Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kunnan alueilla – määräys turvaväleistä päättyy 29.8.

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tänään 27.8. päättänyt jatkaa tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksia sairaanhoitopiirin ja Punkalaitumen kunnan alueilla ajalle 30.8.–12.9.2021. Määräystä turvaväleistä ei jatketa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa kokoontumisrajoituksia Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kunnissa ja Punkalaitumella. Uusi päätös on voimassa 30.8.–12.9.2021. Sairaanhoitopiiriltä saadun selvityksen mukaan tartuntamäärät sairaanhoitopiirin alueella ovat edelleen huomattavia, ja paikallisten viranomaisten käytössä olevien toimenpiteiden tueksi tarvitaan vielä ainakin lyhytaikaisesti aluehallintoviraston määräys. Tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla tehtävää ns. turvavälipäätöstä ei pidetä enää tarpeellisena jatkaa, ja sen voimassaolo alueella päättyy 29.8.2021.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alue on hybridistrategian mukaisessa epidemian leviämisvaiheessa. Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän kokouksessa 24.8.2021 saatujen tietojen mukaan alueen koronailmaantuvuus on viimeisen kahden viikon aikana ollut 119 tapausta 100 000 asukasta kohden, ja uusien tartuntojen määrä on ollut viimeisten viikkojen aikana voimakkaassa laskussa aiempaan nähden. Otetuista testeistä 2,1 % on ollut positiivisia, ja tartunnoista 66 % on voitu jäljittää viikon aikana. Yli puolet jäljitetyistä uusista tartunnoista on ollut peräisin perhepiiristä tai samasta taloudesta, ja merkittävä osa muistakin tartunnoista on saatu sukulaisilta ja ystäviltä tai ulkomaanmatkoilta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin 25.8.2021 antamassa lausunnossa todetaan, että epidemiatilanteen merkittävästä kohentumisesta huolimatta tartuntapaine on edelleen huomattava, ja tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset toimenpiteet eivät vielä yksin ole riittäviä. Sairaanhoitopiirin näkemyksen mukaan kokoontumisrajoitus sisä- ja ulkotiloihin on edelleen tarpeen, mutta turvavälimääräyksen jatkaminen ei ole välttämätöntä.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskeva kokoontumisrajoitus

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää sisätiloissa, jos osallistujamäärä on enintään 10 henkilöä. Ulkotiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää, jos osallistujamäärä on enintään 50 henkilöä.

Edellä mainittuja osallistujamääriä ylittäviä tilaisuuksia voi kuitenkin järjestää edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilain pykälän 58 c velvoitteita.

Myös lain yleisiä hygieniavaatimuksia noudatettava

Aluehallintoviraston tänään antama määräys kokoontumisrajoituksista täydentää tartuntatautilain pykälän 58 c yleisiä hygieniavaatimuksia, jotka on huomioitava laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytössä – myös yleisötilaisuuksissa. Pykälä velvoittaa toimijoita mm. siten, että asiakkaille on tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen tai desinfiointiin, asiakaspaikat on järjestettävä mahdollisimman väljästi ja asiakkaita on ohjeistettava hyvistä käytännöistä, joilla terveysturvallisuutta parannetaan. Tietyn mittaisia turvavälejä ei kuitenkaan vaadita.

Ravintolatoiminnan koronarajoituksista säädetään erikseen tartuntatautilain pykälässä 58 a, jossa kuvattuja rajoituksia hallitus tarkentaa ja lieventää asetuksilla. Näitä voimassa olevia ravintoloita koskevia rajoituksia on noudatettava myös ravintolassa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa.

Aluehallintovirasto voi määrätä tartuntatautilain mukaisia rajoituksia vain, kun ne ovat epidemian leviämisen estämiseksi välttämättömiä. Aluehallintovirasto seuraa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin epidemiatilanteen kehittymistä jatkuvasti ja tarvittaessa kumoaa aiemmin tekemänsä kokoontumisrajoituspäätöksen, jos päätöksen välttämättömyysedellytys ei enää täyty.

Lisätietoja:

Medialle:

  • aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield, p. 0295 018 587
  • ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kehitysvammahuollon järjestäjien tehtävä yhteistyötä, jotta asiakkaan etu toteutuu palveluissa28.9.2021 09:55:03 EEST | Tiedote

Kehitysvammalaissa palvelujen järjestämisvastuu on annettu erityishuoltopiireille. Saman lain mukaan myös kunnat voivat järjestää kehitysvammapalveluja. Lainsäädäntö edellyttää yhteistyötä kunnan ja kuntayhtymän välillä asiakkaan palveluista päätettäessä. Asiakkaan oikeus edellyttää, että palvelut järjestetään hänen yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti.

Salon seudulla lintuinfluenssaa – Lounais-Suomen aluehallintovirasto antaa toimintaohjeet27.9.2021 12:29:39 EEST | Tiedote

Lintuinfluenssaa on tavattu Salon seudulla metsästystä varten kasvatetuista ja luontoon lasketuista fasaaneista. Ruokavirasto on perustanut alueelle tartuntavyöhykkeen, jonka tarkoitus on suojella siipikarjaa luonnonvaraisten lintujen levittämältä lintuinfluenssalta. Lounais-Suomen aluehallintovirasto antaa rekisteröidyille lintujenpitopaikoille tarkemmat toimintaohjeet.

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme