Pirkanmaan hyvinvointialue

Kokemusasiantuntijat pitivät uutta psykiatrista sairaalaa toimivana

Jaa
Taysin uuden psykiatrisen sairaalan rakennustyöt ovat loppusuoralla. Omaiskokemusasiantuntijat tutustuivat ensi vuoden alussa käyttöön otettaviin tiloihin. Vaikutelmat olivat positiivisia. Sekä rakennuksen valoisa arkkitehtuuri että toiminnan kannalta tarkasti harkitut tilat saivat kiitosta. Kokemusasiantuntijoiden mukaan rakennus luo toiminnalle puitteet, vaikka henkilökunta onkin tärkein.

Kokemusasiantuntijat kiersivät tutustumassa uuden sairaalan aulassa, sisäpihalla, yhdellä osastolla sekä liikuntatiloissa ja saunassa. Uudessa sairaalassa lähes kaikki potilaat sijoitetaan yhden hengen huoneisiin. Tässä sekä kokemusasiantuntijat että kierrokselle osallistuneet terveydenhuollon ammattilaiset näkivät paljon mahdollisuuksia, mutta myös haasteita yhteisöllisyyden rakentumiselle. Kokemusasiantuntijoita mietitytti, miten voidaan totutella olemaan yhdessä, jos ollaan paljon omissa huoneissa. Toisaalta oma huone tarjoaa oman turvapaikan ja rauhan. Työntekijöikden pitäisikin uusissa tiloissa olla aktiivisesti yhteydessä potilaisiin ja huolehtia, että kukaan ei jää yksin. 

Reitin varrella käytiin keskustellen läpi esimerkiksi potilaiden turvallisuutta, ulkoilua ja pyykinpesumahdollisuuksia. Myös langattoman verkon toiminta ja vierailutilat kiinnostivat, samoin uuden rakennuksen opasteet ja löytyminen laajalta sairaala-alueelta. Keskustelua herätti paitsi potilaiden myös henkilökunnan sopeutuminen uusiin tiloihin ja niiden tuomiin muutoksiin. Henkilöstöä perehdytetään uusien tilojen käyttöön syksyn aikana.

– Tämä on uusi paikka ja opettelemme myös uusia tapoja toimia, Taysin projektipäällikkö Tarja Tammentie-Sarén totesi.

Taysin psykiatrian vastuualueella on jo muutaman vuoden ollut toiminnassa kokemusasiantuntijaryhmä, jossa on mukana sekä potilas- että omaiskokemusasiantuntijoita. Koulutetut kokemusasiantuntijat tuovat potilaiden ja omaisten näkökulmia psykiatrian toimintaan ja palveluihin. Myös uuden sairaalan rakennusprojektia on seurattu ryhmässä säännöllisesti.

Uusi sairaala käyttöön tammikuussa

Tays Keskussairaalan alueelle Tampereelle rakennettava psykiatrinen sairaala eli T-rakennus luovutetaan hyvinvointialueelle elokuun lopussa. Syksyn aikana tiloja kalustetaan ja varustellaan ja henkilökuntaa koulutetaan. Potilaat pääsevät sairaalaan tammikuun puolivälistä alkaen, ja muutto Tays Pitkäniemestä kestää viikon.

Uudessa sairaalassa on 184 potilaspaikkaa. Pitkäniemeen jää edelleen kehitysvammahuollon toimintaa. Uuteen T-rakennukseen tulee myös kaikille avoimia tiloja, kuten sisäpiha, kahvila ja taiteella ja istuskelupaikoilla täydennetty terapiakatu.

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Tarja Tammentie-Sarén, p. 050 541 7444, tanja.tammentie-saren@pirha.fi

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Hyvinvointialue turvaa palveluja myös ulkomaisella työvoimalla – työntekijät ovat pääosin intialaisia ja filippiiniläisiä26.5.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialue turvaa eniten hoivaa tarvitsevien pirkanmaalaisten palvelut muun muassa rekrytoimalla työntekijöitä ulkomailta. Aiemmin ulkomaista työvoimaa on ollut vain muutamissa Pirkanmaan kunnissa, mutta nyt ulkomailta tulleita työntekijöitä työskentelee koko hyvinvointialueella. Ulkomainen rekrytointi on yksi keino, jolla työvoiman saatavuutta Pirkanmaalla parannetaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueen ja sen tytäryhtiöiden sähköpostiosoitteista on lähtenyt tietojenkalasteluviestejä24.5.2023 20:09:33 EEST | Tiedote

Useista @pirha.fi, @coxa.fi, @fimlab.fi ja @sydansairaala.fi -loppuisista sähköpostiosoitteista on lähtenyt keskiviikkona 24.5.2023 tietojenkalasteluviestejä. Viestien vastaanottajina on ollut hyvinvointialueen ja tytäryhtiöiden omaa henkilöstöä, mutta voi olla, että kalasteluviestejä on päätynyt myös yksityishenkilöille ja muihin organisaatioihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme