Espoon kaupunki - Esbo stad

Klimatutsläppen i Esbo minskade med 16 procent

Jaa

Helsingforsregionens miljötjänsters utsläppsberäkning för 2020 visar att utsläppen per invånare i Esbo för första gången halverades sedan jämförelseåret 1990. För den snabbt växande staden är ett klimatneutralt Esbo 2030 en utmanande uppgift, men inte omöjlig.

Coronaåret 2020 var en glädjande nyhet för miljön: klimatutsläppen i huvudstadsregionen minskade med 11 procent jämfört med 2019. Minskningen på 16 procent i Esbo var störst bland städerna i regionen.

Över hälften av huvudstadsregionens årliga utsläpp härstammar från uppvärmning av byggnader. I synnerhet produktionen av fjärrvärme blev snabbt klimatvänligare i regionen. I Esbo minskade användningen av stenkol med över 50 procent jämfört med året innan. Så mycket som drygt 40 procent av Esbos fjärrvärme producerades 2020 med förnybara energikällor.

– Klimatarbetet vi gjort tillsammans med företagen syns nu också i statistiken, konstaterar Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä.

Esbo stad har till exempel tillsammans med energibolaget Fortum förbundit sig till produktion av klimatneutral fjärrvärme under detta årtionde. 

Esbo har sedan 2016 haft de minsta växthusgasutsläppen per invånare bland städerna i huvudstadsregionen. I utvecklingsprogrammet En hållbar stad ingår utöver utsläppsfri fjärrvärme nästan 30 andra projekt som säkerställer att den positiva utvecklingen fortsätter även i framtiden. 

– Den viktigaste enskilda klimatgärningen i Esbo är att slopa stenkolen före 2025, konstaterar Esbos direktör för hållbar utveckling Pasi Laitala.

Förra året minskade utsläppen från produktionen av fjärrvärme i Esbo i synnerhet då en biovärmeanläggning togs i bruk i Stensvik. Redan nu produceras fjärrvärmen sommartid med hjälp av biobränsle och spillvärme från avloppsvatten.  

– I år tar vi i bruk en tredje värmepump som utnyttjar avloppsvattnets spillvärme i Finno och bygger Finlands största anläggning för luftvattenvärmepumpar i Vermo. Tillsammans med våra partner arbetar vi hårt för att Esbo stads ambitiösa klimatmål ska nås, berättar Timo Kivi, Fortums försäljningschef för affärsverksamhet för värme och avkylning.

Fortum planerar också värmeåtervinning från en stor datacentral, som skulle kunna täcka upp till en tredjedel av stadens behov av fjärrvärme.

Städerna i huvudstadsregionen har satt upp mycket ambitiösa utsläppsmål för sig själva. Helsingfors siktar på klimatneutralitet före 2035, Esbo och Vanda så snart som 2030.

– Esbo fortsätter under den nya fullmäktigeperioden sitt aktiva utvecklingsarbete med partner och kommuninvånare för att skapa rena och smarta stadslösningar, berättar Pasi Laitala.

Trafiken nästa utmaning

Efter uppvärmning är trafik och elförbrukning de största källorna till utsläpp av växthusgaser i regionen. År 2020 uppstod 1,0 ton trafikutsläpp per invånare i Esbo och 0,5 ton utsläpp per invånare från elförbrukningen. De totala utsläppen från elförbrukningen har sjunkit till cirka en tredjedel jämfört med den största förbrukningen 2007. Däremot har utsläppen från trafiken i regionen hållits på ungefär samma nivå som under jämförelseåret 1990. Fordonen är utsläppssnålare än tidigare, men trafiken har ökat i takt med den snabba befolkningstillväxten.

Den hållbara utvecklingen i Esbo påskyndas av det 20 personer starka teamet för hållbar utveckling med experter på bland annat trafik, cirkulär ekonomi och energiteknik. Det finns gott om arbete i den snabbt växande staden.

– Även om stadens utsläpp per invånare har halverats, var de totala utsläppen av växthusgaser ännu 2019 på samma nivå som under jämförelseåret 1990, berättar utvecklingschef Sanna Rönkkönen

Förklaringen är Esbos snabba folkökning. Esboborna är nu 1,7 gånger så många som 1990. År 2020 går till historien på grund av coronan, men också som året då utsläppen minskade snabbt. Utsläppen av växthusgaser i Esbo minskade med hela 16 procent jämfört med året innan.

  • Utsläppen per invånare i Esbo 2020 var 3,1 ton koldioxidekvivalenter, det lägsta resultatet bland städerna i huvudstadsregionen. Sedan jämförelseåret 1990 har utsläppen per invånare sjunkit med 50 procent.
  • I Esbo sjönk de totala utsläppen 2020 med 16 procent jämfört med året innan. Den viktigaste faktorn var att användningen av stenkol minskade.
  • I Esbo minskade utsläppen från trafiken 2020 med 10 procent jämfört med året innan.

År 2013 inledde Esbo ett förvaltningsövergripande programarbete för hållbar utveckling, som under två fullmäktigeperioder har minskat stadens växthusgasutsläpp tillsammans med företagen i regionen. Nu pågår beredningen av den tredje programperioden. Som en följd av detta ska Esbo bli en klimatneutral föregångsstad före 2030. esbo.fi/hallbarstad

_ _ _

Diagram över växthusgasutsläppen i huvudstadsregionen 2005 - 2020, bildtext:

Växthusgasutsläppen per invånare har minskat i huvudstadsregionen sedan 2007. Utsläppen per invånare i Esbo har varit de minsta bland städerna i huvudstadsregionen sedan 2016.

Diagram över Esbos växthusgasutsläpp 2020, bildtext:

Esbos största utsläppskällor är uppvärmning av byggnader och trafik. Dessutom uppstår utsläpp i samband med produktionen av konsumtionsartiklar som producerats utanför regionen, såsom mat och konsumtionsvaror. Dessa beaktas inte i HRM:s årliga utsläppsberäkning.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esbo stad

Sanna Rönkkönen, utvecklingschef för hållbar utveckling, tfn 040 6458877, sanna.ronkkonen@esbo.fi

Helsingforsregionens miljötjänster HRM

Klimatexpert Juha Viholainen, tfn 050 4761237, juha.viholainen(at)hsy.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme