Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Koillis-Helsingin uuden pikaraitiotien suunnitelmat edenneet – tarkennettu suunnitelma kommentoitavana

Jaa

Viikin-Malmin pikaraitiotie on joukkoliikenteen uusi runkoyhteys keskustasta Kumpulan kautta Viikkiin, Latokartanoon ja Malmin entiselle lentokenttäalueelle sekä edelleen Malmille ja/tai Jakomäkeen. Viikin-Malmin pikaraitiotien yleissuunnitelman laadinta on etenemässä loppusuoralle. Jatkosuunnittelussa pysäkkien määrä, sijainnit ja nimet ovat tarkentuneet. Reittilinjaukseen ei puolestaan ole tullut juurikaan muutoksia. Tarkentuneita suunnitelmia voi kommentoida verkossa 13.12. asti.

Ilmakuva pikaraitiotien sijoittumisesta Malmin lentokenttäalueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Ilmakuva pikaraitiotien sijoittumisesta Malmin lentokenttäalueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.

Keväällä toteutettiin verkkokysely asukkaille pikaraitiotiestä ja se herätti paljon kiinnostusta ja keskustelua. Kommenttien perusteella Koillis-Helsinkiin suuntautuvaa pikaraitiotietä ja joukkoliikenneyhteyksien parantamista pidettiin toivottavana ja tarpeellisena. Palautteessa korostui sijainnit ja nimet, sujuvat vaihtoyhteydet busseihin, keskustan ratikoihin, muihin pikaraitioteihin ja junaan sekä pikaraitiotien vaikutukset bussilinjastoon. 

Suunnitelmaa on päivitetty - kaksi pysäkkiä lisää ja kuvaavammat pysäkkien nimet

Jatkosuunnittelussa pysäkkien määrä, sijainnit ja nimet ovat tarkentuneet. Reittilinjaukseen ei puolestaan ole tullut juurikaan muutoksia. Viikin-Malmin pikaraitiotien linjaus kulkee keskustasta nykyistä raitiotietä pitkin Kumpulaan, josta se jatkuu uutena ratana Viikkiin, Latokartanoon ja Malmin entiselle lentokenttäalueelle sekä edelleen Malmille tai Jakomäkeen.

Malmin ja Jakomäen linjausten yhteisen osuuden pituus Kumpulasta Malmin lentokenttäalueelle on noin 8 kilometriä ja osuudella on 10 uutta ratikkapysäkkiä. Molempien linjausten haaroilla on viisi uutta ratikkapysäkkiä ja matka-aika sekä Malmin että Jakomäen päätepysäkeiltä Helsingin keskustaan on noin 42 minuuttia.

Kaksi lisäpysäkkiä on vakiinnuttanut paikkansa yleissuunnitelmassa. Nämä ovat Biologi Latokartanonkaarella Biologinkadun kohdalla sekä Sunnuntaikorttelit Malmin lentokentän länsipuolella. Biologin pysäkkipaikka oli mukana kevään kyselyssä mahdollisena lisäpysäkkinä ja sai paljon sitä puoltavia kommentteja. Sunnuntaikorttelien pysäkki puolestaan palvelee Malmin lentokenttäalueen läntisten osien tulevaa uutta rakentamista.

Pikaraitiotie tulee kulkemaan paikoin olemassa olevilla kaduilla ja paikoin omassa käytävässä irrallaan katuverkosta. Niillä kaduilla, joilla raitiotie tulee kulkemaan, liikennejärjestelyt voivat muuttua merkittävästikin. Muutokset voivat liittyä risteys- ja kaistajärjestelyihin sekä tonttiliittymiin. Pikaraitiotielle pyritään toteuttamaan omat kaistat sujuvan kulun turvaamiseksi.

Pikaraitiotien on kaavailtu kulkevan laajoin liikennöintiajoin ja tihein vuorovälein kaikkina viikonpäivinä. Perusvuoroväli raitiolinjoilla olisi 10 minuuttia, ja Malmin lentokenttäalueelta keskustaan liikennöitäisiin ruuhka-aikana jopa 5 minuutin välein. Pikaraitiotien suunnittelun yhteydessä on laadittu alustava suunnitelma raitiotietä tukevasta ja erityisesti Malmin entisen lentokenttäalueen uutta rakentamista palvelevasta bussilinjastosta. Raitioliikenteen roolina on olla suora yhteys lentokenttäalueelta Helsingin keskustaan sekä yhdistää lentokenttäalueen keskus Malmin keskustaan. Samalla raitioliikenne toimii Viikin ja Latokartanon alueen vahvana keskustayhteytenä. Linjastossa on pyritty välttämään raitioliikenteen kanssa päällekkäisiä bussilinjoja.

Suunnittelun eteneminen ja osallistuminen

Viikin-Malmin pikaraitiotien yleissuunnitelman laadinta on etenemässä loppusuoralle ja yleissuunnitelma valmistuu vuoden 2021 alkupuolella. Yleissuunnitelman hyväksymisen jälkeen pikaraitiotien suunnittelu jatkuu tarkemmalla tasolla. Tämän hetken arvion mukaan raitiotien rakentaminen voisi alkaa vuonna 2027, jolloin se valmistuisi 2030-luvun alussa.

Kaupunkilaisia kannustetaan kertomaan mielipiteensä tarkentuneista suunnitelmista, pysäkeistä ja niiden nimistä sekä alustavasta joukkoliikennelinjastosta alueella Kerrokantasi-verkkokyselyssä. Kyselyyn voi vastata 23.11.–13.12.2020.

Viikin-Malmin pikaraitiotien suunnittelusta kerrotaan myös virtuaalisesti järjestettävässä Uutta Koillis-Helsinkiä -tapahtumassa 9.12.2020. Lisätiedot tapahtumasta: hel.fi/asukastilaisuudet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niko Setälä
projektipäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
liikenne- ja katusuunnittelu
puh. 09 310 37031
niko.setala@hel.fi

Kuvat

Ilmakuva pikaraitiotien sijoittumisesta Malmin lentokenttäalueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Ilmakuva pikaraitiotien sijoittumisesta Malmin lentokenttäalueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Lataa
Viima-pikaraitiotien pysäkit ja reitti kartalla.
Viima-pikaraitiotien pysäkit ja reitti kartalla.
Lataa
Viima-pikaraitiotien karttakuva ja matka-ajat.
Viima-pikaraitiotien karttakuva ja matka-ajat.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 14.1.202114.1.2021 18:25:51 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 14.1.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 28.1.2021.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 12.1.202112.1.2021 16:13:45 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 12.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme