Aluehallintovirasto

Kokoontumisrajoitukset lievenevät osassa Etelä-Suomea - Uudellamaalla enintään 50 hengen ulkotilaisuudet mahdollisia kesäkuun alusta lähtien

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksiä kokoontumisrajoituksista toimialueellaan. Rajoitukset ovat erilaiset riippuen alueen epidemiatilanteesta. Lisäksi aluehallintovirasto on tehnyt jatkopäätöksiä määräyksestä, jonka mukaan toimijoiden pitää varmistaa asiakkaiden ja osallistujien välisten turvavälien mahdollisuus laajasti erilaisissa tiloissa. Päätökset ovat voimassa kesäkuun puoliväliin asti.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksiä kokoontumisrajoituksista Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille. Aluehallintoviraston määräämät rajoitukset koskevat yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Rajoituksissa on huomioitu alueellisesti erilaiset tilanteet.

Päätösten mukaiset kokoontumisrajoitukset on listattu alla:

 • Hangon, Karkkilan, Lohjan ja Raaseporin kuntien alueet: 25.-31.5. sisätiloissa voi järjestää enintään 20 (kahdenkymmenen) hengen kokoontumisia ja ulkotiloissa enintään 50 (viidenkymmenen) hengen kokoontumisia. 1.-15.6. sekä sisä- että ulkotiloissa voi järjestää enintään 50 (viidenkymmenen) hengen kokoontumisia.
 • Muu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alue: 25.-31.5. sisä- ja ulkotiloissa voi järjestää enintään kymmenen hengen kokoontumisia. 1.-15.6. sisätiloissa voi järjestää enintään kymmenen hengen kokoontumisia ja ulkotiloissa enintään 50 (viidenkymmenen) hengen kokoontumisia.
 • Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alue: 1.-15.6. voi järjestää enintään kymmenen hengen kokoontumisia sisä- ja ulkotiloissa.
 • Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella jatketaan 15.6. asti nykyistä rajoitusta, jonka mukaan enintään kymmenen hengen kokoontumisia voi järjestää sisä- ja ulkotiloissa.
 • Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella jatketaan 15.6. asti nykyistä rajoitusta, jonka mukaan enintään 20 (kahdenkymmenen) hengen kokoontumisia voi järjestää sisä- ja ulkotiloissa.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin osalta päätös kokoontumisrajoituksista kesäkuun puoliväliin asti tehtiin 18.5.2021 (lisää tiedotteessa: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69909556).  

Kokoontumisissa täytyy noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniajärjestelyistä, joilla osallistujien terveysturvallisuus varmistetaan.

Aluehallintovirasto on huomioinut päätöksissä sairaanhoitopiirien johtamien alueellisten koronaryhmien tuoreen tilannekuvan ja siihen perustuvat suositukset välttämättömiksi toimenpiteiksi.

”Alueilla, joilla epidemia laantuu, rajoituksia päästään purkamaan asteittain. Päätöksissä olemme huomioineet myös sosiaali- ja terveysministeriön tämänhetkisen ohjauksen”, kertoo aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Päätöstemme sisältö harkitaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti alueellisten koronakoordinaatioryhmien tilannetiedon valossa. Epidemiatilanne muuttuu nyt nopeasti ja myös ministeriön ohjaukseen voi olla odotettavissa muutoksia, jos hybridistrategian päivitys etenee. Tämän vuoksi päätökset on tehty vain kesäkuun puoliväliin asti.”

Aluehallintoviraston määräykset kokoontumisrajoituksista eivät ulotu yksityisiin tilaisuuksiin, kuten illanviettoihin ja perhejuhliin. Näissä tulisi huomioida sairaanhoitopiirien suositukset yksityistilaisuuksien järjestämisestä.

Ns. turvavälipäätöstä jatketaan Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja suurimmassa osassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa kesäkuun puoliväliin asti myös ns. turvavälipäätöstä suurimmassa osassa toimialuettaan. Tänään tehty päätös koskee seuraavia alueita:

 • Suurimmassa osassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta turvavälivelvoite jatkuu 15.6. asti. Kuitenkin Hangon, Karkkilan, Lohjan ja Raaseporin kuntien alueilla nyt voimassa oleva turvavälipäätös kumotaan 25.5. alkaen paremman epidemiatilanteen vuoksi.
 • Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla turvavälipäätöstä jatketaan 15.6. asti.

Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki Kymenlaakson heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi sairaanhoitopiirin alueelle 15.6. asti voimassa olevan turvavälipäätöksen jo viime viikon torstaina 20.5. (lisää tiedotteessa: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69909833).

Tartuntatautilain pykälään 58 d perustuvan päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden pitää varmistaa, että asiakkailla tai toimintaan osallistuvilla on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontaktit toisiinsa. Asiakkaiden tai osallistujien on siis voitava säilyttää toisiinsa turvavälit tiloissa.

Lähikontaktiksi määritellään laissa alle kahden metrin etäisyydellä oleskelu yli viidentoista minuutin ajan tai fyysinen kontakti. Määräys ei koske asiakkaiden ja henkilökunnan välistä kontaktia.

Aluehallintoviraston päätös velvoittaa laajasti sekä julkista että yksityistä sektoria eli seuraavia toimijoita:

 • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
 • yksityiset elinkeinonharjoittajat
 • kunnat ja kuntayhtymät
 • uskonnolliset yhdyskunnat
 • julkisoikeudelliset laitokset.

Määräys koskee sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Ns. korkean tartuntariskin tiloissa, kuten sisäliikunta- ja virkistystiloissa, määräystä täytyy noudattaa ilman asiakasmäärärajoja. Kuntosalien, kylpylöiden ja yleisten saunojen lisäksi esimerkiksi huvipuistot ovat tällaisia tiloja. Turvavälimääräys ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää.

Toimijoiden pitää lisäksi tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit. Toimijat voivat määritellä keinot tähän itse - kyseeseen voivat tulla esimerkiksi asiakasmäärän rajoittaminen, kävijöiden porrastettu osallistuminen ja/tai erilaiset tilajärjestelyt. Suunnitelma on pidettävä tiloissa esillä siten, että asiakkaat tai toimintaan osallistuvat näkevät sen. Suunnitelmaa ei lähetetä aluehallintovirastolle hyväksyttäväksi.

Asiakastilojen käytöstä vastaavien toimijoiden täytyy aina huomioida myös tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset yleiset hygieniavaatimukset mm. pintojen tehostetusta puhdistamisesta ja asiakkaiden ohjeistamisesta käytännöistä, joilla ehkäistään viruksen leviämistä.

Aluehallintovirasto arvioi jatkuvasti alueellisten koronakoordinaatioryhmien kanssa voimassa olevien päätösten välttämättömyyttä ja tarvetta uusille päätöksille epidemiatilanteen mukaisesti. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksen mukaan rajoituksia täytyy purkaa hallitusti ja varovaisesti huomioiden myös ympäröivien alueiden epidemiatilanne.

Lisätietoja:

Medialle:

 • aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi
 • ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme