Kokoomuksen Kaleva: Ottawan sopimus ja Ahvenanmaan demilitarisointi uuteen harkintaan

Jaa
Kokoomuksen kansanedustaja Atte Kaleva vaatii, että Suomen on harkittava uudelleen suhtautumistaan henkilömiinat kieltävään Ottawan sopimukseen sekä Ahvenanmaan demilitarisointiin.
Atte Kaleva. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Atte Kaleva. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen kansanedustaja Atte Kaleva vaatii, että Suomen on harkittava uudelleen suhtautumistaan henkilömiinat kieltävään Ottawan sopimukseen sekä Ahvenanmaan demilitarisointiin.

"Euroopan ja myös Itämeren alueen turvallisuustilanne on muuttunut merkittävästi Venäjän aloitettua brutaalin hyökkäyssodan Ukrainassa. Suomi on reagoinut tähän jo hakemalla puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Meidän on kuitenkin syytä tarkastella myös muita asemaamme vaikeuttavia kansainvälisiä järjestelyjä", Atte Kaleva sanoo.

Kalevan mukaan Suomi on perinteisesti pitänyt kiinni kansainvälisistä sopimuksista ja kannattanut monenkeskistä sääntöperustaisuutta. Se on hyvä lähtökohta tulevaisuudessakin. Murroskohdissa sopimuksia on kuitenkin tarpeen tarkastella uudestaan, kuten esimerkiksi Mauno Koivisto teki ilmoittaessaan, että Suomi pitää joitakin Pariisin rauhansopimuksen osia vanhentuneina.

"Nyt on samalla tavalla todettava, että sellaiset jälkisuomettuneisuuden ajan sopimukset kuin esimerkiksi Ottawan sopimus on arvioitava uudestaan. Me olemme pyrkineet korvaamaan henkilömiinoja muilla keinoilla, mutta tosiasia kuitenkin on, että tarvitsemme edelleen miinoja ja niihin liittyvää pelotevaikutusta", Kaleva sanoo.

Kansainvälisoikeudellisesti Suomi vastaa Ahvenanmaan turvallisuudesta, mutta ei käytännössä voi etukäteen varautua alueen sotilaalliseen puolustamiseen.

"Ei oikein istu tämän päivän maailmaan, että Suomi joutuu puolustamaan Ahvenanmaata kädet sidottuna. On suorastaan irvokasta, että rauhaa saarimaakunnassa valvoo juuri Venäjä. Jos tietäisimme Kansainliiton puhelinnumeron, voisimme soittaa ja selittää, ettei tässä ole järkeä. Emme kuitenkaan tiedä minne soittaa, kun Kansainliittoakaan ei enää ole. Sopimus on yksiselitteisesti kaikilta osin vanhentunut", Kaleva sanoo.

Kalevan mukaan nykyinen Itämeren turvallisuustilanne edellyttää, että Suomen on voitava varautua Ahvenanmaan puolustamiseen. Alueelle on voitava rakentaa puolustuksellisia rakenteita ja sotilaiden pitää saada myös harjoitella ja tarvittaessa lisätä läsnäoloaan alueella.

"Ahvenanmaan sopimusjärjestelyyn liittyy ajatus alueen neutraliteetista. Nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa tämä on hyvin epärealistinen lähtökohta. Saarten strategisen sijainnin takia on suorastaan todennäköistä, että Venäjällä on intressi ja halu alueen haltuun ottamiseen osana Itämeren alueen sotatoimia. Siihen on järkevää ja välttämätöntä varautua. Ahvenanmaan puolustamisen pitää olla myös käytännössä toteutettavissa", Kaleva sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Atte Kaleva. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Atte Kaleva. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmä



http://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme