FirstVet

Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle - koiran hampaiden päivittäinen harjaaminen on yhtä tärkeää, kuin ihmisellä

Jaa

Tiedote 4.5.2021. Digitaalinen eläinklinikka FirstVet kysyi huhtikuussa yhteistyökumppaninsa OneMind Dogsin kanssa asiakkailtaan yleisimmistä arkipäivän haasteista koiran kanssa. Kyselyyn vastasi 760 koiranomistajaa. Yksi yleisimmistä haasteista oli koiran hampaiden harjaaminen: yli kolmasosa vastaajista koki toimenpiteen hankalaksi.

Vaikka koiran hampaiden harjaaminen on monelle uusi asia, on päivittäinen harjaaminen koiralle yhtä tärkeää, kuin ihmisellekin. Reikiä aiheuttava karies on koirilla kohtalaisen harvinainen löydös, mutta ihmistenkin kohdalla paljon puhuttu parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus ja rappeutuminen on lähes jokaisen koiran riesa.

“Koiran hengityksen ei kuulu haista pahalle, vaan pahanhajuinen hengitys on useimmiten merkki suun tulehduksesta. Pelkkä purutikkujen ja -luiden antaminen koiralle ei riitä hampaiden puhtaanapidossa, aivan kuten mekään emme jätä omia hampaitamme harjaamatta ja pureskele sen sijaan porkkanaa ja ksylitolipurkkaa”, sanoo FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen. “Parodontiitti on kivulias sairaus, joka johtaa ennen pitkää hampaiden irtoamiseen ja voi pahimmillaan altistaa koiran mm. sydän- ja munuaissairauksille. Krooninen suun tulehdus huonontaa lisäksi elämänlaatua merkittävästi, vaikka koira ei kipua aina näytäkään”, Tamminen jatkaa.

Harva koira avaa pyydettäessä suunsa hampaiden harjaamista varten, joten tapahtumaa tulee harjoitella jo pennun kanssa säännöllisesti, heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Kaiken tekemisen koiran kanssa on hyvä perustua halutun käytöksen vahvistamiseen palkitsemalla, ei pakottamiseen. Stressihormonitasojen kohotessa oppiminen nimittäin vaikeutuu, aivan kuten ihmisilläkin.

“Koira ei yleensä pidä siitä, kun sen kuonoon kosketaan tai suuta avataan ja moni omistaja lannistuu helposti, kun hampaiden harjaus ei heti onnistu. Lopputulos on kuitenkin sitä parempi, mitä aikaisemmin harjoittelu aloitetaan. Koira kuin koira on täysin mahdollista saada pysymään tyytyväisenä paikallaan omistajan harjatessa sen hampaita”, kertoo Noora Keskievari OneMind Dogsista. “Juju on siinä, että koiran käsittelyä harjoitellaan johdonmukaisesti päivittäin, jolloin siitä on hyötyä myös esimerkiksi eläinlääkärikäynnillä tai koiran terveydellisten ongelmien kotihoidossa. Ilman harjoittelua haavan hoito tai tabletin antaminen koiralle voi niin ikään olla haastavaa”, Keskievari toteaa.

Päivittäisen hampaiden harjaamisen lisäksi koira on syytä käyttää säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa, aivan kuten ihmisillekin suositellaan. Toisin kuin esimerkiksi luonnossa elävät sudet, lemmikkikoirat saattavat elää jopa yli 15-vuotiaaksi. Pitkä elinikä johtaa myös suun terveyden korostumiseen.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Maiju Tamminen
FirstVet Suomen maajohtaja ja vastaava eläinlääkäri
P. 040 5711 702, maiju@firstvet.fi

Noora Keskievari, OneMind Dogs
+358 40 5116 555, noora@oneminddogs.com

Linkit

Tietoja julkaisijasta

FirstVet
FirstVet on maailman ensimmäinen ja johtava, kokonaan digitaalinen eläinklinikka, joka aloitti toimintansa Suomessa keväällä 2018. Mobiili- ja selainsovelluksen kautta toimiva FirstVet tarjoaa eläinlääkärikonsultaatiota kaikkien lemmikkieläinten ja hevosten omistajille videopuhelun välityksellä. FirstVet perustettiin Ruotsissa vuonna 2016 ja on tarjolla Ruotsin lisäksi Suomessa, Tanskassa, Norjassa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja USA:ssa. Palvelulla on yhteensä noin 450 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Yritys työllistää yhteensä yli 200 eläinlääkäriä, Suomessa FirstVetissä työskentelee sivutoimisesti 25 eläinlääkäriä. Yhteensä etäkonsultaatioita on tehty yli 400 000 kpl joista Suomessa runsas 15 000 kpl.
https://firstvet.com/fi

OneMind Dogs
OneMind Dogs on kansainvälinen, digitaalisiin koiran koulutuspalveluihin ja ammattilaisten kouluttamiseen keskittynyt yritys. OneMind Dogsin juuret ovat agilityssa, jossa koiran ja omistajan yhteistyö on saumatonta. OneMind Dogsin suuren suosion saanut metodi pohjautuu koiran näkökulman ymmärtämiseen. Omistajan ymmärtäessä miten koira oppii ja miksi koira toimii kuten toimii, on koira helppo motivoida toimimaan halutulla tavalla. Vuodesta 2019 lähtien OneMind Dogs on keskittynyt tuomaan palveluitaan yhä lähemmäksi jokaista koiran omistajaa globaalisti. Asiakkaiden tyytyväisyys on korkea, NPS:n ollessa yli 70. Koulutettuja koiria on tähän mennessä yli 100 000.
www.oneminddogs.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FirstVet

Koiranpennun kustannukset ovat ensimmäisenä vuotena tuhansia euroja - rotuvalinta voi moninkertaistaa kulut14.4.2021 11:26:56 EEST | Tiedote

Koiria on viime vuonna otettu Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen koiraostoksille lähtöä on oman elämäntilanteen pohdinnan lisäksi syytä kartoittaa myös koiran mukanaan tuomat kustannukset. Monella on varaa koiranpentuun, mutta summa kannattaa kertoa ainakin kolmella, jotta päästään koiran ensimmäisten elinvuosien todellisiin kuluihin. Jos huono tuuri käy ja koira sairastaa, voivat yllättävät eläinlääkärikulut moninkertaistaa kokonaiskulut.

Koronaviruksen brittimuunnos mahdollisesti sairastuttanut kissoja ja koiria Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa24.3.2021 11:38:38 EET | Tiedote

Tiedote 24.3.2021. Koronavirus (SARS-Cov-2) -tartuntoja on maailmalla havaittu useilla eri eläinlajeilla. Science-lehti julkisti viime viikolla kaksi raporttia, joissa käsiteltiin lemmikkien koronatartuntoja. Raporteissa kerrottiin niin sanotun “brittimuunnoksen” (B.1.1.7-virusvariantti) levinneen nyt myös kissoihin ja koiriin. Toistaiseksi brittimuunnoksen aiheuttamaa sairautta on epäilty noin tusinalla lemmikillä Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.