Kansallinen kokoomus

Kokoomuksen 15 keinoa koulutuksen kunnianpalautukseen

Jaa
Kokoomus haluaa lisätä keskustelua suomalaisen koulutuksen tulevaisuudesta ja osaamistason kasvattamisesta. Puolue haluaa tuoda osaksi käytävää talouskeskustelua osaamisen ja koulutuksen merkityksen.

Kokoomus haluaa nostaa koulutuksen osaksi viimeisten viikkojen vaalikeskustelua.

“Suomen menestyksen takana on vahva osaamispääomamme. Koulutusjärjestelmämme on tuottanut erinomaisia oppimistuloksia, lisännyt mahdollisuuksien tasa-arvoa sekä tuottanut osaajia työelämän tarpeisiin. Eväät Suomen talouskasvuun nojaavat koulutettuun työväestöön”, muistuttaa Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Kokoomus haluaa kiinnittää huomiota koko koulupolkuun aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteen koulutukseen saakka. Varhaiskasvatuksessa Kokoomus etenisi kohti osittain maksutonta varhaiskasvatusta. Kokoomus haluaa toteuttaa kaksivuotisen esiopetuksen pysyvästi. Peruskouluihin puolue palauttaisi työrauhan. Esimerkiksi kännyköiden käyttöä on opettajan pystyttävä rajaamaan luokassa. Samoin Kokoomus haluaa taata jokaiselle peruskoulusta valmistuvalle riittävät perustaidot edetä toisen asteen opintoihin. 

“Heikkenevien oppimistulosten tie on käännettävä. On hälyttävää, että meiltä valmistuu peruskoulusta jopa joka kahdeksas nuori vailla kunnollisia luku-, lasku-, tai kirjoitustaitoja. Siksi olemme esittäneet esimerkiksi perusopetuksen viikkotuntimäärän lisäämistä, jotta aikaa oppimiselle on riittävästi. Ensisijainen keino on uudistaa oppimisen tuki. Myös luokalle jäämisen on oltava aito vaihtoehto”, kansanedustaja, Kokoomuksen sivistyspolitiikan verkoston puheenjohtaja Sari Multala toteaa. 

Toisen asteen osalta Kokoomus jatkaisi viime vaalikaudella tehtyjen uudistusten toimeenpanoa. Sekä ammatillisessa että lukiokoulutuksessa on varmistettava riittävä oppimisen tuki opiskelijoille. Korkeakoulujen rahoituksen vahvistamiseksi Kokoomus on väläyttänyt korkeakoulujen pääomittamista jopa 8 miljardilla eurolla siirtämällä koko Solidiumin osakesalkku korkeakouluille. Tästä syntyisi yli 300 miljoonan uusi tulovirta korkeakouluille. 

“Vuoteen 2035 mennessä uusista työpaikoista jopa 80% edellyttää korkeakoulutason osaamista. Tämä tarkoittaa, että meidän on huolehdittava korkeakoulujärjestelmämme ajanmukaisuudesta ja toimivuudesta sekä kestävästä rahoitustasosta. Se on myös talous- ja työllisyyspolitiikkaa”, Mykkänen muistuttaa. 

“Koulutuspolitiikka edellyttää tulevana vuosikymmenenä ennakoitavuutta ja pitkäjänteisyyttä. Tempoilevaa politiikkaa tulee välttää ja jo tehtyjen uudistusten toimeenpanoon on edelleen panostettava. Ennen kaikkea koulutuksen järjestäjät tarvitsevat työrauhaa ydintehtäviensä toteuttamiseen”, päättää Multala.


Kokoomuksen 15 keinoa koulutuksen kunnianpalautukseen

 1. Varmistetaan työrauha varhaiskasvatuksessa ja järjestäjien mahdollisuus toimeenpanna uuden varhaiskasvatuslain tavoitteet.
 2. Nostetaan varhaiskasvatuksen osallistumisastetta kohti Pohjoismaista tasoa. Tehdään toimenpiteitä, joilla entistä useampi maahanmuuttajataustainen lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen.
 3. Vahvistetaan varhaiskasvatuksen laatua vakiinnuttamalla varhaiskasvatuksen laatu- ja tasa-arvorahoituksen määrärahataso.
 4. Toteutetaan kaksivuotinen esiopetus.
 5. Vahvistetaan perusopetuksen laatua vakiinnuttamalla laatu- ja tasa-arvorahoituksen määrärahataso.
 6. Varataan perusopetuksen alakoulun opetukseen enemmän aikaa perustaitojen oppimiseen lisäämällä vuosiviikkotunteja 2–3 tunnilla. Näin lisätään annettavaa opetusta. Samoin uudistetaan oppimisen tuki. 
 7. Laajennetaan digitaalisten ratkaisujen hyödyntämismahdollisuuksia perusopetuksessa esimerkiksi valinnaisten aineiden kuten harvinaisempien kielten opetuksessa.
 8. Asetetaan kunnille koulutuksen laatuun ja saavutettavuuteen sekä väestöpohjaan perustuvia kriteerejä, kasvatus- ja koulutuspalveluiden laadun turvaamiseksi. Monet kunnat eivät enää suoriudu riittävällä tavalla, eivätkä sivistykselliset oikeudet näin ollen toteudu yhdenvertaisesti.
 9. Uudistetaan oppilas- ja opiskeluhuoltolaki koulujen ja oppilaitosten arkea tukevaksi ja varmistetaan yhteistyön toimivuus hyvinvointialueiden kanssa.
 10. Varmistetaan lukiokoulutuksen saavutettavuus kaikkialla Suomessa. Uudistetaan lukiokoulutuksen rahoitusjärjestelmä. Korvataan rahoitusjärjestelmässä pienten lukioiden lisä tukemalla saavutettavuutta.
 11. Tuetaan lukiolaisten hyvinvointia, kirjataan tukiopetus lakiin ja varmistetaan riittävä ohjaus, erityisopetus ja opiskeluhuolto.
 12. Varmistetaan riittävän opetuksen ja ohjauksen määrä opiskelijoille ammatillisessa koulutuksessa. Kannustetaan valmistuneita opiskelijoita hakeutumaan myös korkea-asteen opintoihin.
 13. Turvataan tukea tarvitsevien nuorten toisen asteen ammatillinen koulutus ammatillisissa erityisoppilaitoksissa. Kirjataan lainsäädäntöön oikeus erityis- ja tukiopetukseen.
 14. Nostetaan nuorten ikäluokkien koulutustasoa helpottamalla ilman opiskelupaikkaa tai korkeakoulututkintoa olevien pääsemistä korkeakoulutukseen.
 15. Kasvatetaan korkeakoulujen aloituspaikkamääriä ja turvataan resurssit koulutuksen järjestämiselle.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kansallinen kokoomus
Kansallinen kokoomus
Töölönkatu 3
00100 HELSINKI

0207 488 488, info@kokoomus.fihttps://www.kokoomus.fi

Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomus on paljon muutakin kuin kansanedustajamme ja meppimme – me olemme kansanliike. Teemme arjen pieniä tekoja kukin omalla tavallamme.

Tästä pääset kokoomuksen eduskuntaryhmän uutishuoneeseen >>

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kansallinen kokoomus

Häkkänen: EU-ero olisi kohtalokas virhe Suomelle27.3.2023 08:49:15 EEST | Tiedote

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ihmettelee, miksi yhden puolueen ehdotukset EU-erosta on jätetty käsittelemättä pääministeritenteissä. Perussuomalaiset on tällä hetkellä ainoa puolue, joka ajaa virallisissa ohjelmissaan Suomen EU-eroa. Viime viikolla perussuomalaisten Laura Huhtasaari vahvisti, että puolue ajaa edelleen Suomen eroa EU:sta. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra on myöntänyt, että puolueen virallinen linja on EU-ero.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme