Kokoomuksen Kopra: Tanskan veroaste vaatisi miljardien veronkorotukset

Jaa
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra ihmettelee pääministeri Sanna Marinin puheita Suomen julkisen talouden tasapainottamisesta. Marin totesi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina, ettei Suomi velkaantuisi, jos Suomessa olisi Tanskan veroaste.

Jukka Kopra. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Jukka Kopra. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopran mukaan pääministeri Marinin väläyttämä Tanskan veroaste vaatisi lähes 10 miljardin euron veronkorotukset suomalaisille palkansaajille, yrittäjille ja eläkeläisille. Kopran mukaan on harhaanjohtavaa väittää, että valtion verotuloja voitaisiin kasvattaa nopeasti kiristämättä verotusta. 

“Tanskassa arvonlisäveroa peritään lehtiä lukuun ottamatta kaikista tuotteista 25 prosenttia. Ruoan arvonlisäveron kiristäminen Tanskan malliin 14 prosentista 25 prosenttiin kurittaisi ennen kaikkea pienituloisten suomalaisten ostovoimaa. Arvonlisäveron kiristäminen kiihdyttäisi entisestään hintojen nousua”, Kopra sanoo.

“Tanskan veroaste kiristäisi myös ansiotuloverotusta. Noin 30 000 euroa vuodessa tienaavilla palkansaajilla työn verotus kiristyisi reilusta 20 prosentista yli 30 prosenttiin Tanskan veromallilla. SDP:n linja on kylmää kyytiä pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille”, Kopra sanoo. 

Kopran mukaan verotusta merkittävämmät erot Suomen ja Tanskan välillä ovat julkisten menojen tasossa ja työmarkkinoissa.

“Marin ei tullut huomioineeksi, että Tanskassa julkisten menojen osuus kokonaistuotannon arvosta on 51 prosentin luokkaa. Suomessa osuus on 55 prosenttia. Jos julkiset menomme olisivat Tanskan tasolla, olisi kestävyysvaje hoidettu ja julkinen talous ylijäämäinen”, Kopra sanoo.

“Tanskalaisilta olisi opittavaa myös työmarkkinoiden kehittämisessä. Erittäin joustavat työmarkkinat yhdistettynä velvoittavaan muutosturvaan ovat johtaneet poikkeuksellisen korkeaan työllisyyteen ja matalaan työttömyyteen. Meidänkin kannattaisi laajasti pohtia, miten loisimme Suomalaisen joustoturvamallin”, Kopra sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat


Jukka Kopra. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Jukka Kopra. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme