Kokoomusedustajat tyytyväisinä: Koko itäraja voidaan hybridivaikuttamisen tilanteessa sulkea

Jaa

Hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie sekä hallintovaliokunnassa käsittelyyn osallistuneet Heikki Vestman, Kari Tolvanen ja Ben Zyskowicz ovat tyytyväisiä hallintovaliokunnan valmiuslain muutosesitystä (HE 63/2022 vp) koskevaan lausuntoon.

Mari-Leena Talvitie (kok.)
Mari-Leena Talvitie (kok.)

Hallintovaliokunta tuli kokoomuksen rajalinjalle – Koko itäraja voidaan hybridivaikuttamisen tilanteessa sulkea.

Hallintovaliokunta totesi lausunnossaan seuraavasti: ”Valiokunta katsoo, että lainsäädäntöömme on lisättävä säännös, jonka mukaan, jos vieras valtio käyttäisi maahantuloa valtakunnanrajallamme Suomen painostamisen välineenä, kansainvälisen suojelun haku voidaan väliaikaisesti ja poikkeuksellisen äärimmäisessä tilanteessa keskittää muualle kuin vieraan valtion vastaiselle rajanylityspaikalle. Rajanylityspaikkoja ovat maarajan rajanylityspaikat, nimetyt lentoasemat, satamat ja merivartioasiat.”

Hallintovaliokunnan kanta merkitsee siis sitä, että kaikki Venäjän vastaiset rajanylityspaikat voidaan sulkea. Turvapaikkahakemuksien vastaanottaminen voidaan keskittää yhdelle rajanylityspaikalle, esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Kirjauksen taakse saatiin myös hallituspuolueet, jotka ovat tähän saakka olleet haluttomia korjaamaan opposition jo pitkään vaatimaa asiaa. Hallintovaliokunnan tulee rajavartiolain tulevassa käsittelyssä varmistaa, että lainsäädännön nojalla on yksiselitteistä, että kansainvälisen suojelun hakeminen voidaan keskeyttää koko itärajalla.

Rajanylityspaikkojen sulkeminen ei yksin riitä. Lisäksi kokoomusedustajat nostavat lausunnosta esiin vahvasti rajamiesten voimankäytön toimivaltuuksia koskevan osuuden.

”Valiokunta kiinnittää erityistä huomiota siihen, että välineellistetty maahantulo voi kohdistua laillisten rajanylityspaikkojen sijaan maastorajalle, jonka ylittäminen on Suomen lain mukaan kielletty. Suomen kyvykkyyden kannalta vastata välineellistettyyn maahantuloon merkityksellisiä ovat siten viranomaisten voimankäytön valtuudet estää laittomat rajanylitykset. - - Sen sijaan tilanteessa, jossa kolmannen maan kansalaisia pyrkii rauhanomaisesti laittomasti maastorajan yli, eivät valiokunnan saaman selvityksen mukaan voimakeinojen tarpeellisuuden ja puolustettavuuden vaatimukset lähtökohtaisesti täyttyisi.”

”Valiokunnan kuulemisissa on siten tullut esiin, etteivät viranomaisten voimankäytön toimivaltuudet ole riittävät tilanteessa, jossa vieras valtio käyttäisi maahantuloa painostamiseen välineenä. Tältä osin hallintovaliokunta palaa mahdollisiin lainsäädännön muutostarpeisiin rajavartiolain käsittelyn yhteydessä.”

Käytännössä rajamiehille tulee säätää riittävät valtuudet käyttää tarvittaessa fyysistä voimaa kuten mellakkakilpiä estääkseen laittomat maastorajan ylitykset hybridivaikuttamisen tilanteissa.

Kokoomuslaiset kummeksuvat vieläkin hallituksen komission kanssa käymiä neuvotteluja rajapykälistä. Menettely ei perustu EU:n sääntöihin.

Kuten hallintovaliokunta yksimielisesti toteaa: ”EU-oikeuden näkökulmasta valtioneuvoston komission kanssa käymien keskustelujen pohja ja tarkoitus on siten sangen epäselvä” ja ” - - asia kuuluu Suomen suvereniteetin ytimeen ja maanpuolustuksen alaan - -”.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mari-Leena Talvitie (kok.)
Mari-Leena Talvitie (kok.)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmä

00102 EDUSKUNTA

http://www.kokoomus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme