Oulun yliopisto

Kohti parempaa etäoppimiskokemusta

Jaa

Uudessa Digivertaisverkko-hankkeessa aletaan kehittää teknisiä ja pedagogisia ratkaisuja parantamaan etäopetuksen laatua, saavutettavuutta ja helpottamaan verkossa tapahtuvaa opetusta ja oppilaiden ohjausta.

Euroopan Sosiaalirahasto on myöntänyt rahoituksen Oulun yliopiston INTERACT-tutkimusyksikön ja Oulun ammattikorkeakoulun informaatioteknologian osaston Digivertaisverkko-yhteishankkeelle.

Yhteistyöhankkeen avulla pyritään tukemaan erityisesti nuorten, alle 30-vuotiaiden, ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymisvalmiuksia ja työllistymistä ohjelmistoalalle, jossa on huutava työvoimatarve. Digivertaisverkossa luodaan tuettuja ja käytännöllisiä ohjelmoinnin verkko-opintoja sekä järjestetään työharjoittelumahdollisuuksia alan yritysten kanssa.

-Ohjelmoinnin opetukseen ja verkon välityksellä tapahtuvaan työharjoitteluun tarvitaan nykyisiä parempia teknisiä ratkaisuja ja niihin liittyviä pedagogisia toimintatapoja, jotta etäopetus soveltuisi laajemmille osallistujaryhmille ja olisi laadukasta, projektipäällikkö Helena Tokkonen toteaa.

-Jotta pääsemme tavoitteeseemme, meidän pitää luoda uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja opettajan, opiskelijoiden ja ohjaajien väliseen vuorovaikutukseen. Työharjoittelu ja verkko-opetuksen toteutus sekä vertaistuki pitää sovittaa pedagogisesti toimivaksi opetuskokonaisuudeksi, professori Netta Iivari jatkaa.

Digitaalisen työharjoittelukurssin järjestämisessä hyödynnetään samoja hankkeessa kehitettäviä teknisiä ratkaisuja ja pedagogisia toimintamalleja kuin varsinaisessa opetuksessakin. Yritykset tarjoavat harjoitteluprojekteja ja opiskelijat työskentelevät monialaisissa tiimeissä. Työharjoitteluprojekteja alkaa säännöllisin väliajoin, jolloin uusien harjoittelijoiden perehdytyksessä voidaan hyödyntää vertaistukimallin mukaisesti jo harjoittelun aiemmin aloittaneita opiskelijoita. Tämä säästää yrityksen avainhenkilöiden työmäärää sekä helpottaa rekrytointiin liittyviä haasteita.

ICT-osaajien rekrytointitarve Pohjois-Pohjanmaalla on vuositasolla noin 2000-3000 henkilöä̈ ja koko maan tarve noin 13 000 osaajaa. Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu ovat merkittävimmät alan kouluttajat Pohjois-Suomessa. Hanke parantaa korkeakoulujen koulutuksen saavutettavuutta, laatua ja laajuutta sekä̈ korkeakoulujen ja yritysten yhteistyömahdollisuuksia. Lisäksi joustavoitetaan rekrytointitapoja ja tehostetaan ohjausresurssien käyttöä.

Koska opetus on koronan vuoksi siirtynyt etäopetukseen ja jatkuu merkittävästi verkossa myös sen jälkeen, opiskelussa tarvittavien vuorovaikutusmekanismien kehittäminen ja digitaalisen taitojen parantuminen on hyödyksi myös hankkeen päätyttyä.

Hankkeeseen haetaan mukaan lisää ICT-alan yrityksiä pilotoimaan kehitettäviä ratkaisuja. Nyt mukana ovat jo M-Technology ja School of Gaming Galactic.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Helena Tokkonen, Oulun yliopisto, INTERACT-tutkimusryhmä
helena.tokkonen@oulu.fi, 050 472 0970

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sepelvaltimotautiin liittyvän äkkikuoleman syistä paljastui uutta tietoa – akuutin sydäninfarktin sijasta taustalla on useimmiten sydänlihaksen sairaus30.9.2022 09:23:01 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston tutkimus haastaa vallalla olevan käsityksen sepelvaltimotautiin liittyvien äkkikuolemien syistä. Kardiologian alan merkittävimmässä kansainvälisessä julkaisusarjassa esitetyt tulokset viittaavat vahvasti siihen, että perinteinen sydäninfarkti ei olekaan niin merkittävässä roolissa sepelvaltimotaudin aiheuttamissa äkkikuolemissa kuin aiemmin on ajateltu.

Autojen jakohihnojen rikkoutumisen taustalla ferrokromikuonan eli OKTO-murskeen aiheuttama kuluminen20.9.2022 12:30:00 EEST | Tiedote

Uudet tutkimustulokset selventävät, miksi Oulun seudulla autojen jakohihnoja rikkoutuu useammin kuin muualla maassa. Tutkimuksessa oli mukana useita tutkimusorganisaatioita, ja tutkimustyössä selvitettiin erilaisia mahdollisia syitä ilmiön taustalla. Lopulta ongelman aiheuttavaksi tekijäksi varmistui Oulun seudulla laajasti tiestössä asfaltin runkoaineena käytetty ferrokromikuona.

EMBARGO 19.9. klo 14.00 Mikroyrittäjyyden professuuriin lahjoituksia 125 000 euroa – Kerttu Saalasti -palkinto yrittäjyystutkijalle19.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

19.9. järjestetyssä Kerttu Saalasti -seminaarissa julkistettiin merkittävät lahjoitukset Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttiin yhteistyössä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun kanssa perustettavalle mikroyrittäjyyden professuurille. Joki-Pohjanmaan, Suomenselän ja Alavieskan Osuuspankit antoivat yhteislahjoituksen 50 000 euroa ja Nivalan kaupunki saman verran. Lisäksi Raahen kaupunki lahjoitti 25 000 euroa. Seminaarissa jaettiin myös Kerttu Saalasti -palkinto yrittäjyyttä merkittävästi edistäneelle henkilölle. Palkinnon sai yrittäjyyden professori Ulla Hytti Turun yliopistosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme