Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Kolmen maakunnan uusi Taidevaltakunta-biennaali antaa vallan taiteelle

Jaa
Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo ja Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan, joka järjestää kahden vuoden välein biennaalinäyttelyt vuorotellen Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Ensimmäinen Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä toteutuva biennaali kesällä 2024 tutkii, mitä tapahtuu, kun taide saa vallan ja yhteiskunta toimii sen mukaan. Taidevaltakunnan avoin taiteilija- ja teoshaku avautuu 31.3.2023.

Kolmen alueellisen vastuumuseon perustaman Taidevaltakunnan tavoite on antaa valta taiteelle. Käytännössä Taidevaltakunta elää jatkuvasti uudistuvana tutkimuksellisena prosessina, jonka kiinnekohtia ovat kahden vuoden välein toteutuvat näyttelyt. Ensimmäinen biennaali Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä kesällä ja alkusyksystä 2024 tutkii tulevaisuutta ja taidevaltaa. Biennaali levittäytyy Tampereelle ja Pirkanmaalle 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen.

Valmisteleva työpaja taiteilijoille Hämeenlinnassa to 30.3.2023

Taidevaltakunnasta kiinnostuneille ja näihin kolmeen maakuntaan sitoutuneille tai kiinnittyneille taiteilijoille järjestetään hakua valmisteleva työpaja Hämeenlinnassa Verkatehtaalla torstaina 30.3.2023 klo 10–16. Työpajassa pohditaan yhdessä eri alojen asiantuntijoiden antamien ilmiöennusteiden pohjalta Taidevaltakunnan peruspilareita, tulevaisuuskuvia ja heikkoja signaaleja. Taiteilijat pääsevät tutustumaan työpajan yhteydessä kesän 2024 biennaalia varten museon näyttelytiloihin ja lähiympäristöön.
Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen ja mukaan mahtuu 60 ensimmäistä osallistujaa. Vuoden 2024 biennaalin teoshakuun osallistuminen ei edellytä osallistumista työpajaan. Ilmiöennusteet julkaistaan myös Taidevaltakunnan verkkosivuilla to 30.3.2023 kaikkien kiinnostuneiden käyttöön.

Taiteilija- ja teoshaku kesän 2024 biennaaliin avautuu maaliskuun lopussa

Taidevaltakunnan kolme vastuumuseota kutsuvat alueisiinsa sitoutuneet tai kiinnittyneet taiteilijat mukaan osallistumaan Taidevaltakuntaan ja sen rakentamiseen. Avoin taiteilija- ja teoshaku Taidevaltakunnan ensimmäiseen biennaaliin avautuu pe 31.3.2023 klo 12.00 ja päättyy ke 31.5.2023. Vuoden 2024 biennaalin taiteilijavalinnat julkistetaan kesäkuun 2023 lopussa.


Ensimmäinen biennaali toteutetaan Hämeenlinnan taidemuseon molemmissa näyttelyrakennuksissa kesällä 2024. Ehdotettava teos voi myös sijoittua julkisen tilaan tai muuhun saavutettavissa olevaan ympäristöön Kanta-Hämeessä. Hakulomake ja tarkemmat hakuohjeet löytyvät Taidevaltakunnan verkkosivuilta.


Työpajan ilmoittautumislomake ja ohjelma sekä lisätiedot ja linkki taiteilija- ja teoshakuun löytyy osoitteesta hameenlinna.fi/taidevaltakunta


Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva toteuttavat Taidevaltakunnan yhteistyössä osana alueellista taidemuseotyötä.

Lehdistökuvat:

www.hameenlinnantaidemuseo.fi/lehdisto
lehdistötunnus: 20Lohrmann22

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Soile Ollikainen
amanuenssi, Hämeenlinnan taidemuseo
puh. 040-7229186, soile.ollikainen@hameenlinna.fiElisa Lindell
tutkija, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva
puh. 044-826371, elisa.lindell@lahti.fiVirpi Nikkari
Näyttelypäällikkö (ma.), Tampereen taidemuseo
puh. 040-8004389, virpi.nikkari@tampere.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo ja MuumimuseoTampereen taidemuseo on Pirkanmaan alueen vastuumuseo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tuula Lehtisen tilateos kesäksi Tammerlampeen27.4.2023 15:33:17 EEST | Tiedote

Tulevana kesänä Tammerlammessa nähdään tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen kolmiosainen installaatio Water Closet (2023). Teos koostuu kolmesta perinteisin sinisävyisin koristein kuvioidusta posliinisesta WC-pytystä, jotka toimivat samalla suihkulähteinä. Teos sisältää taidehistoriallisia viitteitä aina posliininmaalauksen historiasta ready-made-taiteeseen ja Marcel Duchampin pisoaariin eli Suihkulähteeseen (1917). Tampereen taidemuseon tuottama teos Water Closet on esillä Tammerlammessa kunnes lampi syys-lokakuussa tyhjennetään.

Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-runot sekä kirjojen alkuperäiset kuvitukset hurmaavat Muumimuseossa19.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Runoilija Kirsi Kunnaksen (1924–2021) rakastettuihin saturunoihin perustuva näyttely ”Tiitiäisen aika” avautuu Muumimuseossa huhtikuun lopussa. Suomalaisen kuvitustaiteen kärkinimien ihastuttavat alkuperäiskuvitukset ovat näyttelyn sydämessä. Tampereella asuneen Kunnaksen saturunot voi luokitella kansallisaarteeksi, ja hänen hykerryttävät sanaleikkinsä, riemastuttavat oivalluksensa ja lämpimät sydämenviisautensa ovat osa yhteistä muistiamme.

Taidevaltakunnan ensimmäisen biennaalin teoshaku on avautunut4.4.2023 15:13:07 EEST | Tiedote

Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo ja Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan, joka järjestää kahden vuoden välein biennaalinäyttelyt vuorotellen Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Kolmen alueellisen vastuumuseon perustaman Taidevaltakunnan tavoite on antaa valta taiteelle. Ensimmäistä kesällä 2024 Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä toteutuvaa biennaalia varten kiillotamme yhdessä kristallipallomme; haluamme nähdä, miltä tulevaisuuden Taidevaltakunta näyttää ja annamme näyttelyssä taiteelle ja taiteilijoille tulevaisuusvallan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme