Kolmannes kv-opiskelijoista lähtee Suomesta heti valmistuttuaan – 8 % työllistyneistä jää siivoamaan
Vain noin puolet tekniikan alan yliopistokoulutuksesta valmistuneista kv-opiskelijoista työllistyy vuoden sisällä. ”On tärkeää saada kaikki opiskelijat tekemään diplomityönsä yrityksiin”, Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo.
Tekniikan alan yliopistokoulutuksesta valmistuneista ulkomaalaisista joka kolmas lähtee Suomesta heti valmistuttuaan ja vain noin puolet työllistyy vuoden kuluessa. Kahdeksan prosenttia työllistyneistä jää Suomeen ei koulutustaan vastaavaan työhön eli lähinnä siivoamaan, ilmenee opetushallinnon tilastopalvelun Vipusen tilastoista.
Samalla kansainvälisistä tekniikan alan yliopistokoulutetuista tulee halpatyövoimaa verrattuna suomalaisiin tekniikan alan yliopistokoulutettuihin. Suomalaisen vastavalmistuneen keskipalkka on 3 400 euroa kuukaudessa ja ulkomailta tulleen noin 18 prosenttia alhaisempi eli 2 800 euroa kuukaudessa, selviää Tekniikan akateemiset TEKin tuoreesta Graduate Survey -tutkimuksesta.
”Osin palkkaeroa selittää, että suomalaisilla on selvästi enemmän työkokemusta valmistuessaan. Lisäksi kansainvälisistä vastavalmistuneista osa ei työllisty koulutusta vastaaviin töihin, mikä näkyy palkkatasossa. Tilanne muuttuukin hieman, jos vertaamme omalle alalle työllistyneiden keskipalkkaa. Tällöin ero on hieman pienempi eli 15 prosenttia. Suomalaiset ansaitsevat 3500 euroa kuukaudessa ja ulkomailta tulleet 3000 euroa kuukaudessa”, analyytikko Arttu Piri TEKistä kertoo.
Suomalaisten ja kansainvälisten opiskelijoiden työtilanteet näyttävät muutenkin hyvin erilaisilta valmistumisen hetkellä. Valmistumishetkellä suomalaisista opiskelijoista vain 12 % etsii töitä, kun kv-opiskelijoista 34 % on vailla työpaikkaa. Kv-opiskelijoiden työllistymistä hankaloittaa erityisesti kontaktien puute yrityksiin. Kun suomalaiset opiskelijat tekevät opinnäytetyönsä tyypillisesti yrityksiin, kv-opiskelijat tekevät ne yliopistoille tai tutkimuslaitoksille.
”Valmistumishetkellä suomalaiset opiskelijat ovat tyypillisesti vakituisessa työsuhteessa yksityisellä sektorilla. Siksi olisi tärkeää, että myös kaikki kansainväliset opiskelijat saadaan tekemään diplomityönsä yrityksiin. Tampereella näin on jo tehty menestyksekkäästi tuotantotalouden DI-tutkinto-ohjelmassa, ja numerot näyttävät aivan erilaisilta”, TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen kertoo.
Jokisen mielestä työnantajien olisi syytä oppia arvostamaan ja tuntemaan muualta tulleita.
”Työmarkkinat ovat aidosti kansainväliset ja me tarvitsemme lisää osaajia Suomeen. Lisäksi kaikkien koulutuksen Suomessa saaneiden pitää voida pärjätä suomalaisilla työmarkkinoilla. Meidän on lisättävä suomen kielen alkeisopetus kaikkiin kv-opiskeluohjelmiin. Maailma muuttuu teoilla”, Jokinen ehdottaa.
Tekniikan akateemiset TEKin Graduate Survey tehtiin vuonna 2019 valmistuneille diplomi-insinööreille ja arkkitehdeille ympäri Suomen. Kyselyyn vastasi 2 270 henkilöä, mikä on 76 % kaikista vastavalmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeistä. Vastaajista 77 % oli suomalaisia, 19 % oli kotoisin EU:n ulkopuolelta ja 4 % EU-maista. Kysely toteutettiin yhteistyössä tekniikan alan yliopistojen kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arttu Piri, analyytikko, Tekniikan akateemiset TEK, p. (09) 2291 2235
Jari Jokinen, toiminnanjohtaja, Tekniikan akateemiset TEK, p. 040 091 4839
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. 75 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Diplomi-insinöörin mediaanipalkka ylitti 5 000 euroa4.1.2021 06:30:00 EET | Tiedote
Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen vaatii veroremonttia. ”Ei ole kannustavaa, että yli puolet palkankorotuksesta menee suoraan verottajalle.”
92 prosenttia vastavalmistuneista tekniikan alan korkeakoulutetuista valitsisi alan uudelleen14.12.2020 08:47:45 EET | Tiedote
Vastavalmistuneiden tekniikan alan korkeakoulutettujen tyytyväisyys saamaansa yliopistokoulutukseen tekniikan alalla on kasvanut tasaisesti vuosina 2016-2019.
TEK, TFiF ja MAL palkitsivat vuoden parhaat opinnäytetyöt20.11.2020 11:19:52 EET | Tiedote
Ansiokkaimmissa tekniikan alan opinnäytetöissä tutkittiin tänä vuonna algoritmeja ja arkkitehtuuria.
Sukupuoli suurin syy syrjintään tekniikan alan työpaikoilla7.9.2020 10:00:00 EEST | Tiedote
Seksuaalivähemmistöjen kokemus tekniikan työyhteisöistä on pääosin positiivinen.
Mari-Leena Talvitie valittiin TEKin hallituksen puheenjohtajaksi4.9.2020 14:54:09 EEST | Tiedote
Tekniikan akateemiset TEKin valtuusto valitsi diplomi-insinööri, kansanedustaja Mari-Leena Talvitien TEKin hallituksen puheenjohtajaksi äänin 44–33.
Lähes joka toinen tekniikan yo-opiskelija huolissaan jaksamisestaan29.7.2020 07:16:35 EEST | Tiedote
Yli 40 prosenttia tekniikan alan yliopisto-opiskelijoista on usein tai jatkuvasti huolissaan omasta jaksamisestaan. ”Luku on järkyttävän korkea. Ei voi olla niin, että tuottavinta työtä tekevä porukka uuvutetaan heti alkuunsa”, sanoo Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme