Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra ÖsterbottenEtelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kommunerna i Vasaregionen och Storkyro (Korsnäs, Malax, Vasa, Korsholm, Vörå, Laihela och Storkyro) uppdaterar trafiksäkerhetsplanen. Invånarnas åsikter och erfarenheter är en viktig utgångspunkt när planen görs upp.

Dela

Som utgångspunkt för planeringen behövs invånarnas erfarenheter av trafiksäkerhetsläget och möjligheterna att färdas från plats till plats. Erfarenheterna samlas in av lokalbefolkningen och övriga som rör sig i området med hjälp av en enkät.

Syftet med planen är att göra upp en realistisk och praktisk plan som innehåller åtgärder som förbättrar trafiksäkerheten och stärker hållbar mobilitet i Vasaregionen och Storkyro.
Syftet med planen är att göra upp en realistisk och praktisk plan som innehåller åtgärder som förbättrar trafiksäkerheten och stärker hållbar mobilitet i Vasaregionen och Storkyro.

I enkäten utreds svarspersonernas resvanor och sådant som kan orsaka otrygghet i trafiken. Dessutom vill vi få uppgifter om platser som uppfattas farliga eller problematiska, men som inte nödvändigtvis framgår av olycksstatistiken. Enkäten förser också planerarna med uppgifter om otrygga platser där det många gånger har varit ”nära ögat” eller där otryggheten beror på för höga hastigheter.

I enkäten kan invånarna berätta om problem inom olika färdsätt och annat som skapar otrygghet. I enkäten kartlägger vi också svarspersonernas egna val av färdsätt och deras trafikbeteende.

Enkäten är öppen till och med 17.7.2022.

Enkäten kan besvaras på nätet: https://response.questback.com/destiaoy/vs_asukaskysely

Länken till enkäten finns också på kommunernas webbsidor.

Syftet med planen

Syftet med planen är att göra upp en realistisk och praktisk plan som innehåller åtgärder som förbättrar trafiksäkerheten och stärker hållbar mobilitet i Vasaregionen och Storkyro. Planen innehåller en analys av trafiksäkerhetsläget, målsättningar för trafiksäkerheten i området samt förslag till åtgärder som förbättrar trafikmiljön. Dessutom utreds tillgängligheten i planeringsområdet och stadens och kommunernas trafiksäkerhetsgrupper motiveras till aktivt trafiksäkerhetsarbete.

Trafiksäkerhetsarbetets vision är att ingen ska behöva dö eller skadas allvarligt i trafiken. För att konkretisera denna vision ställer kommunerna upp egna mål och prioriteringar för trafiksäkerhetsarbetet.

Deltagarna i planeringen och tidtabellen

Planen har beställts av NTM-centralen i Södra Österbotten. I planarbetet deltar dessutom representanter för kommunerna, Trafikskyddet och polisen. Destia Ab är konsulten som gör upp planen. Planeringsarbetet påbörjades i april 2022 och slutförs i mars 2023.

 

Nyckelord

Kontakter

Lisätietoja suunnitelmasta mielellään antavat:

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus:
Kjell Lind, liikenneturvallisuusvastaava
puh. 040 5383 509, kjell.lind@ely-keskus.fi

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus: 
Anne Peltoniemi, liikenneturvallisuusasiantuntija 
puh. 040 517 7721, anne.peltoniemi@ely-keskus.fi 

Vaasa:
Pertti Hällilä, liikennesuunnittelupäällikkö
puh. 040 5813 150, pertti.hallila@vaasa.fi

Korsholm:
Ben Antell, teknisk direktör
tfn 050 69618, ben.antell@korsholm.fi

Vörå:
Jan Östman, teknisk direktör
tfn 050 538 0190, jan.ostman@vora.fi

Laihia:
Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja
puh. 050 329 6519, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Isokyrö
Petri Hänninen, tekninen johtaja
puh. 050 413 9439, petri.hanninen@isokyro.fi

Malax:
John Södergran, teknisk direktör
tfn 050 430 4430, john.sodergran@malax.fi

Korsnäs:
Ulf Granås, teknisk chef
tfn 050 5910 056, ulf.granas@korsnas.fi

Destia:
Tapio Heiskanen, tapio.heiskanen@destia.fi
Johtava asiantuntija, projektipäällikkö
Liikenne ja kaupunkiympäristö
p. +358 41 731 3119
Puutarhakatu 53, 20100 Turku

Bilder

Syftet med planen är att göra upp en realistisk och praktisk plan som innehåller åtgärder som förbättrar trafiksäkerheten och stärker hållbar mobilitet i Vasaregionen och Storkyro.
Syftet med planen är att göra upp en realistisk och praktisk plan som innehåller åtgärder som förbättrar trafiksäkerheten och stärker hållbar mobilitet i Vasaregionen och Storkyro.
Ladda ned bild

Om

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Observationer av blågröna alger särskilt i havsområdena i Österbotten (landskapen i Österbotten)11.8.2022 12:29:18 EEST | Tiedote

Under vecka 32 observerades blågröna alger vid sex av NTM-centralens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ringa mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön öster om Norra Larsmovägen, i Kuortaneenjärvi nära Länsiranta, i Alajärvi vid Hauta-aho badstrand i Pynttärinniemi, i Ähtärinjärvi vid stranden av rastplatsen i Kylmälahti samt vid Peränne båtstrand i Etseri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum