaisille eläinlääkäriasemille maaliskuussa 2016.

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Royal Canin Finland Oy
Royal Canin Finland Oy
Soidinkuja 4-6 C
00701 Helsinki

+358 20 747 9600http://www.royalcanin.fi
Royal Canin kehittää, valmistaa ja myy korkealuokkaisia kissan- ja koiranruokia. Yritys työllistää yli 6500 työntekijää ympäri maailman ja sen tuotteita markkinoidaan yli 90 maassa. Royal Caninin valmistamaa kissan ja koiran ruokaa myydään lemmikkitarvikeliikkeissä ja eläinklinikoilla. Royal Caninin pääkonttori, tuotekehitys- ja tutkimuskeskus sijaitsevat Ranskassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Royal Canin Finland Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme