Suomen Kennelliitto ry

Koiranpentujen rekisteröintien kasvu jatkui toisena koronavuonna: Kennelliitto rekisteröi lähes 52 800 koiraa vuonna 2021

Jaa
Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä jatkoi kasvuaan viime vuonna. Koiria rekisteröitiin lähes 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Koirarotujen suosiossa ei ollut suuria muutoksia.
Kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi

Vuonna 2021 Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä 52 771 koiraa, kun rekisteröintejä vuonna 2020 oli 48 895. Rekisteröintien määrä kasvoi 7,9 prosenttia. Koronavuosina 2020 ja 2021 rekisteröintien määrä on kasvanut vuodesta 2019 kaikkiaan lähes 17 prosentilla. Tätä enemmän koiria on rekisteröity vain ennätysvuonna 2008, jolloin koiria rekisteröitiin 52 921.

- Koronavuosina koiran merkitys ihmisen parhaana ystävänä on korostunut. Olosuhteiden muututtua moni uusi koiranomistaja on toteuttanut pitkäaikaisen haaveensa koiran hankinnasta, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Labradorinnoutajan suosio jatkuu

Kolmen suosituimman koirarodun kärki on pysynyt samana kuin viime vuonnakin, mutta suomenlapinkoira kiilasi nyt toiseksi suosituimmaksi roduksi. Eniten rekisteröitiin labradorinnoutajia (2480), seuraavaksi eniten suomenlapinkoiria (1533) ja kolmanneksi eniten jämtlanninpystykorvia (1470).

Sadan suosituimman koirarodun listaus löytyy täältä.

Kymmenen suosituimman koirarodun kuvat löytyvät Kennelliiton mediapankista.

Viime vuonna Kennelliittoon rekisteröitiin koiria yhteensä 304 koirarodusta tai rotumuunnoksesta. Useissa roduissa rekisteröintimäärät ovat hyvin pieniä, vain muutamia koiria. Kymmenen suosituimman rodun listalla roduista kahdeksan ylsi yli tuhannen koiran rekisteröintimäärään.

Uusina rotuina sadan suosituimman koirarodun listalle nousivat irlanninsusikoira, saksanpystykorva keeshond, pieniamerikanpaimenkoira, rhodesiankoira, venäjänbolonka, snautseri, cane corso, lancashirenkarjakoira ja sileäkarvainen kettuterrieri. Vastaavasti listalta putosivat belgianpaimenkoira groenendael, amerinkancockerspanieli, saksanmetsästysterrieri, chow chow, englanninbulldoggi, newfoundlandinkoira, landseer, japaninpystykorva ja amerikanakita.

Vuoden 2021 rekisteröintitilastot voivat elää vielä jonkin verran tämän vuoden aikana muun muassa tuontikoirien kirjausten ja rekisterisiirtojen myötä.

Luna, Alma ja Helmi suosituimmat koiran kutsumanimet

Kennelliiton Omakoira-mobiilisovelluksen kautta on tallennettu lähes 50 000 koiran kutsumanimi. Näistä yleisin on Luna. Suosittuja nimiä ovat myös Alma, Helmi, Hertta ja Sulo. Suurin osa koirien suosituista kutsumanimistä on lyhyitä ja napakoita, jotta koiran on helppo ymmärtää nimensä kutsuttaessa.

Lista 20 suosituimmasta koiran kutsumanimestä löytyy täältä.

Rekisteröityjen rotukoirien suosio on vankka

Harri Lehkonen on tyytyväinen siitä, että koiran hankintaa suunnittelevat arvostavat suomalaisia rekisteröityjä rotukoiria. Taloustutkimuksen marraskuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä koiran hankintaa harkitsevasta haluaa hankkia rekisteröidyn rotukoiran suomalaiselta koirankasvattajalta.

Vastaajien arvioissa korostuivat suomalaisen koirankasvatuksen valtteina luotettavuus, vastuullisuus, turvallisuus ja kotimaisuus. Myös sitä, että koirien terveystiedot ovat saatavilla ja koirat tutkittu, pidettiin tärkeä, samoin yhteydenpidon helppoutta sekä kasvattajien neuvoja ja tukea myös pidemmän aikaa.

Tarkempaa tietoa tutkimuksesta saa täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja
Harri Lehkonen
puh. 050 329 2188
harri.lehkonen@kennelliitto.fi

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja
Vesa Lehtonen
puh. 050 599 9838
vesa.lehtonen@kennelliitto.fi

Materiaalipyynnöt
viestinta@kennelliitto.fi

Kuvat

Kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Kuva: Emilia Laakkonen
Kuva: Emilia Laakkonen
Lataa
Kuva: Hannu Huttu
Kuva: Hannu Huttu
Lataa
Kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 148 000 henkilöjäsentä ja yli 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Suomen Kennelliitto: Uuden eläinten hyvinvointilain tulee antaa edellytykset hyvään elämään kaikille Suomen koirille2.3.2023 09:35:28 EET | Tiedote

Eduskunnan täysitunnossaan 1. maaliskuuta hyväksymä uusi eläinten hyvinvointilaki edistää monella tavalla lemmikkien hyvinvointia. Suomen Kennelliitto painottaa, että uuden lain tulee antaa edellytykset hyvään elämään kaikille Suomen koirille. Laki on hampaaton, jos etenkin koiranjalostuksen valvonta kohdistuu käytännössä vain Kennelliiton alaiseen toimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme