Jyväskylän yliopisto

Kokemusasiantuntijat toimivat muutosvoimana terveydenhuollon palveluiden uudistamisessa Keski-Suomessa

Jaa

Koulutetut kokemusasiantuntijat voivat auttaa palveluiden kehittämisessä asiakaslähtöiseen suuntaan ja lisätä ammattilaisten asiakasymmärrystä terveydenhuollossa. Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Kokemusasiantuntijuus palveluissa -yhteishankkeessa selvitettiin asiakaslähtöisyyden merkitystä palveluiden kehittämisessä. Tulosten mukaan edut ovat selkeät.

Kokemusasiantuntijat voivat auttaa terveydenhuollon palveluiden kehittämisessä. Kuva: Jiri Halttunen
Kokemusasiantuntijat voivat auttaa terveydenhuollon palveluiden kehittämisessä. Kuva: Jiri Halttunen

Asiakaslähtöisyys johtaa parempiin terveystuloksiin ja omahoitoon sekä vähentää terveydenhuollon palveluiden käyttöä ja kustannuksia. Asiakaslähtöisyys ei kuitenkaan toteudu ilman asiakasnäkökulman ja -kokemuksen syvällistä ymmärtämistä ja hyödyntämistä palveluiden kehittämisessä. Tämä taas edellyttää asiakkaiden mukana oloa palveluiden suunnittelussa jo suunnittelun alkuvaiheessa.

- Suomessa on otettu tärkeitä, vaikkakin pieniä askelia yhdessä kehittämisen tiellä. Monia asenteellisia esteitä on kuitenkin vielä kumottavana. Yhteiskehittäminen edellyttää uudenlaisia taitoja ja yhteistyön malleja, hankkeen johtaja, professori Tarja Kettunen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta sanoo.

Tähän haasteeseen Kokemusasiantuntijuus palveluissa -hankkeella pyrittiin vastaamaan. Hanke toteutettiin Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kiinteässä yhteistyössä ja siinä otettiin koulutetut kokemusasiantuntijat osaksi terveydenhuoltojärjestelmää sekä kehittäjiksi että asiakastyöhön.

Nyt julkaistussa hankeraportissa kuvataan hankkeen aikaista tutkimus- ja kehittämistyötä sekä Keski-Suomen alueella kehitettyjä uusia toimintamalleja. Hanke on oiva esimerkki osaamisen yhdistymisestä, hankkeessa yhdistettiin kokemustietoa sekä käytännön työntekijöiden ja eri alan tutkijoiden osaamista.

- Hanketyöskentely osoitti, että yhteiskehittäminen synnyttää uusia toiminnan oivalluksia. Useat asiakaslähtöisyyttä koskevat keskustelut ja asiakkaan näkökulman nostaminen kehittämiskeskustelujen sisällöksi toi uudenlaista ymmärrystä toiminnan toteuttamiseen ja sitä kautta onnistuttiin myös parantamaan asiakaslähtöisyyttä monelta osin, Kettunen kertoo.

- Terveydenhuollon tärkein palvelutehtävä on tuottaa asiakkaille ja potilaille terveyttä ja hyvinvointia. Tämä hanke on ollut erinomainen esimerkki siitä, mikä merkitys asiakkaan mukaan ottamisella voi olla palveluiden kehittämisessä aidosti asiakaslähtöiseen suuntaan ja erityisesti ammattilaisten asiakasymmärryksen lisäämiseen, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylihoitaja Heljä Lundgrén-Laine sanoo.

Raportti tarjoaa virikkeitä ja vinkkejä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintamallien uudistamiseen yhteistyössä laajan asiakaskunnan ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Raportti avaa Jyväskylän yliopistosarjan uuden julkaisusarjan JYU Reports.

 Kettunen T & Kasila K. (toim) 2021. Kokemustieto yhteiskehittämisessä – hyppy asiakaslähtöisyyteen terveyspalveluissa. Teos on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Reports 1, ISSN 2737-0046, ISBN 978-951-39-8543-1 (PDF) ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8543-1.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

professori Tarja Kettunen, liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, tarja.h.kettunen@jyu.fi, +358 40 8053560                                     

Susanna Mutanen, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, susanna.mutanen@ksshp.fi, +358 50 3163441

                                                                   

Kuvat

Kokemusasiantuntijat voivat auttaa terveydenhuollon palveluiden kehittämisessä. Kuva: Jiri Halttunen
Kokemusasiantuntijat voivat auttaa terveydenhuollon palveluiden kehittämisessä. Kuva: Jiri Halttunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tutkimushankkeessa luodaan kunnille ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli maankäytön suunnitteluun5.5.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Ekologisilla kompensaatioilla tarkoitetaan menetettyjen luontoarvojen kompensoimista toisilla luontoarvoja lisäävillä toimenpiteillä. Yhteistyöhankkeessa kehitetään ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli kuntien yhdyskuntasuunnitteluun. Mallia kehitetään ja testataan yhdessä Jyväskylän, Lahden ja Helsingin kaupunkien kanssa. Luontoarvojen lisäksi malli huomioi suunnittelussa alueiden virkistysarvot ja kompensoinnin sosiaalisen hyväksyttävyyden.

Liikunnalla ja painonhallinnalla mahdollista alentaa syöpäriskiä3.5.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston yhteistyötutkimus osoittaa aikuisiän kehonpainon sekä fyysisen aktiivisuuden olevan yhteydessä Lynchin oireyhtymää kantavien ihmisten syöpään sairastumisikään. Lynchin oireyhtymä on periytyvä syöpäalttiusoireyhtymä, joka lisää riskiä useille eri syöville. Valtaosa sairastuu yhteen tai useampaan syöpään elämänsä aikana. Elämäntavat voivat vaikuttaa syöpään sairastumiseen ja sairastumisikään, mutta aihetta on tutkittu vielä niukasti. Tutkijat suosittelevat, että elintapojen seuranta yhdistettäisiin osaksi riskiryhmien seulontakäyntejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme