Koiralta löydetty antibiooteille erittäin vastustuskykyinen NDM-bakteeri

Bakteerin ominaisuuksia ja levinneisyyttä selvitetään
Karbapenemaaseja, kuten NDM, tuottavat bakteerit ovat Suomessa ihmisillä yleistymässä. Viiden viime vuoden aikana karbapenemaasia tuottava bakteeri on todettu 66 ihmisellä; näistä 25:llä oli kyseessä NDM-tartunta. Tällaiset bakteerit ovat ihmisillä yleisiä Kaukoidän ja Välimeren maissa, erityisesti sairaaloissa. Ne ovat rantautuneet Suomeen ulkomaisista sairaaloista tulevien potilaiden ja matkailijoiden mukana.
Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittävät yhteistyössä nyt löytyneen bakteerikannan ominaisuuksia, alkuperää sekä levinneisyyttä. Alustavien tutkimusten perusteella samantyyppinen bakteeri on löytynyt myös toiselta koiralta. Koirilla on yhteys toisiinsa.
NDM-bakteeritartunta on usein oireeton. Bakteerit eivät ole perusterveille ihmisille tai eläimille vaarallisia, mutta niiden aiheuttamia infektioita on vaikea hoitaa tehokkaiden lääkkeiden puuttuessa. Ne ovat aiheuttaneet maailmalla useita sairaalaepidemioita. Bakteerit voivat myös levitä ihmisten ja eläinten välillä.
Antibioottiresistenssi lisääntynyt seuraeläinten taudinaiheuttajissa
Vastikään julkaistun FINRES-Vet 2010–2012 -raportin mukaan antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat lisääntyneet huolestuttavasti koirilla ja kissoilla. Esimerkiksi laajakirjoisia beeta-laktamaaseja (nk. ESBL) tuottavien bakteerien osuus kolminkertaistui 1,5 %:sta 4,3 %:iin seurantajakson aikana. Kehityssuunnan taittamiseksi antibioottien käyttöä pitää eläimillä vähentää. Niitä tulee käyttää vain bakteeri-infektioiden hoitoon. Bakteriologisten näytteiden tutkiminen on tärkeää, jotta hoito valitaan alun perin oikein ja jotta vastustuskykyiset bakteerit löydetään ajoissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
- Merja Rantala, kliininen opettaja, ELT, tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri
Kliinisen mikrobiologian laboratorio, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
puh: 050-415 5482, merja.rantala@helsinki.fi
- Thomas Grönthal, ELL, tohtorikoulutettava, erikoistuva eläinlääkäri (tarttuvat eläintaudit)
puh: 050-415 0590, thomas.gronthal@helsinki.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme