Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kokeile liikkumista eri apuvälineillä Esteettömyyspäivässä 16.5.

Jaa
Esteettömyyspäivää vietetään tiistaina 16.5. kello 13–16 kauppakeskus Rewellissä. Esteettömyyspäivän aikana on ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua esteettömyyskävelylle. Lisäksi tarjolla on monipuolista tietoa esteettömyydestä ja sen edistämisestä.
Kuva: Mikael Matikainen
Kuva: Mikael Matikainen

Esteettömyyskävelyllä voi kokeilla liikkumista erilaisilla apuvälineillä, kuten pyörätuolin, rollaattorin ja/tai valkoisen kepin kanssa. Mukana ennalta suunnitellulla reitillä on Vamian opiskelijoita saattajina. Esteettömyyskävely alkaa kauppakeskus Rewellistä ja kulkee kävelykatua juna-aseman suuntaan. Sadesäällä esteettömyyskävely voidaan toteuttaa myös kauppakeskuksen sisätiloissa.

- Esteettömyys on kaikkien asia ja helpottaa kaikkien arkea, joillekin se on kuitenkin ehdoton edellytys, että pääsee liikkumaan. Reitillä onkin ainutlaatuinen tilaisuus omakohtaisesti kokea ja oivaltaa, millaista apuvälineen kanssa liikkuminen on, kun erilaiset ja muulloin lähes huomaamattomat seikat tuovat joko haasteita tai helpotusta liikkumiseen meille kaikille tutussakin ympäristössä, sanoo Vaasan kaupungin esteettömyyskoordinaattori Elisabeth Hästbacka.

Lisäksi päivässä on tarjolla tietoa esteettömyydestä, esimerkiksi kaupungin hissi- ja esteettömyysavustuksista kauppakeskus Rewellin tapahtuma-aukiolla. Kaupungin esteettömyysavustuksen enimmäismäärä nousi juuri 5000 euroon.

Ajankohtaisena aiheena autismikirjo

Uutuutena ja ajankohtaisena aiheena tapahtumassa puhutaan autismikirjosta. Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntoutusohjaajat, Autismin Kirjon Pohjalaiset ry sekä Vamian lähihoitajaopiskelijat esittelevät, miten arjen esteitä poistetaan ja tehdään hyvä esteetön ympäristö meille kaikille sekä millainen on aistiystävällinen ympäristö ja miten neurokirjon ihmisten yhdenvertaisuus ja osallisuus toteutuvat.

Yhdistyksillä on tärkeä rooli osallisuuden, vapaaehtoistoiminnan, vertaistuen, tiedon ja asiantuntijuuden tarjoajana.

-  Esteettömyys ei tarkoita vain liikkumisen esteettömyyttä, vaan siihen kuuluu myös kuulemisen-, näkemisen-, ymmärtämisen-, sekä kommunikaation esteettömyys. Esteettömyyden edistäminen on oleellinen osa yhdistyksien toimintaa; jäsenten edunvalvontaa, yleistä asennemuokkausta, kokemustoimijoiden palveluita, järjestölähtöistä auttamista ja palveluita sekä palveluketjujen rakentamista yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Järjestöt tarjoavat myös työllistymisen mahdollisuuksia työkokeilun ja palkkatukityön muodossa, jotta jokaisella on mahdollisuus mielekkääseen työhön ja työelämän poluille, sanoo Tuula Jäntti, toiminnanjohtaja Pohjanmaan Yhdistykset ry:stä. 

Ohjelma

  • Tervetulotervehdys, Frans Villanen, Vammaisneuvoston puheenjohtaja
  • Esteettömyyskävely (reitin alku- ja päätepiste kauppakeskus Rewellin aulassa). Mahdollisuus kokea esteettömyyden merkitys liikuttaessa erilaisilla apuvälineillä. Vamian opiskelijat toimivat saattajina.
  • Esteettömyyden edistäminen ja kaupungin hissi- ja esteettömyysavustukset, Elisabeth Hästbacka, esteettömyyskoordinaattori.
  • Järjestöt esittelyssä, Pohjanmaan Yhdistykset ry.
  • Neurokirjon ihmisten esteetön arki ja yhdenvertaisuus,
    Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntoutusohjaajat, Autismin Kirjon Pohjalaiset ry sekä Vamian lähihoitajaopiskelijat.

Esteettömyyspäivän tapahtumaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki esteettömyydestä kiinnostuneet. Erityisesti päättäjillä, viranhaltijoilla, ammattilaisilla sekä opiskelijoilla on tärkeä rooli olla tietoisia ja edistää esteettömyyttä kestävän kehityksen ja koko yhteiskunnan kannalta. Esteettömyys on kaikkien asia!

Esteettömyyspäivän järjestää Vaasan vammaisneuvosto yhteistyössä Pohjanmaan Yhdistykset ry:n ja Vamian kanssa.

Kutsu medialle

Median edustajat ovat tervetulleita kokeilemaan esteettömyyskävelyä ja haastattelemaan asiantuntijoita aiheesta paikan päälle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vaasan kaupungin esteettömyyskoordinaattori Elisabeth Hästbacka.
p. 040 095622, elisabeth.hastbacka@vaasa.fi


Pohjanmaan Yhdistykset ry, Toiminnanjohtaja Tuula Jäntti,
p. 044 259 1159, tuula.jantti@pohy.fi

Kuvat

Kuva: Mikael Matikainen
Kuva: Mikael Matikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme