Kokoomuksen Kauma: Etyjin on uudistuttava

Jaa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ja Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma toivoo, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj uudistuisi. Kauman mielestä Etyjin on kyettävä toimimaan tehokkaammin Euroopan rauhan ja vakauden edistämisessä.

Pia Kauma. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Pia Kauma. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta järjestää perjantaina 23.9. eduskunnan Pikkuparlamentissa koko päivän mittaisen seminaarin, jonka aiheena on Etyjin ja sen parlamentaarisen yleiskokouksen rooli Euroopan muuttuvassa turvallisuusrakenteessa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma on toiminut Helsingin seminaarin aloitteentekijänä sekä valmistelleen työryhmän puheenjohtajana. Seminaari on osa yleiskokouksen vuonna 2020 käynnistämää Call for Action – Helsinki +50 -hanketta, jonka tarkoitus on uudistaa järjestön toimintaa.

”Etyjin rooli ja merkitys Euraasian turvallisuusarkkitehtuurissa on murroksessa 50 vuotta sen jälkeen, kun Helsingin päätösasiakirja allekirjoitettiin. Eduskunnassa järjestettävässä seminaarissa tavoitteena on tuottaa käytännöllisiä näkemyksiä ja suosituksia Etyjin ja erityisesti Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen toiminnan kehittämiseksi”, Kauma sanoo.

”Presidentti Niinistö on ollut aloitteellinen ehdottaessaan puheenjohtajuutta vuodelle 2025. Vaikka tilanne juuri nyt on erittäin vaikea emmekä tiedä kuinka kauan se jatkuu, koen, että meillä on vastuuta ja velvoittavuutta tässä prosessissa. Haluan olla aktiivisesti mukana tässä työssä ja siten tukemassa Suomen tulevaa Etyj-puheenjohtajuutta vuonna 2025”, Kauma sanoo.

Tukea Suomen tulevalle Etyj-puheenjohtajuudelle – Helsingin henki on löydettävä uudelleen

Seminaarin avauspuheenvuoron pitävät mm. eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Margareta Cederfelt. Keskustelujen alustajina kuullaan sekä Etyjin toiminnan hyvin tuntevia että ulkopuolisia näkökulmia tarjoavia asiantuntijoita.

”Voi sanoa, että niin kutsuttu Helsingin henki on tällä hetkellä hiipunut olemattomiin Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Tämän hankkeen tavoitteena on pohtia rooliamme osana kansainvälistä yhteisöä, jossa toimii myös muita turvallisuus- ja ihmisoikeusjärjestöjä, kuten YK ja Euroopan neuvosto”, Kauma sanoo.

”Etyj ei voi asettaa pakotteita, kuten esimerkiksi Euroopan unioni, mutta voimme tarjota foorumin vuoropuhelulle sekä toimintatapoja, joilla maiden on vaikeiden konfliktienkin jälkeen mahdollisuus edetä demokratian ja yhteiskunnan vakaan rakentamisen tiellä. Maailmaan tarvitaan joka tapauksessa kansainvälinen yhteisö, joka pystyy paremmin estämään konfliktien eskaloitumista täysmittaiseksi sodaksi. Jos ei Etyjiä jo olisi, se pitäisi keksiä uudelleen”, Kauma sanoo.

Etyjin 57 osallistujamaata ovat sitoutuneet kriisien ennaltaehkäisyyn ja rauhanomaisiin ratkaisuihin

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maantieteellisesti mitaten maailman laajin alueellinen turvallisuusjärjestö, johon siihen kuuluu Euroopan maiden lisäksi Yhdysvallat ja Kanada sekä Keski-Aasian maat aina Mongoliaan saakka.

Perjantain seminaariin osallistuu vajaat kaksikymmentä Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen laajennetun puheenjohtajiston jäsentä sekä lisäksi virkamieskuntaa Etyjin yleiskokouksen sihteeristöstä.

Call for Action – Helsinki +50 -hanketta vetää Etyjin entinen pääsihteeri, suurlähettiläs Lamberto Zannier, joka pitää Helsingin seminaarin yhteenveto- ja päätöspuheenvuoron.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pia Kauma. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Pia Kauma. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Sarkomaa: Yrityslähestymiskielto lisäkeinoksi puuttua toistuviin myymälävarkauksiin ja häiriökäyttäytymiseen19.11.2022 10:56:22 EET | Tiedote

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa ehdottaa yrityslähestymiskieltoa keinoksi puuttua toistuviin myymälävarkauksiin, vakavaan väkivaltaan ja sen uhkaan kaupoissa. Sarkomaa jättää eduskunnassa asiasta toimenpidealoitteen, jossa esitetään lainsäädännön valmistelun aloittamista. Ruotsissa yrityslähestymiskielto on ollut voimassa vuoden 2021 maaliskuusta lähtien. Ruotsin Svensk Handelin mukaan asetettu kielto on ollut tehokas, sillä 75 prosenttia kiellon saaneista henkilöistä ei ole uhmannut kieltoa ja on pysynyt poissa kaupan tiloista.

Oppositio jättää välikysymyksen suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta18.11.2022 13:19:55 EET | Tiedote

Kristillisdemokraattien, Perussuomalaisten, Kokoomuksen ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättävät tänään yhteisen välikysymyksen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta. Oppositioryhmien mielestä Marinin hallitus on välinpitämättömyydellään ja päättämättömyydellään osoittanut, ettei se ole tilanteen tasalla maatilojen ahdingosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme