A-klinikkasäätiö

Kokaiinin haitalliset jatkeaineet tulivat esiin Kadulta labraan -tutkimushankkeen näytteissä

Jaa
Kadulta labraan -tutkimushankkeen tänään julkaistussa katsauksessa käydään läpi laboratoriotuloksia loppuvuodelta 2022. A-klinikkasäätiön koordinoimassa tutkimushankkeessa ihmiset voivat tuoda huumausaineiden jäämiä sisältäviä näytteitä laboratoriossa tutkittavaksi sekä saada niistä tulokset jatkossa myös esimerkiksi puhelimella.

Tuore katsaus sisältää laboratoriotuloksia 13.9.2022-11.1.2023 välillä kerätyistä näytteistä (118 kpl). Tässä katsauksessa yleisimmin tutkimukseen tuodut näytteet oli myyty amfetamiinina, kokaiinina, alpratsolaamina, MDMA:na tai erilaisina muuntohuumestimulantteina.

Kokaiininkäytön yleistyminen pääkaupunkiseudulla on näkynyt esimerkiksi jätevesitutkimuksissa. Ensimmäisen katsauksen jälkeen Kadulta labraan -tutkimukseen on saatu huomattavasti enemmän kokaiininäytteitä (15 kpl). Kolmessa viidesosassa näytteistä löytyi myös muita aineita. Yleisin jatkeaine oli levamisoli (5 kpl) ja myös toista kokaiinille yleistä jatkeainetta fenasetiinia löydettiin kahdesta näytteestä.

”Levamisolia käytetään eläinten madotuslääkkeenä ja sen käyttöä syöpähoidoissa tutkitaan. Toistuva altistus levamisolille alentaa valkosolujen määrää ja voi aiheuttaa paikallisia ihokuolioita. Fenasetiini on parasetamolin kaltainen kipu- ja kuumelääke, jonka käytöstä alettiin luopumaan 1970-luvulla, koska se aiheutti munuaisvaurioita”, sanoo tutkimuksen käytäntöjen toteutuksesta vastaava Janne Nahkuri.

Jatkossa tuloksia on mahdollista saada myös puhelimella tai anonyymeillä pikaviestimillä

Laboratoriolöydösten lisäksi muut keskeiset tutkimuskysymykset liittyvät siihen, kuinka erilaisia huumeita käyttäviä ihmisiä pystytään tavoittamaan jäämäanalyysin avulla ja miten tutkimukseen osallistuvat arvioivat tuloksen kuulemisen merkitystä heidän käyttötapoihinsa. Näiden kysymysten selvittämiseksi tutkimukseen osallistuvilta kysytään muutamia kysymyksiä sekä näytettä tuodessa, että tulosta haettaessa.

Tämän katsauksen näytteistä vajaa kolmannes tuotiin jonkun toisen puolesta. Näytteitä toisen puolesta olivat tuoneet ainakin kaverit, päihdetyöntekijät ja vertaiset.

”Aiemman pilottitutkimuksen perusteella osasimme odottaa, että näytteitä tuodaan myös kaverin puolesta, mutta yllätyimme, että näytteitä ovat tuoneet myös muut kuin huumeita käyttävät henkilöt. Näytteitä voi kyllä tuoda ja tuloksia hakea toisen puolesta jatkossakin. Tällöin emme kuitenkaan pääse kysymään näytteen alkuperäiseltä omistajalta, miten löydökset vaikuttaisivat hänen käyttöpäätöksiinsä, mikä on yksi tärkeimmistä tutkimuskysymyksistämme”, Nahkuri toteaa.

Jatkossa 1.3.2023 alkaen tuloksia voi saada myös keskitetysti A-klinikkasäätiöltä puhe-etäyhteydellä anonyymeillä pikaviestimillä tai puhelimella soittamalla. Näin pyritään parantamaan tiedonsaantia edellä mainittuihin tutkimuskysymyksiin. Tuloksia voi jatkossakin saada vain suullisesti. Tarkemmat ohjeet tutkimukseen osallistumiseen löytyvät täältä.

Kadulta labraan -tutkimushankkeen taustoja

Kadulta labraan -tutkimushanke kestää huhtikuuhun 2024 ja sitä rahoittaa Koneen säätiö. Jäämänäytteiden laboratorioanalyyseista vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeuskemiayksikkö.

Hankkeen varsinaisia tutkimustuloksia julkaistaan myöhemmin tutkimusartikkeleissa. Katsauksissa julkaistaan nostoja viimeaikaisista laboratoriotuloksista. Neljän kuukauden välein julkaistavat katsaukset antavat esimerkkejä, minkälaisia löydöksiä näytteistä voidaan tehdä, mutta ne eivät ole edustava otos Helsingin huumemarkkinatilanteesta. Katsausten toivotaan innoittavan huumeita käyttäviä tuomaan omia näytteitään tutkittavaksi. Hankitun aineen sisältöä ei voi päätellä katsauksista, vaan aineen sisällöstä saa tietoa tuomalla siitä jäämän tutkittavaksi.

Välillä 20.4.-13.9.2022 kerättyjen näytteiden (61 kpl) laboratoriotuloksia julkaistiin ensimmäisessä katsauksessa.

Kadulta labraan -hanke (2023). Kadulta labraan: huumejäämäanalyysien löydöksiä. Katsaus 2/2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

A-klinikkasäätiö
Ratamestarinkatu 7 A
00520 Helsinki

tiedotus@a-klinikka.fihttp://www.a-klinikkasaatio.fi

A-klinikkasäätiö on addiktioiden asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihde- ja riippuvuushaittoja. Rakennamme inhimillisempää yhteiskuntaa ja keskitymme toiminnassamme etenkin kohtaavaan työhön, verkkoauttamiseen ja addiktiotutkimukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta A-klinikkasäätiö

Maksuton matalan kynnyksen terapiapalvelu vastaa nuorten kasvaviin mielenterveyshaasteisiin10.4.2024 09:01:44 EEST | Tiedote

Nuorten mielenterveyspalveluiden tarve on ollut hälyttävän suurta ja jonot palveluihin ovat pitkiä (Kouluterveyskysely 2023, Nuorisobarometri 2022). Mielenterveyden haasteet näkyvät kotona, kouluissa, työpaikoilla sekä vapaa-ajalla. Lasten ja nuorten keskus ja A-klinikkasäätiön Nuortenlinkki tarjoavat yhteistyössä videovälitteistä terapiapalvelua alle 29-vuotiaille, mahdollistaen nopean pääsyn terapiatapaamiseen.

Hallituksen suunnitelmat heikentävät lasten ja nuorten hyvinvointia9.4.2024 08:45:10 EEST | Tiedote

A-klinikkasäätiö, Aseman Lapset ja Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry ovat vakavasti huolissaan hallituksen suunnittelemista toimista, jotka kohdistuvat heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja nuoriin. Samalla kun hallitus suunnittelee alkoholin saatavuuden lisäämistä, kohdistetaan lasten ja nuorten kanssa tehtävään työhön isoja leikkauksia. Merkittävästi heikentymässä ovat niin etsivän nuorisotyön, nuorten työpajojen, lastensuojelun jälkihuollon kuin Kelan matalan kynnyksen kuntoutuspalveluiden toimintaedellytykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye