Kokoomuksen Kauma: 65 vuotta täyttäneiden seniorineuvolat koko maassa käyttöön

Jaa
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma haluaa 65 vuotta täyttäneiden seniorineuvolat käyttöön koko maassa. Kauma muistuttaa, että seniorineuvolat ovat olleet esimerkiksi Raahessa käytössä jo 15 vuotta ja hyvin tuloksin.
Pia Kauma. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Pia Kauma. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauman mukaan eduskuntavaalien alla käydään keskusteluja valtion taloudesta, turvallisuudesta ja muista erittäin tärkeistä kysymyksistä, mutta ikäihmisten asioista ei juuri ole puhuttu.

”Esitänkin, että koko maassa otettaisiin käyttöön seniorineuvolat, jotka ovat olleet esimerkiksi Raahessa käytössä jo 15 vuotta ja hyvin tuloksin. Seniorineuvola on tavoittanut siellä yhdeksän kymmenestä ikääntyneestä ja edistänyt merkittävästi heidän hyvinvointiaan. Käynneillä on jo hyvissä ajoin löydetty muistisairauksia, diabetesta ja sydänsairauksia, jolloin myös niiden hoito on voitu aloittaa ajoissa”, Kauma aloittaa.

Seniorineuvolakäynnillä vanhuuseläkkeelle siirtynyt, noin 65-vuotias henkilö käy verikokeissa ja terveydenhoitajan vastaanotolla, minkä jälkeen hän saa mukaansa raportin, jossa luetellaan henkilön voimavarat ja riskitekijät sekä annetaan kirjalliset suositukset toimenpiteistä.

”Olen jo vuosi sitten tehnyt asiasta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, ollut mukana lakialoitteessa sekä edistänyt asiaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuutettuna. Lisäksi viime kesänä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön saatiin aloitteestani lisättyä uusi momentti ikääntyneen väestön neuvolatoiminnasta”, Kauma jatkaa.

"Koska raha on hyvinvointialueella tiukassa, ehdotin että hakisimme EU-rahaa hankkeen pilotointiin. Nyt olemme siinä pisteessä, että hankkeeseen on saatu mukaan neljä muuta maata, ja hakemus jätetään tällä viikolla. Hankkeen tarkoitus on tuottaa tietoa Suomessa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa ja Tanskassa samaan aikaan toteutetuista piloteista terveydenhuollon tutkimusta varten. Päätös rahoituksesta tullee ensi syksyyn mennessä”, Kauma jatkaa.

Kauman mukaan hanketta olisi hyvä kokeilla hyvinvointialueella, koska Suomen vanhusväestö kasvaa koko ajan. Monelle työterveydenhuollosta pois jääminen voi johtaa siihen, ettei terveydentilaa omaehtoisesti enää tule seurattua.

”Onhan se outoa, että rutiininomaisia tarkastuksia tehdään vastasyntyneille, koululaisille, opiskelijoille, työikäisille ja jopa autoille. Ikäihmisille terveystarkastuksia ei kuitenkaan tarvitse tehdä, vaikka he ovat usein elämäntilanteessa, jossa säännöllisistä terveystarkastuksista olisi heille paljon hyötyä”, Kauma päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pia Kauma. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Pia Kauma. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme