Kokoomuksen Keto-Huovinen ja Kaunisto: Hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset tulee palauttaa

Jaa
Kokoomuksen kansanedustajat Pihla Keto-Huovinen ja Ville Kaunisto kritisoivat hallitusta yksityisessä terveydenhuollossa tehtyjen hedelmöityshoitojen Kela-korvauksen poistamisesta.
Ville Kaunisto ja Pihla Keto-Huovinen. Kuvat: Mikko Mäntyniemi ja Toni Pakarinen.
Ville Kaunisto ja Pihla Keto-Huovinen. Kuvat: Mikko Mäntyniemi ja Toni Pakarinen.

Keto-Huovisen ja Kauniston mukaan Kela-korvausten poistaminen aiheuttaa inhimillistä kärsimystä yksittäisille ihmisille, mutta sillä on myös yhteiskunnallinen vaikutus. Kokoomus on esittänyt vaihtoehtobudjetissaan, että hallituksen säätämä Kela-korvausta koskeva leikkaus perutaan.

”Lapsettomuus koskettaa Suomessa noin 300 000 hedelmällisessä iässä olevaa, ja se on koskettanut itseänikin. Meidän tulisi kaikin keinoin edistää lapsitoiveen toteutumista kaikille sitä toivoville. Silti hallitus poisti yksityisiin hedelmöityshoitoihin liittyvien tutkimusten Kela-korvauksen vuoden alussa”, Keto-Huovinen sanoo.

Julkisella puolella resurssien puute aiheuttaa suuria alueellista eroja lapsettomuushoitoihin pääsemisessä. Noin 45 prosenttia kaikista hedelmöityshoidoista tehtiin yksityisillä klinikoilla vuosina 2020–2022.

”Samanaikaisesti kun Suomessa puhutaan syntyvyyden laskusta ja huoltosuhteen heikkenemisestä, hallitus poistaa Kela-korvauksen hedelmöityshoidoista. Kela-korvaus ei ollut suuri, mutta se on ollut yhteiskunnan kädenojennus lapsitoiveiden toteutumiselle ja syntyvyyden kasvulle,” Kaunisto toteaa.

”Tiedän omasta kokemuksestani, kuinka rankkaa on, kun toivottua lasta ei kuulu. Tiedän myös miltä tuntuu, kun aikaa kuluu eikä julkisen puolen hoitoihin pääse – ja sen pettymyksen, kun lapsettomuushoito ei tuota tulosta. Tiedän, mitä hoitojen uusiminen maksaa yksityisellä puolella. Voin sanoa, että kaikki tuki tuossa tilanteessa on tärkeää”, Keto-Huovinen sanoo.

Kokoomuksen mielestä palveluiden saatavuuden parantamiseksi ja hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi on järkevää hyödyntää Kela-korvausta. Kokoomus onkin esittänyt syksyllä 2022 julkaistussa vaihtoehtobudjetissaan hallituksen tekemän Kela-korvausleikkauksen perumista, sekä osoittanut rahoituksen sen toteuttamiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ville Kaunisto ja Pihla Keto-Huovinen. Kuvat: Mikko Mäntyniemi ja Toni Pakarinen.
Ville Kaunisto ja Pihla Keto-Huovinen. Kuvat: Mikko Mäntyniemi ja Toni Pakarinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme