Kokoomuksen Risikko: Nyt on oikea aika poistaa työelämän ikärasismi

Jaa
Kokoomuksen kansanedustajan Paula Risikon mukaan yksi vaalikentillä eniten ikäihmisiä puhuttava teema on senioreiden kohtaama ikärasismi. Risikko esittää blogissaan konkreettisia keinoja parantaa senioreiden mahdollisuuksia jatkaa työelämässä.
Paula Risikko. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Paula Risikko. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko vaatii tulevalta hallitukselta tiukkaa otetta ikärasismin kitkemiseen ja osaavan senioriväestön työmahdollisuuksien parantamiseen. Risikko esittää blogissaan konkreettisia keinoja parantaa senioreiden mahdollisuuksia jatkaa työelämässä.

“Vaalitoreilla yksi eniten puhuttava aihe on arvostus seniorikansalaisia kohtaan. Puhutaan jopa ikärasismista niin työelämässä kuin palvelujenkin suhteen. Suomalaisessa työelämässä on valitettavasti edelleen epäluuloa seniorikansalaisiamme kohtaan. Miksi?” Risikko kysyy.

“Samaan aikaan suomalaisissa yrityksissä on valtava pula osaavasta työvoimasta lähes kaikilla toimialoilla - pienistä suuriin yrityksiin. Investointeja jää tekemättä ja tilauksia toimittamatta. Talouskasvu vauhdittuisi heti, jos senioriväestön arvokkaalle työpanokselle saataisiin paremmat kannustimet”, Risikko sanoo.

Risikko nostaa esiin Kokoomuksen ehdotuksen Singaporessa käytössä olevasta niin sanotusta siltatyön mallista.

“Voisimmeko ottaa mallia Singaporesta? Aasian ihmeessä on käytössä niin kutsuttu siltatyön malli. Työntekijällä on mahdollisuus neuvotella itselleen hieman kevyemmät vastuut ja velvoitteet töissä tinkimättä toimeentulosta. Keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä nousi nopeasti useammalla vuodella mallin käyttöönoton jälkeen”, Risikko sanoo.

Risikon mukaan kaikki julkisen talouden kannalta kestävät keinot työnteon kannattavuuden parantamiseksi tulee selvittää.

“Eläkeläiset nimeävät heikot taloudelliset kannustimet yhdeksi keskeiseksi syyksi sille, miksi työstä jäädään pois, vaikka sinänsä haluja olisi jatkaa. Kokoomus onkin ehdottanut työnteon ja eläkkeiden verotuksen keventämistä. Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus tulee ottaa huomioon verokannustimien rakentamisessa”, Risikko sanoo.

“Työnteon tulee kannattaa aina. Nyt on oikea aika poistaa osaajiin kohdistuva ikärasismi ja parantaa seniorikansalaisten työnteon kannustimia”, Risikko sanoo. 

Kokoomus ehdottaa:

  • Annetaan seniorityöntekijälle mahdollisuus uuteen työsopimukseen, jossa työn velvoitteita ja vastuita kevennettäisiin.
  • Kehitetään osittaista varhennettua vanhuuseläkettä siten, että taloudelliset kannustimet työssä jatkamiseen paranevat.
  • Asetetaan työnantajalle neuvotteluvelvollisuus ja samalla mahdollisuus perustella, mikäli työn uudelleenjärjestely ei yrityksessä tai kyseisessä tehtävässä ole mahdollista.
  • Tutkitaan ja toimeenpannaan kaikki julkisen talouden kannalta kestävät keinot parantaa eläkkeellä olevien työn verotuksen kannustimia.

Paula Risikon blogi on luettavissa täältä.

Avainsanat

Kuvat

Paula Risikko. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Paula Risikko. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme