Kokkolan kaupunki

Kokkola mukaan Astetta alemmas -kampanjaan

Jaa

Syksyllä alkavassa valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa kannustetaan jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 % suomalaisista säästämään energiaa ja saavuttaa pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus. Tavoite on kaikille yhteinen kotona, liikenteessä, työpaikoilla ja oppilaitoksissa.

Astetta alemmas on valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan,Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteinen energiansäästökampanja, jonka puolesta muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilä puhuu vahvasti.

Kokkola on mukana Astetta alemmas -kampanjassa ja sitoutuu tekemään konkreettisia energiansäästötekoja. Energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Siitä on hyötyä jokaiselle yksilölle ja koko yhteiskunnalle. On kysymys huoltovarmuudesta, energian saatavuuteen liittyvien riskien pienentämisestä sekä rahasta.

Kaupunki varautuu energiatilanteen muutoksiin

Energiansäästö on osa kaupungin normaalia toimintaa, varautumista ja riskienhallintaa, jota nyt vielä tehostetaan. Kaupunki varautuu myös energiatilanteen vaikeutumiseen.

”Työ kestävän kehityksen, hiilineutraalin ja ympäristöystävällisen kaupungin eteen on strategiamme mukaista varautumista”, toteaa kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Kaupungin konkreettisia energiansäästötekoja on tehostettu viime vuosien aikana. Niitä ovat mm.

  • Kaupunkitoimitilojen valaistuksen vaihtaminen hehkulampuista led-valaistukseen lähes kaikissa tiloissa. Kohteisiin on asennettu lisäksi aurinkopaneeleja ja kiinteistöjen energiatehokkuutta on parannettu mm. älykkäillä ohjausjärjestelmillä.
  • Ilmanvaihdon, lämpötilan ja valaistuksen säädöissä huomioidaan tilojen käyttö, ulkoilman valoisuus ja ulkolämpötila.
  • Uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen uudisrakentamis- ja korjauskohteissa.
  • Luopuminen fossiilisista polttoaineista ja öljylämmityksestä.

Kokkola liittyy kunta-alan energiatehokkuussopimukseen ja tekee ilmasto- ja kestävän kehityksen ohjelman, joka tukee kaupunkistrategiaa. Lisäksi kaupunki ja Kokkolan Energia tarjoavat yhdessä energianeuvontaa kuntalaisille.

Valmiussuunnittelun avulla varaudutaan myös häiriöihin

Kuntien ja kaupunkien energiankäyttö koostuu pääosin lämmöstä, jäähdytyksestä ja ilmanvaihdosta, vedenkulutuksesta, sähköstä sekä liikennepolttoaineista.

Kevään ja kesän aikana päivitetyissä Kokkolan valmiussuunnitelmissa on huomioitu myös normaalioloja tiukemmat energiansäästötoimet. Energian säästämisen keinoja voivat olla esimerkiksi huonelämpötilojen laskeminen, ilmanvaihdon käyttöajan ja tehon laskeminen, ja valaistuksen sammuttaminen.

Suunnitelmissa on varauduttu myös veden-, sähkön- ja lämmönjakelun häiriöihin. Kriittisimpiä kaupunkien järjestämistä palveluista ovat päiväkodit ja koulut. Muissa kaupungin kiinteistöissä toimintoja voidaan tarvittaessa tilapäisesti rajoittaa.

”Olemme valmistautuneet erilaisiin tilanteisiin ja häiriöihin energian saatavuudessa. Juuri nyt oleellista on, että teemme osuutemme energiasäästötalkoissa ja etsimme aktiivisesti myös uusia ratkaisuja”, sanoo kaupunkiympäristöjohtaja Niina Kujala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Projektstöd att söka i anknytning till Karlebys ekosystemavtal22.11.2022 14:32:23 EET | Tiedote

Ansökningar om projektstöd i anknytning till ekosystemavtalet kan lämnas in 21.11–19.12.2022. Syftet med ansökningsomgången är att finansiera projekt som varar högst tre år och som stöder insatsområdena i Karlebys ekosystemavtal (batterikemi, cirkulär ekonomi och intelligenta lösningar till stöd för industrin). Sammanlagt finns cirka 500 000 euro i finansiering från europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) att söka. Projektstöd kan sökas av till exempel en aktör inom forskning, utveckling och innovation, en utbildningsorganisation eller en förening. Ett enskilt företag kan inte söka bidrag som beviljas av landskapsförbundet för utveckling av sin affärsverksamhet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme