Atena

Kolme sukua, kaksi vuosisataa, yksi kansakunta

Jaa
Palkitun historiateoksen jatko-osassa kulisseina ovat Suomen historian käännekohdat, mutta pääosaan nousee tavallisten suomalaisten elämä.

Perttu Immonen: Suomalainen historia – kolmen suvun elämää keisariajalta 2000-luvulle

Julkaisuvapaa 9.3.2023

Vuonna 1828 Rantasalmella tilattoman tytär Leena polvistui ensimmäiselle ehtoolliselleen. Myöhemmin hän nai talollisen pojan, ja suku jatkui. Tähän sukuun kuuluu myös historioitsija Perttu Immonen, joka on seurannut kolmen suvun vaiheita 1500-luvulta 1800-luvulle jo ensimmäisessä kirjassaan Suomen rahvaan historia – nyt edetään 1800-luvulta vuosituhannen vaihteeseen. Immosen oman suvun lisäksi tarinaa kuljettavat kaksi muuta sukua: yksi sukukertomus lähtee liikkeelle Huittisista ja toinen Helsingistä.

Immonen punoo sukujen vaiheet mehevästi kertoen keisariaikaan, itsenäistymiseen, teollistumiseen, 1800-luvun lopulla alkaneeseen huimaan teknologiseen kehitykseen, sotiin ja yhteiskunnan kehitykseen. 1800-luvun maanviljelijät ja käsityöläiset vaihtuvat vuosituhannen vaihteen tutkijoiksi, puhelimen ja radion kaltaiset uutuudet löytävät tiensä syrjäkylillekin, sodat koettelevat sukuja eri tavoin ja elintaso nousee, kunnes 1990-luvun lama ja EU asettavat suomalaiset jälleen uuden eteen.

Historian käännekohtien taustalla myllertävät isommat muutokset, jotka vaikuttavat suoraan kansan elämäntapaan: koululaitos mullistaa sosiaalisen liikkuvuuden eivätkä elinkeinot ja säädyt enää periydy, maaseutu tyhjenee ja maatalouden kehämäinen vuodenkierto jää syrjään nopean teknologisen kehityksen kieltä.

Runsaasti kuvitettu suurteos yhdistelee sujuvasti historian suuria linjoja ja yksityiskohtia suomalaisten arjesta. Samalla piirtyy esiin huikaiseva kuva suomalaisesta kansasta, sen historiasta, kipupisteistä ja ilonaiheista.

Perttu Immonen on tutkija ja kirjoittaja, joka on tehnyt maisterintutkinnot psykologiasta ja Suomen historiasta. Hänen aiempi teoksensa Suomen rahvaan historia sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2018.

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Omakohtainen tietokirja naisten autismista, joka jää usein huomaamatta14.3.2023 10:46:32 EET | Tiedote

Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla Ilmestyy 11.4.2023 Kun toimittaja Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, moni asia hänen elämässään kirkastui: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palaset loksahtivat paikoilleen. Samalla hänelle avautui autististen naisten maailma, jonka tutkimus pitkään sivuutti täysin. Omakohtainen ja pohdiskeleva tietokirja Naisia autismin kirjolla vie neuropsykiatrisiin vastaanottohuoneisiin, kulttuurihistorian syvyyksiin ja keskusteluihin, joissa tavalliset naiset puhuvat autismista. Niin sanottu hyvätasoinen tai lievä autismi käsitettiin kauan poikien diagnoosiksi ja väitettiin jopa, ettei autistisia tyttöjä ole olemassakaan. Tutkijat korostivat poikamaisia erityismielenkiinnonkohteita, eivätkä tunnistaneet tyttöjen tai naisten vastaavia. Edelleen autismi yhdistetään usein miehiin, ja esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa naispuolinen autisti esitetään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme