Oulun yliopisto

Kohonneella ympäristösäteilyllä ei havaittavia vaikutuksia viruksiin

Jaa

Tuoreessa tutkimuksessa on määritetty viruksia Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuusalueelta pyydystettyjen metsämyyrien verestä. Virusten määrät ja lajit todettiin samanlaisiksi kuin normaalin taustasäteilyn alueilla.

Metsämyyriä Tšernobylistä. Kuva: Anton Lavrinienko
Metsämyyriä Tšernobylistä. Kuva: Anton Lavrinienko

Ympäristösäteilyn vaikutusta viruksiin luonnonpopulaatioissa ei ole tutkittu, mutta aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että jatkuvalle kohonneelle ympäristösäteilylle altistuminen aiheuttaa metsämyyrissä immuunivasteen heikkenemistä ja sellaisia solubiologisia muutoksia, jotka voisivat edesauttaa virusten monistumista.

Metsämyyrillä on useita ihmiselle vaarallisia viruksia, kuten esimerkiksi Puumala-virus, joka aiheuttaa myyräkuumetta. Tutkijat Oulun ja Jyväskylän yliopistoista määrittivät tutkimuksessa viruksia Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuusalueelta Ukrainasta pyydystettyjen metsämyyrien verestä. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui 1986, mutta edelleen ydinvoimalaa ympäröivän suoja-alueen säteilyarvot ovat normaalia taustasäteilyä huomattavasti korkeammat.

Metsämyyrien verestä tunnistettiin neljä uutta viruslajia, jotka pystyivät leviämään myös maksaan ja pernaan. Uudet metsämyyrän virukset löytyivät myös ruotsalaisista metsämyyristä, joten nämä virukset infektoivat metsämyyriä myös muualla Euroopassa.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan löytynyt todisteita siitä, että ympäristösäteilyllä olisi minkäänlaisia vaikutuksia viruksiin. Virusten määrät ja lajit olivat samanlaisia niin ydinvoimalaonnettomuusalueella kuin kontrollialueilla, joilla oli normaalit taustasäteilyarvot.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Jaana Jurvansuu, Oulun yliopisto, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, sähköposti: Jaana.Jurvansuu@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 029 448 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Metsämyyriä Tšernobylistä. Kuva: Anton Lavrinienko
Metsämyyriä Tšernobylistä. Kuva: Anton Lavrinienko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme