Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Koko Helsingissä saa esiopetuspaikan tekstiviestillä ilman hakemusta

Jaa

Helsingin tavoitteena olla kaupunki, joka ennakoi asukkaidensa ja yritysten palvelutarpeita ja jossa palvelua voi saada aina ilman aikataulua tai palvelupisteitä. Askel tätä kohti on, että vuoden 2021 alusta Helsinki on tarjonnut koko kaupungissa eskari-ikäisten lasten vanhemmille esikoulupaikkaa sopivasta päiväkodista suoraan tekstiviestillä ilman hakemusta. Ennakoivan esiopetuspaikan haun ideana on, että aloite eskaripaikaksi tulee kaupungilta eikä vaadi vanhemmilta yhdenkään lomakkeen täyttämistä.

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki, ja maailman toimivimmassa kaupungissa täytyy voida elää maailman toimivinta arkea. Nyt koko kaupungissa saa esiopetuspaikan ilman hakemusta. Kuva: Jussi Hellsten
Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki, ja maailman toimivimmassa kaupungissa täytyy voida elää maailman toimivinta arkea. Nyt koko kaupungissa saa esiopetuspaikan ilman hakemusta. Kuva: Jussi Hellsten

”Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki, ja maailman toimivimmassa kaupungissa täytyy voida elää maailman toimivinta arkea. Ennakoimalla palvelutarpeet ja automatisoimalla prosesseja voimme tarjota kaupunkilaisille juuri sitä, samaan aikaan kun säästämme aikaa ja rahaa”, iloitsee pormestari Jan Vapaavuori.

Ennakoivaa esiopetuspaikkahakua pilotointiin alkuvuonna 2020 alueilla Kulosaari-Herttoniemi-Laajasalo sekä Kaarela-Pohjoinen. Esiopetuspaikkaa lähipäiväkodista tarjottiin tekstiviestillä tuolloin yli 1000:lle esiopetusikäisen lapsen huoltajalle. Kokeilu onnistui hienosti, sillä suoraan tekstiviestillä paikan otti vastaan yli neljä viidestä viestin saaneesta. Loput perheistä päättivät sopia esiopetuksesta jättämällä hakemuksen tai halusivat vaihtaa kaupungin tarjoaman paikan. Kaupungin digitalisten palveluiden käyttöönoton yhteydessä tavoitteena on jatkossakin tarjota aina myös perinteinen palveluvaihtoehto.

Ennakoivan esiopetuspaikan hakupalvelu laajentui koko kaupunkiin vuoden 2021 alussa. Tammikuussa 2021 tekstiviestin esiopetuspaikan vastaanottamisesta sai yhteensä 5591 perhettä. Tekstiviestihaku osoittautui erittäin hyvin toimivaksi, sillä viestiin vastasi peräti 93 % perheistä ja paikan hyväksyi suoraan lähes yhdeksän kymmenestä perheestä.

”Helsingin tavoitteena on tarjota tulevaisuudessa yhä useampi palvelu ennakoivasti ja automaattisesti tai ainakin tarjota henkilökohtainen suositus sopivasta palvelusta. Ennakoivaa toimintamallia tulisi hyödyntää erityisesti silloin, kun kyseessä on lakisääteinen palvelu, johon kaupunkilainen on oikeutettu. Kaupungilla pitää olla myös tarvittavat henkilötiedot ja lupa näiden tietojen käyttöön palvelun tarjoamiseksi. Ennakointi ja henkilökohtaiset palvelut säästävät ihmisten aikaa ja vaivaa”, kertoo Helsingin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

Palvelua ilman lomakkeiden täyttämistä ja puheluita palvelupisteisiin

Kaupungin digitaalisten palvelujen käyttöönoton tarkoituksena on sujuvoittaa helsinkiläisten arkea. Tarjoamalla esiopetuspaikkaa tekstarilla helpotetaan esiopetusikäisten lasten huoltajien elämää ja päiväkodinjohtajien työtä. Täytettäviä lomakkeita tai puheluita esiopetukseen ei tarvita ja samalla hakemusten käsittely jää pääosin pois. Vahvistuksen paikasta saa minuutissa, aiemmin papereiden käsittely ja vastauksen saaminen saattoivat kestää viikkoja. Palvelun käyttöliittymänä oleva perinteinen tekstiviesti on myös pyritty suunnittelemaan mahdollisimman yksinkertaiseksi ja helppokäyttöiseksi eikä vaadi erillisiä applikaatioita.

Palvelun automaatiosta huolimatta ennakoiva esiopetuspaikan tarjoaminen ei pakota huoltajaa vastaanottamaan tarjottua paikkaa. Viralliset päätökset lähetettiin sekä tarjouksen hyväksyneille että hakuun osallistuneille samaan aikaan.

Palvelutarpeen ennakointi laajenee seuraavaksi varhaiskasvatukseen

Vuoden 2021 aikana tavoitteena on laajentaa ennakoivaa palveluntarjontaa varhaiskasvatukseen. Samaa toimintamallia voidaan jatkossa soveltaa muissakin kaupungin palveluissa, joihin erikseen pitää hakea tai ilmoittautua. Näin toimii uusi digitaalinen Helsinki.

Proaktiivisesti tarjottava esiopetuspaikka on osaa Helsingin kaupungin digitalisaatio-ohjelmaa. Ennakoivan esiopetuspaikan haun tekninen toteutus tehtiin BookIT Finland Oy:n tekstiviestiratkaisuna.

Lisätietoja kaupungin digitalisoituvista palveluista: https://digi.hel.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja kaupungin digitalisaatio-ohjelmasta:
digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama, puh. 050 5722229, e-mail: mikko.rusama@hel.fi

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 040 3344801, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki, ja maailman toimivimmassa kaupungissa täytyy voida elää maailman toimivinta arkea. Nyt koko kaupungissa saa esiopetuspaikan ilman hakemusta. Kuva: Jussi Hellsten
Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki, ja maailman toimivimmassa kaupungissa täytyy voida elää maailman toimivinta arkea. Nyt koko kaupungissa saa esiopetuspaikan ilman hakemusta. Kuva: Jussi Hellsten
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Sittenkin töihin! – maahan muuttaneiden naisten työllistymistä tukenut hanke päättyy7.5.2021 12:00:00 EEST | Kutsu

Helsingin kaupungin työllisyydenhoidon koordinoima Women to Work -hanke (ESR) on päättymässä. Hankkeessa on vuosina 2019–2021 ohjattu yli 200 osallistujaa intensiivisesti ja omakielisesti osallistujien lähtötilanne huomioiden. Hanke oli suunnattu naisille, jotka puhuvat äidinkielenään somalia, arabiaa tai venäjää tai pärjäävät selkosuomeksi. Tervetuloa Helsingin kaupungin Women to Work -hankkeen loppuwebinaariin 18.5. klo 9–12.

Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun ja Vantaan kaupunginjohtajat: Päivitetyt rahoituslaskelmat nostavat esiin sote-uudistuksen ongelmat6.5.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen sote-esityksen taloudelliset vaikutukset näyttävät yhä huolestuttavammilta. Jo aiemmin on arvioitu, että uudistus heikentäisi julkisen talouden tasapainoa koko 2020-luvun ajan. Toukokuun alussa julkaistut päivitetyt hyvinvointialueiden rahoituslaskelmat osoittavat, että toteutuessaan sote-uudistus loisi huomattavia haasteita talouden elpymiselle koronan jälkeen. Kun otetaan lisäksi huomioon, että kuntien veroprosenttia ollaan uudistuksen yhteydessä leikkaamassa, on uudistus kaupunkien näkökulmasta merkittävä heikennys nykytilanteeseen. Kaupunkien toimintaedellytykset ja mahdollisuudet huolehtia niille jäljelle jäävistä tehtävistä vaarantuisivat olennaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme