Kokoomuksen Vestman: Uusi ydinvoimala Loviisaan – ”Siellähän on paikka valmiina”

Jaa
Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman peräänkuuluttaa uudelta hallitukselta positiivista suhtautumista ydinvoiman lisärakentamiseen. Vestmanin mukaan Fortumin voimala-alueelle Loviisaan sopisi hyvin uusi ydinreaktori.
Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Kokoomuksen sähköpolitiikan linjauksista vastannut kansanedustaja, energiajuristi Heikki Vestman vaatii uutta ydinvoimaa Suomeen. Hän nostaa esille Fortumin Loviisan ydinvoimala-alueen otollisena rakennuspaikkana uudelle ydinreaktorille.

”Ydinsähkö on edullista, varmaa ja puhdasta. Se takaa kohtuuhintaisen sähkön myös silloin, kun ei tuule. Kokoomus haluaa, että säästä riippumattoman sähköntuotannon eli uuden ydinvoiman saaminen Suomeen pitää olla yksi tulevan hallituksen tärkeimmistä tavoitteista”, Vestman sanoo.

Fortumin Loviisan ydinvoimala-alueella on tilaa uudelle ydinvoimalalle. Fortum on myös kertonut tutkivansa uuden ydinvoiman rakentamista Suomeen, myös uuden suuren reaktorin.

”Loviisan Hästholmenissa on tilaa uudelle reaktorille. Fortumhan haki jo 12 vuotta sitten tälle paikalle ydinvoimalupaa, eikä saanut sitä keskustan ja vihreiden vastustuksen vuoksi. Jos Fortum haluaa investoida Loviisaan, historian virhe pitää korjata ja myönteinen lupa taata”, Vestman vaatii.

Kokoomus on Vestmanin johdolla laaditussa ohjelmassa esittänyt konkreettiset keinot uuden ydinvoiman rakentamiseksi Suomeen.

”Ensimmäinen asia on poistaa ydinvoimalta poliittinen riski eli paaluttaa hallitusohjelmaan, että jokainen turvallisuusvaatimukset täyttävä länsimainen ydinvoimahanke saa luvan. Lisäksi on huolehdittava kannusteista investoida ydinvoimaa. Tarvittaessa tulee ottaa käyttöön lainatakauksia, kuten Ruotsissa, tai uuden ydinsähkön takuuhinta, kuten Iso-Britanniassa”, Vestman kertoo.

Vestmanin mukaan uusi ydinvoima voi olla suuri reaktori tai useita pieniä. Vestman laati eduskunnassa jo vuonna 2019 toimenpidealoitteen esteiden poistamiseksi pienydinvoiman tieltä ja ydinenergiasääntelyn uudistamiseksi.

”Neljä vuotta sitten eduskunnassa pienreaktoreille hymähdeltiin. Tänään pienydinvoima on useiden yhtiöiden suunnitelmissa. Kokoomus haluaa, että ydinenergiasääntelyn päivitys saadaan ripeästi ja turvallisuudesta tinkimättä maaliin, jotta erilaiset ratkaisut ovat yhtiöille mahdollisia”, Vestman vaatii.

Vestman myös muistuttaa, että ydinvoimainvestoinnit luovat ympärilleen lisää työtä, toimeentuloa sekä teollisuuden investointeja.

”Ydinvoimainvestointi Loviisaan toisi valtavasti uusia mahdollisuuksia Uudellemaalle. Uusi ydinvoima on lisäksi koko puhtaan teollisuuden investointien kannalta kilpailutekijä. On myös sähköjärjestelmän kannalta tärkeää, että energiainvestointeja syntyy eri puolille Suomea”, energiajuristi Vestman kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmähttp://www.kokoomus.fi

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 38 kansanedustajallaan toiseksi suurin eduskuntaryhmä. 

Lue lisää eduskuntaryhmästä.

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen.

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme