Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kohti lapsiystävällisempää Pohjanmaata

Jaa

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittämisessä monialaisuus ja eri toimijoiden välinen yhteistyö ovat erityisen tärkeitä. Vuoden vaihteessa päättyvä valtakunnallinen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on Pohjanmaalla edistänyt työtä lasten ja perheiden hyväksi.

Kuva: Katja Lösönen
Kuva: Katja Lösönen

Viimeisen vuoden aikana teemana on ollut sivistystoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen yhteistyö.

- Lasten ja nuorten hyvinvointi on yhteinen tehtävä, joka kattaa useita sektoreita: sosiaali- ja terveystoimi, sivistystoimi ja kolmas sektori. Pohjanmaalla yhteistyön syventäminen ja jatkaminen on tärkeää, koska sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen on eriytymässä kunnallisesta sivistystoimesta, kuvailee Vaasan kaupungin sivistystoimenjohtaja ja LAPE-yhteistyöryhmän puheenjohtaja Christina Knookala.

Muutosohjelman tiimoilta Pohjanmaalla on järjestetty maakunnallisia LAPE-akatemiatilaisuuksia, joihin on osallistunut yhteensä 160 lasten ja perheiden parissa toimivaa ammattilaista.

- LAPE-akatemiatilaisuuksissa on muun muassa käsitelty lasten ja nuorten hyvinvoinnin tilaa maakunnassa, lapsibudjetointia sekä tutkimusperustaa, jolle kansallinen lapsistrategiatyö pohjautuu, kertoo muutosagentti Riku Niemistö.

Kunnille työkaluja hyvinvointityöhön

Pohjanmaan LAPE-ohjelman sivistys- ja sote-johdosta koostuva yhteistyöryhmä suosittelee monialaisen hyvinvointityön jatkamista myös ohjelman päättymisen jälkeen.

Kunnille on lähetetty suositukset koskien lapsiystävällistä kuntaa, alueellista lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa, perhekeskusta sekä yhteisiä työmenetelmiä.

- Kunnat voivat esimerkiksi ottaa päätöksenteossa käyttöön lapsivaikutusten arvioinnin. Olemme myös koonneet kunnille suosituksia alueellista lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa varten. Nämä materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä, Knookala kertoo.

Valtakunnallisen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) 2016-2019 tavoitteina ovat nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, vaikuttavammat, kustannustehokkaammat ja paremmin yhteen sovitetut palvelut sekä toimintakulttuurin uudistaminen.

Yhteyshenkilöt

LAPE-muutosagentti Riku Niemistö, puh. 040 549 8328, riku.niemisto@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Katja Lösönen
Kuva: Katja Lösönen
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme