Pirkanmaan hyvinvointialue

Kokemusasiantuntijat pitivät uutta psykiatrista sairaalaa toimivana

Jaa
Taysin uuden psykiatrisen sairaalan rakennustyöt ovat loppusuoralla. Omaiskokemusasiantuntijat tutustuivat ensi vuoden alussa käyttöön otettaviin tiloihin. Vaikutelmat olivat positiivisia. Sekä rakennuksen valoisa arkkitehtuuri että toiminnan kannalta tarkasti harkitut tilat saivat kiitosta. Kokemusasiantuntijoiden mukaan rakennus luo toiminnalle puitteet, vaikka henkilökunta onkin tärkein.

Kokemusasiantuntijat kiersivät tutustumassa uuden sairaalan aulassa, sisäpihalla, yhdellä osastolla sekä liikuntatiloissa ja saunassa. Uudessa sairaalassa lähes kaikki potilaat sijoitetaan yhden hengen huoneisiin. Tässä sekä kokemusasiantuntijat että kierrokselle osallistuneet terveydenhuollon ammattilaiset näkivät paljon mahdollisuuksia, mutta myös haasteita yhteisöllisyyden rakentumiselle. Kokemusasiantuntijoita mietitytti, miten voidaan totutella olemaan yhdessä, jos ollaan paljon omissa huoneissa. Toisaalta oma huone tarjoaa oman turvapaikan ja rauhan. Työntekijöikden pitäisikin uusissa tiloissa olla aktiivisesti yhteydessä potilaisiin ja huolehtia, että kukaan ei jää yksin. 

Reitin varrella käytiin keskustellen läpi esimerkiksi potilaiden turvallisuutta, ulkoilua ja pyykinpesumahdollisuuksia. Myös langattoman verkon toiminta ja vierailutilat kiinnostivat, samoin uuden rakennuksen opasteet ja löytyminen laajalta sairaala-alueelta. Keskustelua herätti paitsi potilaiden myös henkilökunnan sopeutuminen uusiin tiloihin ja niiden tuomiin muutoksiin. Henkilöstöä perehdytetään uusien tilojen käyttöön syksyn aikana.

– Tämä on uusi paikka ja opettelemme myös uusia tapoja toimia, Taysin projektipäällikkö Tarja Tammentie-Sarén totesi.

Taysin psykiatrian vastuualueella on jo muutaman vuoden ollut toiminnassa kokemusasiantuntijaryhmä, jossa on mukana sekä potilas- että omaiskokemusasiantuntijoita. Koulutetut kokemusasiantuntijat tuovat potilaiden ja omaisten näkökulmia psykiatrian toimintaan ja palveluihin. Myös uuden sairaalan rakennusprojektia on seurattu ryhmässä säännöllisesti.

Uusi sairaala käyttöön tammikuussa

Tays Keskussairaalan alueelle Tampereelle rakennettava psykiatrinen sairaala eli T-rakennus luovutetaan hyvinvointialueelle elokuun lopussa. Syksyn aikana tiloja kalustetaan ja varustellaan ja henkilökuntaa koulutetaan. Potilaat pääsevät sairaalaan tammikuun puolivälistä alkaen, ja muutto Tays Pitkäniemestä kestää viikon.

Uudessa sairaalassa on 184 potilaspaikkaa. Pitkäniemeen jää edelleen kehitysvammahuollon toimintaa. Uuteen T-rakennukseen tulee myös kaikille avoimia tiloja, kuten sisäpiha, kahvila ja taiteella ja istuskelupaikoilla täydennetty terapiakatu.

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Tarja Tammentie-Sarén, p. 050 541 7444, tanja.tammentie-saren@pirha.fi

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaalaisia palvellaan ensi vuonna uudella digiklinikalla – hankinta käynnistyy7.6.2023 16:18:40 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialue on käynnistämässä uuden digitaalisen sote-klinikan hankintaa. Digiklinikalla voidaan jo ensi vuoden aikana arvioida asukkaiden hoidon tarvetta sekä tarjota hoitajan tai lääkärin vastaanottopalveluja. Se tarjoaa nykyaikaisen ja yhdenmukaisen yhteydenottokanavan niihin hyvinvointialueen terveyspalveluihin, joihin nykyään hakeudutaan useimmiten soittamalla.

Yhä useampaa päivystyspotilasta voidaan jatkossa hoitaa kotona – päivystyspalvelujen ja kotisairaalan kehittämisehdotukset aluehallituksessa 12.6.7.6.2023 16:03:29 EEST | Tiedote

Pirkanmaan päivystyspalvelujen toimintatapoja ja kiirevastaanottoja esitetään yhtenäistettäväksi. Yhä useampi potilas hoidettaisiin jatkossa kotisairaalan tuella kotona. Myös sairaalasta kotiutumista ja jatkohoitoon siirtymistä on tarkoitus koordinoida jatkossa tehokkaammin ja hoiva- ja asumispalveluihin tarjota ympärivuorokautinen lääkärikonsultaatio tarpeettomien päivystyskäyntien ehkäisemiseksi. Päivystysselvitystä ja kotisairaalan laajentamista käsitellään aluehallituksessa 12.6. Kesäkuun aikana käsiteltäväksi on valmistumassa myös palvelujen verkoston periaatteet.

Henkilökohtaisen avun käyttäjien kannattaa varautua ensi viikon lakkoon2.6.2023 07:55:00 EEST | Tiedote

JHL on antanut henkilökohtaisten avustajien lakkovaroituksen ajalle 6.-12.6.2023. Lakko koskee niitä henkilökohtaisen avun käyttäjiä, jotka kuuluvat työnantajina Heta-liittoon ja joiden henkilökohtaisen avustajan tehtävät ovat palkkaryhmässä A. Pirkanmaan hyvinvointialue tarjoaa neuvontaa ja ohjausta, jos työtaistelu uhkaa henkilökohtaisen avun käyttäjän henkeä tai terveyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme