Aluehallintovirasto

Kokoontumisrajoitukset Länsi- ja Sisä-Suomessa jatkuvat huhtikuussa – lisäksi Pirkanmaalla turvavälit taattava asiakas- ja toimitiloissa

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista alueellaan huhtikuussa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) alueella osallistujamäärä rajoitetaan kuuteen (6) henkilöön. Vaasan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien kuntien alueilla osallistujamäärä rajoitetaan 10 henkilöön. Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella osallistujamäärä rajoitetaan 20 henkilöön. Tämän lisäksi turvavälit on edelleen taattava PSHP-alueella asiakas- ja toimitiloissa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 26.3.2021 tartuntatautilain pykälän 58 mukaisen päätöksen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämisestä alueellaan. Päätös kokoontumisrajoituksista on voimassa 1.4.–30.4.2021.

Tämän lisäksi aluehallintovirasto jatkaa tartuntatautilain pykälän 58 d mukaista määräystä turvavälien tosiasiallisesta säilyttämisestä asiakas- ja toimitiloissa PSHP-alueella. Päätös turvavälien tosiasiallisesta varmistamisesta on voimassa ajalla 1.4.-18.4.2021.

Tapahtumia voi järjestää sallitulla osallistujamäärällä, jos ne pystytään järjestämään terveysturvallisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä noudattaen. Aluehallintovirasto kuitenkin painokkaasti suosittelee, että turhia lähikontakteja jaksettaisiin edelleen sinnikkäästi välttää.

Turvavälit taattava edelleen Pirkanmaalla asiakas- ja toimitiloissa

PSHP-alueen toimijoiden on varmistettava yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Päätös koskee seuraavia toimijoita:   

  • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt  
  • yksityiset elinkeinonharjoittajat  
  • kunnat ja kuntayhtymät  
  • uskonnolliset yhdyskunnat  
  • julkisoikeudelliset laitokset.  

Päätös koskee toimijoiden    

  • sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun  
  • rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan vastaa toiminnan järjestäjä.  

Lähikontakti tarkoittaa ihmisten fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.  

Päätöstä ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Tartuntatilanne vaihtelee sairaanhoitopiirikohtaisesti

Vaikka Vaasan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus on saatu ripeästi laskemaan, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on melko nopeasti huonontunut. Valtakunnallisen tilanteen epävakaus ja etenkin eteläisen Suomen tiettyjen kaupunkialueiden kriittinen tilanne aiheuttavat kuitenkin huomattavaa epävarmuutta myös Länsi- ja Sisä-Suomen alueelle. Tartuntatilannetta ja paikallisia riskejä on arvioitava suhteessa ympäröivien sairaanhoitopiirien ja koko maan tilanteeseen. Tämän vuoksi aluehallintovirasto pitää välttämättömänä jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamista.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä suositteli 23.3.2021 aluehallintovirastolle myös tartuntatautilain pykälän 58 d mukaisen päätöksen jatkamista PSHP-alueella. Pirkanmaan tilanne on huonontunut, ja alue on siirtynyt ensimmäistä kertaa leviämisvaiheeseen. Aluehallintovirasto piti välttämättömänä jatkaa myös määräystä turvavälien tosiasiallisesta säilyttämisestä kuultuaan ohjausryhmää ja sairaanhoitopiirin asiantuntijoita.

Rajanylityspaikoille määrätään terveystarkastukset alkuviikosta

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on valmistelemassa tartuntatautilain 15. ja 16. pykälän mukaisia päätöksiä terveystarkastuksista alueensa rajanylityspaikoille. Päätöksillä velvoitettaisiin kuntia järjestämään terveystarkastukset rajanylityspaikoillaan (pykälä 15) sekä määrättäisiin tietyillä rajanylityspaikoilla riskimaista Suomeen matkustavat pakolliseen terveystarkastukseen (pykälä 16). Päätöksistä tiedotetaan erikseen ensi viikon alussa.

Lisää tietoa:

Medialle:

aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield, p. 0295 018 587

ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582

etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Pohjanmaalle 10 henkilön kokoontumisrajoitus 12.4. alkaen9.4.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto lieventää Pohjois-Pohjanmaalla sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia kuudesta henkilöstä kymmeneen henkilöön. Rajoituksella pyritään pitämään alue epidemian perustasolla. Vaikka kokoontumisrajoitusta hieman lievennetään, on yhä tarpeen kiinnittää huomiota kontaktien välttämiseen ja hyvään hygieniaan.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: coronaläget i området är relativt stabilt, men kampen mot viruset fortsätter målmedvetet9.4.2021 13:50:33 EEST | Tiedote

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland sammanträdde för 28:e gången den 8 april med ett webbmöte under ledning av sin ordförande Marko Pukkinen, överdirektör vid regionförvaltningsverket. Lägesbilden uppdaterades i fråga om coronaviruset och andra aktuella observationer i området. Forskardoktor Tuomas Aivelo från Helsingfors universitet berättade för beredskapskommittén om pandemier och beredskapen inför dem ur ekologisk och evolutionsbiologisk synvinkel. Dessutom gick man igenom de viktigaste observationerna från den 18:e omgången av medborgarpulsen.

Turvallisuussuunnittelun puutteet johtivat sähkötapaturmaan – sakkoja turvallisuuskoordinaattorille ja työpäällikölle9.4.2021 13:48:44 EEST | Tiedote

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi sähköalan yrityksen turvallisuuskoordinaattorin 50 päiväsakon ja rakennusalan yrityksen työpäällikön 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sähköalan yritys toimi rakennuttajana ja rakennusalan yritys päätoteuttajana. Syyte vammantuottamuksesta ja vaatimus yhteisösakon tuomitsemisesta hylättiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 6.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: alueen koronatilanne suhteellisen vakaa, mutta taistelu virusta vastaan jatkuu yhä määrätietoisesti9.4.2021 13:47:57 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 28. kerran 8.4. verkkokokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuva päivitettiin koronaviruksen sekä alueen muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle pandemioista ja niihin varautumisesta ekologian ja evoluutiobiologian näkökulmasta. Lisäksi käytiin läpi keskeisiä havaintoja kansalaispulssin 18. kierrokselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme