Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Konstnär Perttu Saksa öppnar perspektiv på föremålens väsen och skulpturmateria i utställningen Den vita bågen

Dela

Skulptör Perttu Saksa (f. 1977) är känd för sina kraftiga fotografier med tät stämning, i vilka den visuella precisionen förenas med flerskiktade innehåll. Kvarlåtenskapen efter en annan konstnär, skulptören Laila Pullinen (1933–2015), särskilt hennes verktyg, har varit tema för Saksas nya fotoserier. I Saksas bilder uppträder slipstenarna, mejslarna och gipsformarna likt människor i porträtt. I första hand uttrycker de inte mera sitt syfte, utan mer sin sanna karaktär. Utöver arbetsredskapen exponerar Saksa privatare föremål med hjälp av sin kamera: ett krucifix i trä samt dockor som Pullinen hittat på torget i Porta Portese i Rom. Saksas fotografier för en monolog med Laila Pullinens skulptur Arktiska Afrodite. I utställningen finns två versioner av den.

Perttu Saksa: Den vita bågen, 2019-2020 / © Bild: Perttu Saksa
Perttu Saksa: Den vita bågen, 2019-2020 / © Bild: Perttu Saksa

I utställningen Den vita bågen fokuserar Saksa på att beskriva uppkomsten av föremålens väsen. Redskapen bär med sig en potential av arbetande och tillverkning, förutom sin självständiga existens fungerar gjutformarna som kärl för andra föremål: konstverk. Förutom gipsformens plastiska form hänvisar namnet på utställningen även till skulptural rörelse och den kommande formen av rörelse, vars erinringar formarna innehåller.

Konstforskare och kritiker Sini Mononen skriver i sin text som producerats för utställningen:

”Den vita bågen är en uppsättning av föremål som antyder på en förbindelse dem emellan. Beroende på synvinkel är fotoobjekten – krucifixet, skulpturen, dockan och redskapet – i olika förhållanden till varandra. Man kan se en förbindelse mellan två konstnärer i dem, hur skulptörens arbete tilltalar den fotograferande skulptören. Man kan även tänka sig att verken således reflekterar Laila Pullinens personhistoria berättad av Perttu Saksa. Lika bra kan man närma sig grejer som lösgjorts från sin ursprungliga miljö och förevigats i sina egna porträtt som om de vore självständiga. Då är redskapet mer än enbart ett verktyg. Det är en del av förbindelsen mellan föremål och saker där varje del ibland även har en överraskande beröring till en annan”.

Perttu Saksa (f. 1977) bor i Helsingfors och arbetar som skulptör. Han är känd för fotografier och videor som inom föremålsupptagningen utnyttjar fotografiets porträttradition samt för olika bronsskulpturer som gestikulerar materia. Saksas verk har omfattande presenterats såväl i gallerier som även i museer i Finland och Europa. Perttu Saksa vann gravstenstävlingen för Mauno Koivisto år 2018 och verket skapades samma år. Saksa tilldelades Fotofinlandiapriset år 2014.

Perttu Saksa – Den vita bågen / HAM Helsingfors konstmuseum 13.11.2020-4.4.2021

Pressbilder:
https://www.hamhelsinki.fi/sv/ham-info/till-medier/ (lösenord: hammedia).


Perttu Saksa – Den vita bågen
13.11.2020–4.4.2021
HAM Helsingfors konstmuseum
Öppet: ti–sö 11–19, må stängt
Fritt inträde

Nyckelord

Kontakter

amanuens Arttu Merimaa, HAM tfn 050 411 0381, arttu.merimaa@hel.fi
Inget presstillfälle arrangeras gällande utställningen. Intervjuförfrågningar: informatör Karri Buchert, tfn 050 304 6707, karri.buchert@hel.fi

Bilder

Perttu Saksa: Den vita bågen, 2019-2020 / © Bild: Perttu Saksa
Perttu Saksa: Den vita bågen, 2019-2020 / © Bild: Perttu Saksa
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingfors konstmuseum

HAM Helsingfors konstmuseum förvaltar Helsingforsbornas egen konstsamling, till vilken hör över 9000 verk. HAM sköter om och utökar konstsamlingen, till vilken också stadens offentliga konstverk hör. I Tennispalatsets inhemska och internationella utställningar presenterar HAM modern konst och samtidskonst. HAM Helsingfors konstmuseum

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum