Korkein oikeus / Högsta domstolen

KKO piti kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevan tuomion ennallaan

Jaa

Korkein oikeus (KKO) ei muuttanut Rovaniemen hovioikeuden tuomion lopputulosta asiassa, joka koskee kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Asiassa oli kysymys muun muassa avoimella YouTube-kanavalla julkaistuista videoista erään henkilön pitämistä kahdesta puheesta. Videoilla englannin kielellä esiintynyt puhuja oli syytteen mukaan muun ohella solvannut maahanmuuttajia ja islaminuskoisia ihmisiä. KKO:ssa arvioitiin kysymystä siitä, oliko videot julkaissut ja eri kielille tekstittänyt henkilö syyllistynyt menettelyllään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

KKO katsoi, että puheissa käytetyt ilmaisut voitiin ymmärtää vihapuhetta sisältäviksi lausumiksi, jotka eivät lähtökohtaisesti nauti sananvapauden suojaa. Se seikka, että puheet oli alun perin esitetty poliittisia piirteitä omaavissa mielenosoituksissa, ei poistanut puheiden sisältämien ilmaisujen rangaistavuutta. Videot julkaistaessa ei ollut suoritettu sellaisia toimituksellisia toimenpiteitä, joiden perusteella toiminta olisi ollut rinnastettavissa journalistiseen työhön.

Korkein oikeus piti voimassa alemmissa oikeusasteissa tuomitun 70 päiväsakon sakkorangaistuksen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

KKO:n viestintä, viestinta.kko(at)oikeus.fi, puh. 029 56 40060 tai 029 56 40052

Ratkaisu KKO 2022:63 (R2021/197, 15.11.2022) on tilattavissa korkeimman oikeuden viestinnästä, viestinta.kko(at)oikeus.fi, puh. 029 56 40060 tai 029 56 40052.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Ansökan om besvärstillstånd från en jurist som är medlem i Hell’s Angels Motorcycle Club avslogs21.12.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Högsta domstolen (HD) beviljade inte besvärstillstånd i ett ärende där Helsingfors hovrätt och rättegångsbiträdesnämnden hade ansett att sökanden på grund av sitt medlemskap i Hell’s Angels Motorcycle Club var uppenbart olämplig för uppdraget som rättegångsombud eller rättegångsbiträde. Av denna orsak hade juristens tillstånd att sköta uppdraget återkallats.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme