Aalto-yliopisto

Kokeile avaruuskävelyä Oodi-kirjastossa – virtuaaliplanetaario vie keskelle planeettoja, revontulia ja satelliitteja

Jaa

Aalto-yliopiston Avaruuskävely-näyttelyssä pääset tekemään avaruusmatkan virtuaalilasien avulla. Lisäksi näyttely kertoo, miten avaruuteen meneminen auttaa ihmiskunnan suurten haasteiden ratkaisemisessa. Planetaarion voi myös ladata verkosta ja tehdä avaruuskävelyn vaikka omalla kotisohvalla!

Graafinen suunnittelu: Iisa Pappi
Graafinen suunnittelu: Iisa Pappi
  • Aika: 20. elokuuta–12. syyskuuta 2021, joka päivä klo 12–19
  • Paikka: Helsingin keskustakirjasto Oodi, Kuutio-tila, 2 krs.

Kestävä avaruusmatkailu on pian kaikkien ulottuvilla, kun Aalto-yliopiston Avaruuskävely-näyttely avautuu Helsingin keskustakirjasto Oodin Kuutiossa.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat jo yli kymmenen vuoden ajan tehneet tietokonesimulaatioita, joita käytetään Aurinkokunnan avaruussään tutkimiseen ja avaruusteknologian kehittämiseen. Simulaatioiden avulla on perehdytty esimerkiksi Merkurius- ja Mars-planeettoihin, joista Euroopan avaruusjärjestön ESAn luotaimet ovat tuottaneet havaintoja.

Oodin näyttelytilassa pääset ihailemaan simulaatioita virtuaalilasien avulla. Tunne on kuin avaruuskävelyllä planeettojen ja satelliittien keskellä. Voit liikkua avaruudessa ohjainten avulla ja klikata näkyviin lisätietoa niin Marsista, Venuksesta, revontulista kuin Suomi 100 -satelliitistakin. Planetaariossa soi sitä varten luotu avaruusäänimaailma, joka tuo esille Aurinkokunnan kohteiden erikoispiirteitä.

Näyttely kertoo myös laajemmin Aallossa tehtävästä avaruustutkimuksesta. Avaruuteen kannattaa mennä, jotta voimme ennustaa avaruussäätä, parantaa tietoliikenneyhteyksiä ja etsiä keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

Lämpimästi tervetuloa! Näyttelyssä noudatetaan THL:n ja paikallisten viranomaisten voimassa olevia suosituksia koronaturvallisuudesta, ja virtuaalilasit myös desinfioidaan jokaisen käyttäjän jälkeen tarkoitukseen erityisesti suunnitellulla laitteella.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Virtuaalisen planetaarion voi myös ladata 20. elokuuta alkaen itselleen osoitteessa https://space.aalto.fi/software/ ja tehdä oman avaruuskävelyn vaikka kotisohvalla. Planetaariota voi käyttää langattomilla VR-laseilla ilman erillistä tietokonetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Esa Kallio
puh. 050 420 5857
esa.kallio@aalto.fi

Kuvat

Graafinen suunnittelu: Iisa Pappi
Graafinen suunnittelu: Iisa Pappi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopisto
Aalto-yliopisto
PL 18000
00076 AALTO

09 47001, viestinta@aalto.fihttp://aalto.fi

Aalto-yliopisto. Kohti parempaa maailmaa. Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Tunnistamme ja ratkaisemme yhteiskunnan suuria haasteita ja rakennamme innovatiivista tulevaisuutta. Yliopistossa on kuusi korkeakoulua, 12 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä nimitettiin toiselle viisivuotiskaudelle10.9.2021 12:18:19 EEST | Tiedote

Aalto-yliopiston hallitus nimitti professori, tekniikan tohtori Ilkka Niemelän Aalto-yliopiston rehtoriksi toiselle viisivuotiselle kaudelle, joka alkaa 1.7.2022. Niemelä on Aalto-yliopiston toinen rehtori, ja hän aloitti tehtävässään vuonna 2017. Ilkka Niemelä toimi ennen rehtorikauttaan Aalto-yliopiston provostina vuodesta 2014 alkaen. Teknillisen korkeakoulun tietojenkäsittelytekniikan professoriksi hänet nimitettiin vuonna 2000, Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun dekaaniksi vuonna 2011 ja akateemisista asioista vastaavaksi vararehtoriksi ja rehtorin ensimmäiseksi varamieheksi vuonna 2012. Niemelä on toiminut myös kansainvälisissä tutkimustehtävissä Australiassa, Saksassa ja USA:ssa. Hänellä on useita akateemisia luottamustehtäviä. Aalto-yliopiston hallituksen puheenjohtaja Mikko Kosonen toteaa: ”Rehtori Ilkka Niemelä on ensimmäisellä toimikaudellaan tehnyt loistavaa työtä Aalto-yliopiston kehittämiseksi ja hänessä yhdistyy harvinaisella tavalla kunnianhimoinen strateginen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme