Kohdennetun mainonnan rajoittaminen etenee EU:ssa - Lapsille kohdennettu mainonta kiellettiin kokonaan

Euroopan parlamentti äänesti tänään torstaina digitaalisten palvelujen asetuksesta. Digitaalisten palvelujen asetus (”DSA”) luo pelisääntöjä alustoilla levitettävään sisältöön. Viime vuosina maailmalla on nähty huolestuttavia esimerkkejä siitä, miten vihapuhe ja väärennetyt tuotteet ovat nousseet ongelmaksi alustoille siirtyneessä arjessamme.
Myös alustojen sisältöä järjestävien ja ohjaavien algoritmien merkitys on noussut julkiseen keskusteluun. Näistä viimeisimpänä esimerkkinä ovat viime syksynä laajasti uutisoitu Facebookin entisen työntekijän Frances Haugenin paljastukset. Hänen toimittamansa dokumentit osoittivat, että yritysten omat keinot eivät ole olleet riittäviä. Tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä.
”Digitaalisten palvelujen asetus antaa kansalaisille mahdollisuuden korjata digitaalisen maailman valuvikoja. Meidän ei tule vain passiivisesti sopeutua nopeaan muutokseen. Digitaalisen maailman pelisääntöjä voi ja pitää ohjata”, toteaa Miapetra Kumpula-Natri (S&D).
”Digitaalisten palvelujen aloite on tärkeä askel tähän suuntaan. Alustoille tulee vastuuta niillä liikkuvista sisällöistä. Algoritmeja täytyy avata kriittiselle tarkastelulle”, Kumpula-Natri summaa. ”Erityisen tärkeää on, että käyttäjiä läpi internetin seuraavaa kohdennettua mainontaa rajoitettiin. Lapsille kohdistettu mainonta kiellettiin kokonaan, ja tiukan kamppailun jälkeen myös herkimpien datojemme käyttämistä mainonnan kohdentamiseen rajoitettiin. Tekemistä riittää, mutta DSA on hyvä alku kohti reilumpaa digitaalista yhteiskuntaa”, Kumpula-Natri summaa.
Digitaalisten palvelujen asetus on osa Euroopan unionin massiivista ohjelmaa digitaalisen maailman uudistamiseksi. Digitaalisten palvelujen asetuksen sisaraloite on niin kutsuttu monopoleja säätelevä digimarkkina-asetus (DMA), josta parlamentti äänesti joulukuussa. Seuraavaksi DSA ja DMA siirtyvät trilogivaiheeseen, jossa parlamentti neuvottelee jäsenmaiden ja komission kanssa lopullisesta laista. Alustavasti lopullista lakia odotetaan kesäkuussa. Tämä ei kuitenkaan ole Euroopan digitaalisen sääntelyn loppupiste. Seuraavaksi parlamentin huomio siirtyy maailman ensimmäiseen tekoälylakiin, jossa MEP Kumpula-Natri toimii yhtenä ITRE-komitean valmistelijana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miapetra Kumpula-Natri
Puh:+358 50 511 3004miapetra.kumpula-natri@ep.europa.euKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri
Euroopan parlamentti äänesti päästökaupan laajentamisen puolesta22.6.2022 21:06:10 EEST | Tiedote
Euroopan parlamentti äänesti keskiviikon täysistunnossa kannoistaan ilmastopaketin tärkeimpiin linjauksiin suurella enemmistöllä. Tarkoituksena on uudistaa päästökauppajärjestelmä sekä luoda hiilirajavakausmekanismi. Päästökauppadirektiivin neuvottelijana teollisuusvaliokunnassa toiminut europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on tyytyväinen tulokseen.
Euroopan parlamentti linjasi tekoälyn tulevaisuudesta3.5.2022 12:12:56 EEST | Tiedote
Euroopan parlamentin tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan AIDA:n työ päättyi tänään. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi valiokunnan varapuheenjohtajana koko valiokunnan työn ajan, kun valiokunta käsitteli tekoälyn tuomia yhteiskunnallisia muutoksia ja sääntelyhaasteita. Tänään parlamentin täysistunnossa hyväksyttiin valiokunnan loppuraportti, jossa luotiin pohja eurooppalaiselle tekoälyn kehitykselle.
Euroopan Unioni ottaa kontrollin alustamonopolien sisällöistä25.4.2022 15:59:53 EEST | Tiedote
Euroopassa otettiin iso askel kohti reilumpaa, demokraattisempaa ja turvallisempaa digitaalista maailmaa digipalvelusäädöksen hyväksymisen myötä, toteaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri. Uusi asetus säätelee digitaalisilla alustoilla tapahtuvaa toimintaa ja kieltää esimerkiksi käyttäjän arkaluontoiseen henkilökohtaiseen dataan perustuvan kohdennetun mainonnan.
Miapetra Kumpula-Natri: Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan2.4.2022 09:50:43 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto julkaisi eilen periaatepäätöksen teknologiapolitiikasta. Päätöksessä määritellään yhteiset tavoitteet, joihin Suomi sitoudutaan poikkihallinnollisesti sekä myös yli hallituskausien. Neljä keskeisintä tavoitetta ovat kansainvälisen houkuttelevuuden vahvistaminen, osaamisen kehittäminen, innovaatiomyönteinen julkinen sektori sekä edelläkävijyys uusien teknologioiden soveltamisessa. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on seurannut vuosien ajan läheltä teknologiapolitiikan muotoutumista Euroopan tasolla. Tästä näkökulmasta Suomen uusi aloite on osa laajempaa, eurooppalaista digitaalista siirtymää ”Suomella on pitkä historia teknologiaosaajana. Kuitenkin, menneet voitot eivät riitä varmistamaan johtoasemaa myös tulevaisuudessa. Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan. Tässä uusi periaatepäätös on linjassa koko Euroopan unionin tulevaisuutta määrittävän digitaalisen siirtymän kanssa”, Kumpula-Natri t
Europarlamentaarikko Kumpula-Natrin kabinettiin uusia voimia11.1.2022 11:19:55 EET | Uutinen
Anu Rajajärvi kotimaan avustajaksi ja Pia Björkbacka Brysseliin vastaamaan ilmasto- ja energia-asioista
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme