Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Konsultativa mötet för Antarktisfördraget i Helsingfors sänder ett starkt budskap om brådskande klimatåtgärder

Dela
Antarktisfördragets konsultativa möte (Antarctic Treaty Consultative Meeting, ATCM) ordnas för första gången i Finland den 29 maj–8 juni 2023. Mötet samlar omkring 400 ledande Antarktisexperter i Helsingfors.

Mötesdeltagarna sänder ett starkt budskap till det internationella samfundet om hur bråttom det är med att vidta klimatåtgärder. Det största hotet mot Antarktis är klimatförändringarnas globala konsekvenser, särskilt stigande havsnivåer till följd av smältande glaciärer, vilket också märks på norra halvklotet.

Vid mötet behandlas också frågor som rör säkerheten inom sjöfarten i polarområdena och den ökande turismen i Antarktis. Också det geopolitiska intresset för Antarktis har ökat under de senaste åren.

Fördraget bygger på att bevara Antarktis för fredlig forskning, fryser de framställda territoriella anspråken och förbjuder all militär verksamhet i Antarktis. Fördraget förbjuder också kärnsprängningar och införsel av kärnmaterial till Antarktis. Fördraget kompletterades med ett miljöskyddsprotokoll i Madrid 1991, vilket förbjuder utvinning av mineraler för andra ändamål än forskning. Fördraget har skyddat Antarktis unika miljö och kan anses som lyckat.

Finland har varit fullvärdig medlem i Antarktisfördraget sedan 1989. Finland har bedrivit forskning i världsklass på forskningsstationen Aboa bland annat om den övre atmosfärens sammansättning och aerosolernas bildning och egenskaper.

Ytterligare information

  • Tiina Jortikka-Laitinen, chef för värdlandssekretariatet för ATCM, tfn 0295 350 176.
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@gov.fi.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministrarna Haavisto och Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G2.6.2023 11:51:19 EEST | Tiedote

Utrikesminister Pekka Haavisto och Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G mellan Finland och Förenta staterna i Helsingfors den 2 juni. Uttalandet uttrycker en gemensam vilja att intensifiera samarbetet på de centrala forsknings- och utvecklingsområdena inom 6G och att öka interaktionen mellan finländska och amerikanska aktörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum