Toimihenkilöliitto ERTO

Kolmasosa haluaisi tehdä enemmän etätöitä – yleinen este käytäntöjen puute  

Jaa

Kolmasosa yksityisen sektorin toimihenkilöistä haluaisi tehdä enemmän etätöitä. Yleinen este etätyölle on se, ettei työpaikalla ole siihen sovittuja käytäntöjä. Tämä selvisi Toimihenkilöliitto ERTOn jäsenilleen tekemässä kyselyssä.

Kolmasosa yksityisen sektorin toimihenkilöistä haluaisi tehdä enemmän etätöitä. 22 prosenttia sanoo, ettei saa tehdä etätöitä ollenkaan, vaikka haluaisi ja 12 prosenttia haluaisi tehdä niitä enemmän.  

Puolessa tapauksessa etätyöt estää vastaajien mukaan työn luonne, joka ei mahdollista etätyötä. Kuitenkin joka neljännessä syynä on se, ettei etätyön periaatteista ole neuvoteltu tai sovittu työpaikalla.  

Toimihenkilöliitto ERTO kysyi jäseniltään lokakuussa etätöiden tekemisestä, ja kyselyyn vastasi 2383 jäsentä. Liiton jäsenet työskentelevät yksityisellä sektorilla erilaisten palvelu- ja erityisalojen yritysten, yhdistysten ja yhteisöjen palveluksessa. 

Etätyö osaksi paikallista sopimista 

Etätyö on yksi oman työn hallinnan välineitä. Oman työn hallinta ja siihen vaikuttaminen lisäävät työtyytyväisyyttä, vähentävät poissaoloja ja parantavat tuottavuutta. 

- On hienoa, että kaksi kolmasosaa saa tehdä etätyötä sen verran kuin haluaa. Mutta kolmasosa haluaisi tehdä enemmän etätyötä ja asia olisi usein ratkaistavissa sopimalla, sanoo Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen. 

Etätyön mahdollistaminen on Aaltosen mukaan esimerkki asiasta, jota ei aina osata huomioida osaksi paikallista yhteistyötä ja sopimista. Hän kehottaakin käytännöistä sopimiseen avoimesti henkilöstön kanssa. Jos työpaikalla on valittu luottamusmies, silloin työnantaja sopii käytännöistä hänen kauttaan. 

Ensiksi pitää sopia, missä työtehtävissä on oikeus tehdä etätöitä ja kuinka usein.

- Työpaikalla voidaan sopia esimerkiksi, että jokaisella työntekijällä on mahdollisuus enintään yhteen etäpäivään viikossa, niin että se sovitaan etukäteen esimiehen kanssa, Aaltonen sanoo.  

Riippuen työn luonteesta ja työtehtävästä, etukäteen voidaan sopia myös työtehtävät, joita etätyöpäivän aikana hoidetaan. Etukäteen tulee myös sopia, miten työajanseuranta hoidetaan etäpäivinä

- Työvälineet pitää myös varmistaa kuntoon eli esimerkiksi että verkkoyhteydet ovat kunnossa ja keskustella työntekijän ergonomia-asioista kotitoimistolla.  

Tietoturva-asioista tulee myös sopia esimerkiksi se, onko tarpeen käyttää suojattuja tietoliikenneyhteyksiä ja jos on, miten ne hoidetaan.

- Jossain tehtävissä voi olla tarpeen sopia esimerkiksi, ettei mitään papereita viedä kotiin, jottei tietoturva vaarannu, Aaltonen muistuttaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puheenjohtaja Juri Aaltonen
040 553 8536
juri.aaltonen@erto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Toimihenkilöliitto ERTO
Toimihenkilöliitto ERTO
Asemamiehenkatu 4
00520 Helsinki

09 613 231http://www.erto.fi

Toimihenkilöliitto ERTO on yksityisen palvelusektorin asiantuntijatehtävissä työskentelevien ammattiliitto. ERTOn noin 15 000 jäsentä edustavat muun muassa seuraavia aloja: logistiikka, markkinointiviestintä, digimedia, sosiaali- ja terveysala, henkilöstöpalveluala, tietotekniikan palvelut, matkailu-, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä taloushallinto. ERTO on osa Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:ta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimihenkilöliitto ERTO

Kolmasosa työntekijöistä työskentelee tällä hetkellä etänä – puolella työpaikan johtamiskäytännöt ontuvat27.4.2020 06:45:00 EESTTiedote

Kolmasosa palkansaajista tekee tällä hetkellä etätöitä. Heistä puolet kertoo, ettei esimies seuraa heidän työtaakkaansa tai jaksamistaan. Joka neljäs sanoo, ettei ole saanut kriisiaikana riittävän hyviä ohjeistuksia esimieheltään etätyön tekemiseen. Tämä tuli ilmi Toimihenkilöliitto ERTOn tekemästä kyselystä, johon vastasi 1000 palkansaajaa.

Jopa 780 000 saatetaan lomauttaa koronakriisin takia - palkansaajat pelkäävät toimeentulonsa puolesta22.4.2020 06:45:00 EESTTiedote

Lähes kolmasosa työntekijöistä sanoo olevansa joko jo lomautettu tai kokee olevansa lomautusuhan alla. Tämä saattaa tarkoittaa jopa 780 000 palkansaajan lomauttamista koronakriisin vuoksi. Yli puolet palkansaajista pelkää, että työttömyyskorvausten käsittely työttömyyskassassa viivästyy ja vaarantaa oman tai perheen talouden. Tämä tuli ilmi Toimihenkilöliitto ERTOn tekemästä kyselystä, johon vastasi 1000 palkansaajaa.

Kyselytutkimus: Kolmas osa palkansaajista on uupunut koronatilanteen vuoksi – vaikutukset voivat kestää pitkään kriisin jälkeenkin16.4.2020 06:45:00 EESTTiedote

Reilu kolmasosa työntekijöistä sanoo koronakriisin heikentäneen työssä jaksamista. Lähes yhtä moni pelkää jaksamisensa puolesta vielä kuukausia kriisin jälkeen. Työntekijät ovat huolissaan toimeentulostaan ja kokevat jääneensä julkisessa keskustelussa yritysten jalkoihin. Tämä tuli ilmi Toimihenkilöliitto ERTOn tekemästä kyselystä, johon vastasi 1000 palkansaajaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme