Kohti turvallista pesintää – Vieraspetojen pyyntiin arvokkailla lintuvesillä käytettiin lähes 50 000 vapaaehtoistyötuntia viime vuonna
Suomen riistakeskuksen ja Metsähallituksen yhteinen Helmi-vieraspetohanke on etsinyt ja kouluttanut vapaaehtoisia pyytäjiä, tarjonnut pyyntivälineistöä ja tehostanut haitallisten vieraslajien, minkin ja supikoiran, pyyntiä Suomen arvokkaimmilla lintuvesikohteilla.
- Pyyntien tarkoituksena on parantaa linnuston pesimämenestystä suojelualueverkkoon kuuluvilla lintuvesillä. Vieraspetopyynti on pitkäjänteisyyttä vaativaa, aktiivista lintuvesien hoitotyötä, joka vaati erikoisosaamista ja motivaatiota, kertoo projektipäällikkö Kari Karhula Suomen riistakeskuksesta.
Hankkeen 385 vapaaehtoista sopimuspyytäjää tekivät viime vuonna pyyntityötä yhteensä 48 159 työtuntia (26,76 henkilötyövuotta). Keskimäärin hankkeen pyytäjä käytti pyynteihin noin kolme työviikkoa, enemmän kuin hankkeen sitoumukset edellyttävät korvauksen saamiseksi (800 € / 60 tunnin vuosittainen työpanos).
Eniten käytettiin aikaa minkin ja supikoiran loukkupyyntiin sekä pintapyyntiin eli supikoirien aktiiviseen jäljittämiseen koulutettujen koirien avulla. Viime vuonna hankepyytäjien kokonaissaalis oli 657 minkkiä ja 4 087 supikoiraa. Saalismäärä moninkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna.
Kevään pyynnit erityisen tärkeitä ja haastavia
Vaikuttavuuden lisäämiseksi pyyntipainetta kevätaikana pyritään vahvistamaan erityisesti supikoiran osalta, sillä maalis-huhtikuussa yksilöt asettuvat lisääntymisalueilleen. Keväällä pyynti on haastavampaa kuin syksyllä vaihtelevien jää- ja lumitilanteiden vuoksi.
- Nyt pyritään poistamaan lintuveden lähistölle keväällä levinneet, lisääntymään pyrkivät yksilöt, mikä on vesilintujen pesinnän onnistumisen kannalta kriittistä. Vanhemmat supikoirapariskunnat eivät keväällä mene helposti loukkuihin, vaan ne löytyvät parhaiten aktiivisella pyynnillä koirien avulla, kertoo hankkeen projektipäällikkö Mikko Toivola Metsähallituksesta.
Pyyntityön tavoitteena on turvata erityisesti taantuneita vesilintukantoja, mikä vaatii ammattimaista koordinaatiota. Hankkeelle on myönnetty rahoitusta vuoden 2023 loppuun saakka. Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa pyyntiä 2,5 miljoonalla ja ympäristöministeriö 1,8 miljoonalla eurolla. Helmi-vieraspetohanke on osa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jossa vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö Kari Karhula, Suomen riistakeskus, puh. 029 4312277, kari.karhula@riista.fi
Projektipäällikkö Mikko Toivola, Metsähallitus, puh. 0206394383, mikko.toivola@metsa.fi
Tietoa hankkeesta, pyyntikohteista ja vieraspedoista: https://vieraspeto.fi/yhteistyota/helmi-vieraspetohanke/
Helmi-elinympäristöohjelma: https://ym.fi/helmi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende29.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende
Keväinen metsokukko voi käyttäytyä rohkeasti – ilmiö selittyy hormoneilla ja soidinkäyttäytymisellä29.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Keväisin luonnossa liikkujat saattavat kohdata poikkeuksellisen rohkean ja jopa hyökkäävän metson. Tämä niin sanottu "hullu metso" -ilmiö saattaa hämmentää, mutta käytökselle on luonnontieteellinen selitys.
Jägarna med i kartläggningen av häckande fåglar – registrera observationerna i Oma riista28.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jägare utmanas att registrera sina observationer av fågelvilt i tjänsten Oma riista. Att delta i fågelatlasen är ett enkelt sätt att samla in värdefulla viltdata och främja ansvarsfull jakt. Även en enda observation kan göra skillnad.
Metsästäjät mukaan pesimälintujen kartoitukseen – havainnot Oma riistaan28.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsästäjät haastetaan kirjaamaan riistalintuhavainnot Oma riista -palveluun. Lintuatlakseen osallistuminen on helppo tapa kartuttaa arvokasta riistatietoa ja edistää vastuullista metsästystä. Yksittäinenkin havainto voi olla merkityksellinen.
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme