Eläketurvakeskus (ETK)

Kolme viidestä yrittäjästä aikoo jatkaa työskentelyä eläkeiän saavutettuaan

Jaa

Yrittäjät arvioivat jatkavansa työskentelyä selvästi useammin kuin palkansaajat. Suurin syy jatkamiselle on mieluisa ja innostava työ, mutta taustalla on myös taloussyitä. Vain puolet yrittäjistä kokee maksavansa riittävää eläketurvaa itselleen. Osa aikoo jatkaa työssä, koska eläkettä on kertynyt liian vähän.

Kuva: iStock
Kuva: iStock

Suurin osa (62 %) yrittäjistä aikoo jatkaa työskentelyä eläkeiän saavutettuaan. Noin viidennes arvelee työskentelevänsä eläkeikään saakka. Ennen eläkeikää työskentelyn aikoo lopettaa joka kahdeksas yrittäjä.

Tiedot käyvät ilmi Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin yrittäjien eläkeaikeita ja kokemuksia työoloista.

Yrittäjät arvioivat jatkavansa työssä eläkeiän saavutettuaan kaksi kertaa useammin kuin palkansaajat. Kaksi kolmesta yrittäjästä jatkaa työskentelyä, koska pitää siitä. Työhön sitoutuneisuus, vaikutusmahdollisuudet ja innostuneisuus työstä lisäävät jatkamisaikeita.

Myös ikä ja koulutus vaikuttavat jatkamisaikeisiin.

– Tyypillinen työssä jatkamista suunnitteleva yrittäjä on työstään innostunut korkeasti koulutettu yli 60-vuotias mies, joka uskoo terveytensä puolesta pystyvänsä työskentelemään eläkeikään saakka, kertoo ekonomisti Satu Nivalainen Eläketurvakeskuksesta.

Kolmannes yrittäjistä kokee maksavansa itselleen liian vähän eläketurvaa

Joka neljäs yrittäjä aikoo jatkaa työssä eläkeiän saavutettuaan, jos töitä vain riittää. Joka kahdestoista jatkaa työskentelyä taloudellisista syistä.

Taloudellisista syistä jatkavat kokevat muita ryhmiä useammin työnsä kuormittavaksi ja epäilevät oman terveytensä riittävyyttä. He ovat myös useammin yksinasuvia yksinyrittäjiä, jotka eivät koe maksaneensa itselleen riittävästi eläketurvaa.

Vain noin puolet yrittäjistä kertoo maksavansa itselleen riittävää eläketurvaa. Kolmannes kokee, ettei maksa sitä riittävästi. Loput eivät osanneet sanoa tai eivät maksaneet lainkaan, koska olivat jo eläkkeellä.

– Tutkimuksessa taloudellinen pakko jatkaa työssä yhdistyy liian vähäisen eläketurvan maksamiseen, eli osa yrittäjistä paikkaa matalaksi jäävää eläketurvaa jatkamalla työssä pidempään, kertoo ekonomisti Sanna Tenhunen Eläketurvakeskuksesta.

Puolet yrittäjistä erittäin tyytyväisiä työhönsä

Lähes kolmannes yrittäjistä kertoo työviikkojensa venyvän vähintään 50 tuntiin ja noin joka kolmas koki, että laiminlyö kotiasioita työn vuoksi.

Toisaalta lähes puolet yrittäjistä (45 %) on erittäin tyytyväisiä työhönsä, ja saman verran kertoo olevansa innostunut työstään.

– Yrittäjät ovat palkansaajia tyytyväisempiä ja sitoutuneempia työhönsä. Heillä on enemmän vaikutusmahdollisuuksia, mutta toisaalta myös työn kuormittavuutta, kertoo Nivalainen.

Tutkimus perustuu Tilastokeskuksen Työvoimatutkimus-aineistoon. Eläkeaikeita kysyttiin 50 vuotta täyttäneiltä yrittäjiltä, joita oli yhteensä 1 250 henkilöä.

Julkaisu:
Yrittäjien eläkeaikeet – työolojen ja eläketurvan merkitys. Eläketurvakeskuksen tutkimuksia 1/2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ekonomisti Satu Nivalainen, puh. 029 411 2151, satu.nivalainen(at)etk.fi

Ekonomisti Sanna Tenhunen, puh. 029 411 2492, sanna.tenhunen(at)etk.fi

Kuvat

Kuva: iStock
Kuva: iStock
Lataa
Yrittäjät, jotka aikovat jatkaa työskentelyä vanhuuseläkeiän saavutettuaan, syyn ja ominaisuuksien mukaan, %
Yrittäjät, jotka aikovat jatkaa työskentelyä vanhuuseläkeiän saavutettuaan, syyn ja ominaisuuksien mukaan, %
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme