Espoon seurakuntayhtymä

Konst möjliggör dialog om åskådning - ”Att närma sig det mänskliga” i Helinä Rautavaara museet

Dela
Utställningen, Att Närma sig det mänskliga öppnas i Helinä Rautavaara museet i Esbo 31.3.2023. Bildkonstnärerna Erno Enkenberg och Sini Pelkki har skapat konstverk som bygger på samarbete med småbarnspedagoger i Esbo och deras kollektiva tänkande.
Bildkonstnär Sini Pelkis verk; Is All (2021) är utställt i Helinä Rautavaara museet.
Bildkonstnär Sini Pelkis verk; Is All (2021) är utställt i Helinä Rautavaara museet.

Utställningen har tillkommit genom olika skeden. Hösten 2021 bjöd Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och Step studiecentralen in tio sakkunniga i småbarnspedagogik från Esbo församlingar och Esbo stad att delta i en ny arbetsmetod.

Till de fundamentala frågorna i mänskligheten

Erno Enkenbergs och Sini Pelkis verk tillkom med deltagarnas tankar som grund. Konstverken handlar om debattkultur, religioner och åskådningar och livsfrågor som hör till mänskligheten. Utställningen lyfter fram religionsfrihetslagen i Finland som fyller 100 år i år och utställningen markerar religionen, samvetet och friheten till övertygelse, som mänsklig rättighet och grundläggande frihet.

Vid sidan om utställningen arrangeras workshops för olika målgrupper samt guidade visningar för barngrupper. Tillsammans erbjuder de olika delarnas innehåll en möjlighet till att fundera över åskådningspedagogik i olika miljöer.

Museichef Ilona Niinikangas säger om utställningen så här:

– Vi anser att det är viktigt att också småbarn lär sig förstå människor som tänker på annat sätt. Pedagogiken om åskådning är en viktig del i planen för småbarnspedagogik och vi som museum stöder fostrare i det viktiga arbetet. Det är fint att den här utställningen, som leder oss till mänsklighetens grundläggande frågor, finns här i Esbo centrum som har en mångfald av språk och åskådningar.

Välkommen till vernissage

Media är välkomna till utställningens vernissage i Helinä Rautavaara museet i Esbo to 30.3.2023 kl. 18. Utställningen öppnas av Kaisamari Hintikka, biskop för Esbo stift.

Utställningen är öppen för allmänheten 31.3–29.10.2023.
Helinä Rautavaara museum
Köpcentret Entresse, Brogatan 11
02770 Esbo


Fritt inträde!
Öppet ti 11–19, on 11–19, to 11–20, fr 11–19, lö 12–18, sö 12–16.

Kontakter

Ilona Niinikangas, museichef


Helinä Rautavaara museum
ilona.niinikangas@helinamuseo.fi
tfn 046 8511 815

Bilder

Bildkonstnär Sini Pelkis verk; Is All (2021) är utställt i Helinä Rautavaara museet.
Bildkonstnär Sini Pelkis verk; Is All (2021) är utställt i Helinä Rautavaara museet.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Espoon seurakuntayhtymä
Espoon seurakuntayhtymä
Kirkkokatu 1, PL 200
02771 Espoo

09 80501https://www.espoonseurakunnat.fi

Esbo svenska församling, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta och Tapiolan seurakunta bildar Esbo kyrkliga samfällighet med knappt 160 000 medlemmar och ca 500 anställda.

Följ Espoon seurakuntayhtymä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon seurakuntayhtymä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum