KOVA ry

Kohtuuhintaista asuntorakennuttamista kannattaa lisätä nyt

Jaa
Tänään 21.4.2023 kevätkokoukseensa kokoontuneet Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry:n jäsenet korostavat kohtuuhintaisen asuntokannan ja -tuotannon merkitystä erityisesti nykyisessä suhdannetilanteessa. Kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisääminen olisi etu niin asukkaiden kuin rakennusalan työllisyyden kannalta.

Vapaarahoitteisen asuntotuotannon volyymit ovat laskeneet erityisesti asuntosijoittajien kiinnostuksen hiivuttua. Myös kuluttajien kiinnostus uusien omistusasuntojen ostamiseen on vähentynyt, koska korot ovat nousseet lyhyessä ajassa merkittävästi aiemmasta. Tilanne luo nyt hyvät edellytykset kohtuuhintaisen asuntotuotannon rakennuttamiselle ja asuntorakentamisen jatkuvuuden turvaamiselle.

KOVA katsoo, että nyt on perusteltu tarve lisätä kohtuuhintaisten asuntojen rakennuttamista nykyisestä 10 000 asunnon vuositavoitteesta 30 prosentilla 13 000 asuntoon vuodessa. Kohtuuhintaisen asuntorakennuttamisen lisääminen turvaa rakennusalan työllisyyttä ja tuo lisää kaivattua energiatehokasta asuntotarjontaa. Samalla kohtuuhintaisella asuntorakentamisella voidaan edistää työvoiman liikkuvuutta ja saatavuutta ja siten edistää myös elinkeinoelämän toimintaedellytysten positiivista kehittymistä.

KOVA ilmaisee huolensa kuitenkin kohtuuhintaisten asuntotuotantohankkeiden käsittelystä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa (ARA). Asuntorakentamisen kustannusten noususta huolimatta valtion ei tulisi omilla päätöksillään pahentaa rakennusalan suhdannetilannetta. Jos kohtuuhintaisia asuntohankkeita ei nyt saada käynnistettyä muun muassa rakentamisen hintatason vuoksi, heikentää se rakennusalan tilannetta entisestään niin sanotun kaksoisjarrutuksen kautta. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa vapaarahoitteinen asuntotuotanto vähenee ja samalla vähenee myös kohtuuhintainen asuntotuotanto. Näiden yhteisvaikutus huonontaa rakennusalan työllisyystilannetta.

Elinkaaren aikaisia kustannuksia alentavat ratkaisut tulee huomioida ARA:n hankekäsittelyssä. Lisäksi tulisi ymmärtää, että vuokrien ja käyttövastikkeiden tasaus vähentää yksittäisen hankkeen hintatason vaikutuksia. Vaikka yleisen kustannusten nousun vuoksi myös kohtuuhintaiseen asuntokantaan on kohdistunut aiempia vuosia suurempia vuokrien ja käyttövastikkeiden korotuksia, asuminen siinä on edelleen kohtuuhintaista omakustannusperiaatteen ansiosta. Tilastojen mukaan kohtuuhintaisessa asuntokannassa vuokrat ja käyttövastikkeet ovat monilla paikkakunnilla noin 20–40 prosenttia edullisemmat kuin markkinahintainen vuokra-asuntokanta. Tästä ja kohtuuhintaisen asuntotuotannon jatkuvuudesta KOVAn jäsenistö haluaa pitää jatkossakin kiinni.

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry:n kevätkokous

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

KOVA ry
KOVA ry
Yliopistonkatu 5
00100 Helsinki

https://www.kovary.fi

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat pääasiassa joko normaaleja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja. Osa KOVAn jäsenistä omistaa myös erityisryhmien vuokra-asuntoja, kuten palvelu-, opiskelija- ja nuorisoasuntoja.

KOVAlla on 119 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä noin 320 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat yli 120 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat yli 80 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittavat vuonna 2023 yhteensä lähes 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.

KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenyhteisöt ylläpitävät asuntomarkkinoilla kilpailua, erityisesti hintakilpailua. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KOVA ry

Asuntoministeri tarvitaan seuraavaan hallitukseen26.5.2023 08:02:13 EEST | Tiedote

Asuminen on ihmisten perustarve, ja jokainen meistä tarvitsee kodin. Vaikka asumisessa on kyse yhdestä elämän tärkeimmistä peruspilareista, näkyvät asumiseen liittyvät asiat varsin vähän julkisessa keskustelussa. Yhtenä osasyynä tähän saattaa olla se, ettei valtioneuvostossa ole ollut ainoastaan asuntoasioihin keskittynyttä ministeriä vuoden 2011 jälkeen. Asuntoasiat ansaitsevat aiempaa suuremman painoarvon myös valtioneuvostotasolla.

Rakennuskanta ikääntyy ja korjausrakentaminen kasvaa28.4.2023 06:45:00 EEST | Tiedote

Vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden kiinteistökannan keski-ikä nousee, mikä tarkoittaa kiinteistökannan korjaustarpeiden kasvua. Valtaosa Suomen asuntorakentamisesta oli 1990-luvulla lamakauden vuoksi valtion tukemaa kohtuuhintaista asuntotuotantoa, ja vuosikymmenen alussa valmistuivat myös ensimmäiset asumisoikeusasunnot. Tämän vuoksi monella vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöllä 1990-luvun asuntokanta muodostaa merkittävän osan rakennuskannasta, ja osalla jäsenistä jopa 50 prosenttia kiinteistöistä on rakennettu 1990-luvulla. Näissä rakennuksissa monet talotekniset järjestelmät ja päärakennusosat ovat saavuttaneet peruskorjausiän.

Vuokra-asukkaille on lähetetty huijausviestejä maksamattomista vuokrista2.3.2023 15:29:08 EET | Tiedote

Useiden KOVAn jäseninä olevien vuokrataloyhtiöiden asukkaat ovat saaneet viime päivinä tekstiviestejä, joissa kerrotaan asukkaan vuokran olevan maksamatta. Tekstiviestin mukaan vuokranmaksun tilinumero on muuttunut tietojärjestelmäpäivityksen myötä, ja asukasta kehotetaan maksamaan vuokransa tekstiviestissä mainittuun tilinumeroon. Joillekin asukkaille on lähetetty tekstiviestien ohella myös sähköposteja maksamatta jääneistä vuokrista.

KOVAn jäsenistö lähtenyt innolla mukaan energiansäästötalkoisiin2.3.2023 06:45:00 EET | Tiedote

Euroopassa vallitseva energiakriisi on saanut suomalaiset kiinnittämään huomiota energian säästämiseen tavallista enemmän. Lokakuussa alkanut, valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa säästämään energiaa arkisin teoin. Kampanjan tavoitteena on tasata sähkönkulutuksen huippuja ja saada suomalaisista kotitalouksista vähintään 95 prosenttia säästämään energiaa. Astetta alemmas -kampanja on lähtenyt hienosti käyntiin, ja nyt keväällä kampanjassa keskitytään erityisesti energiatehokkuuden pitkäkestoiseen parantamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme