Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kohtauspaikkana Kangasala tuo yhteen menneet, kokeneet ja uudet taiteen tekijät

Jaa

Kimmo Pyykkö -taidemuseon syksyn 2017 näyttely nostaa Kangasalan pääosaan. Näyttelyssä on esillä 40 taiteilijaa ja 59 teosta Suomen taiteen keskeisiltä nimiltä ja toisaalta Kangasalla vaikuttaneilta, syntyneiltä, asuneilta tai kesiään viettäneiltä taiteilijoilta. Näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 16.9.2017 – 7.1.2018.

Einar Ilmoni, Yöfantasia, yksityiskokoelma. Kuva Jussi Koivunen
Einar Ilmoni, Yöfantasia, yksityiskokoelma. Kuva Jussi Koivunen

Kimmo Pyykkö -taidemuseon syksyn 2017 näyttely nostaa Kangasalan pääosaan. Näyttelyn taiteilijoita ja taideteoksia yhdistää paikkakunnan lisäksi vahva taiteellinen osaaminen ja vuoropuhelu mallin, maiseman tai oman sisäisen maailman kanssa. Teosten teemat liikkuvat tutuista maisemista tunnettujen henkilöiden muotokuvien kautta nykyään täällä vaikuttavien taiteilijoiden hyvinkin omakohtaisiin aiheisiin.

Näyttelyssä on esillä 40 taiteilijaa ja 59 teosta. Näyttelyn maalauksia, veistoksia ja piirroksia sekä tekstiilitaidetta Suomen taiteen keskeisiltä nimiltä ja toisaalta Kangasalla vaikuttaneilta, syntyneiltä, asuneilta tai kesiään viettäneiltä taiteilijoilta. Näyttelyn vanhimmat teokset ovat 1800-luvun puolivälistä ja uusimmat teokset ovat tältä vuodelta.

Teemoista kangasalalainen maisema harjuineen nousee tietenkin pääosaan, mutta näyttelyssä on huomioitu myös muita kunnalle leimaa antavia piirteitä. Kangasalan 250 vuotta täyttävä kirkko, Terveyslähde ja Lepokoti näyttäytyvät myös taiteilijoiden kuvissa. Kirkkoa ovat kuvanneet mm. Amélie Lundahl ja Einar Ilmoni.

Magnus von Wright on luonut näyttelyn vanhimmat teokset, piirrokset ja maisemanäkymät Kangasalan harjuilta ja peltoaukeilta ajalta ennen valokuvauksen leviämistä suuren yleisön käyttöön. 1900-luvun alkupuolen merkittävimmän suomalaiskuvanveistäjän Wäinö Aaltosen teoksissa mallina ollut Birgit Ahlström tunnettiin myöhemmin Kangasalla paikkakunnan kulttuurielämän aktiivisena vaikuttajana Birgit Rydmanina. Visavuoren mestari Emil Wikström puolestaan on ikuistanut aikansa merkittävän poliittisen vaikuttajan Agathon Meurmanin ja Alpo Sailon mallina on istunut Gabriel Linsén. Linsén sävelsi Pirkanmaan maakuntalaulunakin tunnetun Kesäpäivän Kangasalla.

Runsaasti julkista taidetta Kangasalle luonut Mauno Juvonen ja pitkään kunnassa vaikuttanut tekstiili- ja lasitaiteilija Virpi Kinnunen sirkusaiheineen ovat näyttelyssä mukana. Kangasalla syntyneitä ja muualla uransa luoneita taiteilijoita ovat Matti Mikkola, joka tunnetaan paremminkin oululaisena taiteilijana ja Helsingissä työskentelevä Hannele Kumpulainen, joka jo vauvaiässä muutti Kangasalta toiselle puolelle maata. Nuorinta sukupolvea näyttelyn taiteilijoiden joukossa edustavat sahalahtelainen taiteilija-muusikko Maria Stereo ja kangasalalaistaustainen kansainvälisestikin tunnettu valokuvataiteilija Susanna Majuri.

Kohtauspaikkana Kangasala -näyttely on esillä Kimmo Pyykkö taidemuseossa 16.9.2017 – 7.1.2018. Näyttelyn on kuratoinut museon intendentti Soila Kaipiainen. Näyttelyssä on esillä 40 taiteilijaa ja 59 teosta, jotka on lainattu paikallisista yksityiskokoelmista, Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseosta, Tampereen taidemuseosta ja Hiekan taidemuseosta Tampereelta.

Näyttelyyn liittyy luentosarja, jotka valottaa näyttelyn teemoja ja paikallisia ilmiöitä.

Lehdistökuvat
Näyttelyn lehdistökuvat  ovat selattavissa ja ladattavissa osoitteessa:

www.dropbox.com/sh/rk9lmwbj9abfrn9/AAButAAXUs20cdOHSOKXDr7ra/Kimmo%20Pyykk%C3%B6%20-taidemuseo/Kohtauspaikkana%20Kangasala%2016.9.2017-7.1.2018?dl=0

Kuvan yhteydessä tulee mainita taiteilija- ja teostiedot, kokoelma sekä kuvaajan tiedot.

Tuleva tapahtumat

La 16.9. klo 11-13 avoimet ovet ja maksuton sisäänpääsy taidemuseoon

Su 24.9. klo 13 Kuraattorikierros
Näyttelyn kuraattori ja Kimmo Pyykkö taidemuseo intendentti Soila Kaipiainen esittelee näyttelyn. Vapaa pääsy.

Su 1.10. alkaen yleisöopastukset klo 14.00 pääsylipun hinnalla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa näyttelystä ja haastattelupyynnöt

Soila Kaipiainen
Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti
Kohtauspaikkana Kangasala -näyttelyn kuraattori
soila.kaipiainen (at) kangasala-talo.fi
p. 050 502 1036

Kuvat

Einar Ilmoni, Yöfantasia, yksityiskokoelma. Kuva Jussi Koivunen
Einar Ilmoni, Yöfantasia, yksityiskokoelma. Kuva Jussi Koivunen
Lataa
Amélie Lundahl, Kangasalan kirkko, 1900, yksityiskokoelm. Kuva Jussi Koivunen
Amélie Lundahl, Kangasalan kirkko, 1900, yksityiskokoelm. Kuva Jussi Koivunen
Lataa
Teemu Luoto, Surureunainen kirje, 2001, esinekooste, taiteilijan omistuksessa. Kuva Jussi Koivunen
Teemu Luoto, Surureunainen kirje, 2001, esinekooste, taiteilijan omistuksessa. Kuva Jussi Koivunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kutsu mediatilaisuuteen ke 13.6. klo 11: Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä -näyttely6.6.2018 14:14Kutsu

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttely esittelee espanjalaisia 1900-luvun mestareita ja suomalaisen taiteen kärkinimiä Lahtisten kokoelmasta. Kokoelmaa ovat vuosikymmenten ajan kartuttaneet lehtimies ja kustantaja Urpo Lahtinen, Hymy Lahtinen ja poikansa Jeppe Lahtinen. Näyttelyssä 16.6.–9.9.2018 nähdään lähes 100 teosta. Ennakkoilmoittautumiset ma 11.6. mennessä: laura.pekkala @ kangasala-talo.fi

Kutsu mediatilaisuuteen ke 13.6. klo 11: Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä -näyttely21.5.2018 15:02Kutsu

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttely tuo yleisön nähtäville espanjalaisia 1900-luvun mestareita ja suomalaisen taiteen kärkinimiä Lahtisten kokoelmasta. Kokoelmaa ovat vuosikymmenten ajan kartuttaneet lehtimies ja kustantaja Urpo Lahtinen, Hymy Lahtinen ja poikansa Jeppe Lahtinen. Näyttelyssä 16.6.–9.9.2018 nähdään lähes 100 teosta. Ennakkoilmoittautumiset ma 11.6. mennessä: laura.pekkala @ kangasala-talo.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme